När det kommer till sparande så finns det en gammal och uttjatad regel som lyder: ”Spara till dig själv först”. Det är ingen regel jag följer utan jag tänkte förklara hur jag själv lagt upp det.

Det sägs att det bästa sparandet är det som blir av, och så är det faktiskt. Trots att vi i Sverige inte lever i någon fattigdom så finns det allt för många som inte sparar en enda krona. I Sverige är den siffran drygt 20%.

Även om en hundralapp i sparande är ljusår mycket bättre än inget sparande alls så vill jag påminna om att ett högre sparade gör enorm skillnad för din portfölj i början. Så var det i alla fall för mig.

Därigenom vill jag alltid påpeka att du ska plocka bort saker som du betalar för men som inte ger dig någon lycka. Rangordna alla utgifter och stryk helt enkelt bottenskrapet som bara skapar kortsiktig lycka…

Spara till dig själva först?

Det här är egentligen ett väldigt simpelt koncept som bygger på att du ska sätta av en del av lönen till sparande redan efter det att du betalat alla fasta utgifter (räkningar). Allt du får över kan du sedan i godan ro spendera och har du något kvar i slutet av månaden så sätter du över detta som ett extra sparande.

Med den här taktiken så ser du till att sparandet faktiskt blir av, snarare än att gå månad ut och månad utan ett ruttet öre över till sparandet. Är det så att du sparar för mycket får du helt enkelt leva på vatten och bröd till nästa lön, alternativt snylta av din buffert om det skiter sig rejält. Nästa månad kanske du gör justeringar om det blir ohållbart.

Min taktik

Min egen taktik har under många år varit egentligt tvärt om:

Jag får min lön, betalar mina räkningar och konsumerar det jag vill på ett sparsamt vis. När en ny lön kommer in så tar jag allt som blev över från förra månaden och för över till mitt konto på Avanza.

Trots att det här inte är något som rekommenderas så har det funkat bra för mig. Min sparkvot har i runda slängar pendlat mellan 60-70%.

Som jag ser det finns det 2 fallgropar med detta.

1. Du är inte säker på att något blir över

2. Om du för över pengarna direkt så kan dessa ligga och jobba på ett konto med en liten ränta tills dess att det är dags att t.ex. köpa aktier när du ser ett läge. Då jag har pengarna på mitt 0-ränte konto går jag miste om några kronor.

 

Frågan jag egentligen vill ställa är om jag är ensam som sparar såhär? Det känns som att majoriteten av er har valt den första metoden.

51
0
Kommentera gärna :)x
()
x