Kanske det första och mest väsentliga spartipset du kommer i kontakt med är att dra in på fordonskostnaden där hemma. Oavsett om det handlar om att byta 2 bilar till 1 eller 1 bil mot 0 så är vi alla överens om att den här bekvämligheten kostar väldigt mycket pengar. Hur mycket kostar då min egna trotjänare?

I veckan gjorde jag ett liknande inlägg om hur några plastpåsar kan komma att kosta dig 1,5 miljoner på bra mycket kortare tid än en livstid. Med tanke på att plastpåsar ändå är en relativt liten utgift kan man tänka sig att att bilen genererar ett betydligt värre belopp över tid.

Såhär ser det ut för mig:

 Typ  Kostnad / månad
Lån 0 kr
Bensin 500 kr
Försäkring 118 kr
Skatt 91 kr
Servicekostnad 18 kr
Reparation arbete  0 kr
Reservdelar  200 kr
Biltvätt  7 kr
Summa  934

 

Värt att påpeka är att min bil är från 2006 och definitivt ingen ny fräsch historia. Däremot har den krånglat maximalt lite, vilket är att föredra.

 

Bensin

Jag kör väldigt lite på vinterhalvåret, använder aldrig min bil för att ta mig till jobbet och ser till att inte ta bilen bara för att det är bekvämt. Däremot blir det oftast någon Sverigetripp på sommaren och då går ju ett par tankar. Tror inte att jag tar i för lite om jag säger att bensinkostnaden är 500 kr / månad

 

Försäkring

Här går det definitivt att dra ner kostnaden lite om jag skulle se mig om. Jag har idag en halvförsäkring och tycker att det är praktiskt om man skulle få ett stenskott mitt i rutan eller om bilen skulle haverera och jag tvingas anlita bärgning. Helförsäkring kommer inte på fråga.

 

Skatt

Ligger på 1100 kr per år och denna går nog inte att göra så mycket åt är jag rädd. Det kommer dröja ett tag innan bilen blir skattebefriad är jag rädd. Jag har har däremot ägt bilar där skatten varit betydligt högre.

 

Servicekostnad

När det väl blir dags för service så gör jag den helt själv utan problem Hitintills genom alla år har jag enbart behövt byta olja och oljefilter och det är enklare än vad många tror.

Lämnar du in bilen på service hittar de helt klart en massa annat som måste göras. Har en kollega som lämnade in sin bil och där de stod att de fyllt på spolarvätska, trots att kollegan precis gjort det innan.

Jag utför service vartannat år och Olja + oljefilter på Biltema kostar 18 kr per månad.

 

Reparation arbete

Jag har aldrig lämnat in min bil på reparation. Köpte en bok på Biltema och en felkodsläsare och har därigenom kunnat fixa alla problem själv och med hjälp av Google. Ibland har jag tagit hjälp av närstående men då har jag alltid betalat tillbaka med egna tjänster, hur snuskigt det än må låta

 

Reservdelar

Hit kommer lampor, spolarvätska, packningar och lite annat. Oftast hittar jag begagnade sådana på skroten som vi har inte långt ifrån oss. Jag drog till med 200 kr då det blir 2400 kr per år. Då har jag även räknat in däck som en nära vän brukar fixa till ett bra pris.

 

Biltvätt

Då jag inte har ett eget garage och en egen uppfart brukar jag tvätta bilen på OK&Q8 i deras självtvättarhall. Dessa tar en minutkostnad för hyran så det gäller att vara snabb. Gärna ska ni vara 2 för att nyttomaximera tiden. Rekordet för mig är 16 kr för en tvättning, det ni!

 

Ingen värdeminskning?

Det här kan helt klart vara en kostnad som drar iväg om du har en ny bil. Fick min bil gratis och tror inte att den sjunker särskilt mycket i värde varje år i sitt nuvarande tillstånd, så den kostnaden har jag försummat.

 

1 miljon på 23 år

Jag tror det är viktigt att inse att 934 kr per månad växer till 1 miljon på 23 år. Då har jag räknat med att du skulle investera pengarna på börsen i stället i en vanlig indexfond.

Efter dessa 23 år är det galet att se vad ränta-på-ränta effekten gör med beloppet. Efter 24 år blir det 1 113 000 kr, alltså 113 000 mer på ett år.

 

Sparaklokt har nyligen köpt en ny bil och räknat ut vad det kostar varje månad. Läsvärt inlägg som får en att fundera lite…

 

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x