Jag är inget orakel och har heller aldrig antytt det. Ibland gör jag fel val och ibland gör jag rätt val, precis som majoriteten av er andra. När jag senast köpte AstraZeneca var det å andra sidan helt rätt. Här är vad du som ägare i AZN fått i totalavkastning genom åren.

 

När jag nämner ordet orakel blev jag väldigt sugen på se om en av mina favoritfilmer, nämligen Matrix. Får kanske bli imorgon till fredagsnöje 😛 Det var många år sedan sist…

Don't worry about the vase…. what's really going to bake your noodle later on is – Little Movie Moments

 

AstraZeneca totalavkastning

När jag listade mina topp 4 då det kändes helt rätt att köpa trots nedgång så var AZN ett av dessa. Allt rabalder kring det misslyckade vaccinet och oron kring skadeståndet kommer inte hålla i för evigt. Förr eller senare kommer aktiekursen hitta tillbaka. Tyvärr för oss utdelningsinvesterare ser det ut att ha skett rätt tidigt.

Dess värre har AstraZeneca den mest värdelösa sida när det kommer till att ta reda på historisk avkastning och aktiekurser. Den är under all kritik och motsatsen till det som t.ex. Latour presenterar. AstraZenecas sida för att hittar historiska aktiekurser hittar du här.

När det kommer till att räkna på totalavkastning insåg jag faktiskt en väldigt intressant grej nyligen. Den kommer jag presentera på bloggen inom kort.

Jag har gjort mitt bästa för att få reda på vad bolaget presterat över tid och här är vad jag kommit fram till. Tänk på att totalavkastning inkluderar både kursavkastning samt med återinvesterad utdelning.

Senaste 5 åren 18,64% årligen
Senaste 10 åren 14,46% årligen
Senaste 15 åren 13,38% årligen

 

Några jämförelser

Byggbolaget JM senaste 5 åren = 16,6% årligen

Investmentbolaget Ratos senaste 30 åren = 5,10% årligen

Upplevelsebolaget Skistar sedan 1995 = 17,5% årligen.

 

Troligtvis kommer du inte bli missnöjd som ägare i AstraZeneca. Visst, historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning men AZN’s läkemedel kommer nog behövas ännu mer i framtiden. Mängden läkemedel är galet stor och en av deras välkända är Crestor för högt kolesterol. Denna har räddat hälsan hos många av mina nära och kära.

Crestor | Beställ Crestor online | euroClinix.se

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x