Ratos är ett bolag som är i rampljuset under 2020. Många menar att bolagets tid kan vara nu men samtidigt ekar uttrycket “Rata Ratos” fortfarande i många investerares hjärnor. Här har vi ett investmentbolag som inte överraskat på den positiva sidan. Vad är egentligen Ratos totalavkastning och hur har bolaget presterat på längre sikt? Är det bättre än många tror?

Ratos är ett väldigt speciellt investmentbolag om vi jämför mot de klassiska Investor, Industrivärden, Latour etc. Såhär skriver Avanza:

Bolaget har som affärsidé att äga, investera och utveckla främst onoterade medelstora bolag inom den nordiska marknaden. Målet är att erbjuda ett långsiktigt och hållbart ägande samt skapa värde åt sina aktieägare, vilket uppnås genom ett aktivt ägande. Idag investerar Ratos i ett flertal olika branscher, med huvudkontor i Stockholm.

Med andra ord äger man mindre bolag än de stora spelarna där potentialen är högre men där även risken är högre.

 

Ratos Totalavkastning

Sååå, vad har egentligen Ratos presterat genom åren? Vi börjar med en bild som visar totalavkastningen de 10 senaste åren

 

Ratos 2010 – 2020. 10 år

Det här är väl ingen munter syn och siffran landar på -5,53% årligen. Med andra ord har ditt innehav minskat såhär mycket per år om du var investerad sedan 2010. Tänk även på effekten som blir kring ISK skatten och vad denna stället till med om du har en negativ avkastning under några år.

ratos totalavkastning 10 år

Totalavkastning som graf:

Ratos 1990 – 2010

Kikar vi under perioden 1990-2010 (20 år) så har bolaget ändå presterat hyfsat. Det här var egentligen innan alla problem som uppstod. I en av mina första aktieböcker jag läste från Per H Börjesson upplystes Ratos som ett bolag med kvalité och framgång. Det här var däremot under dess storhetstid.

ratos totalavkastning 20 år

Grafen nedan visar samma period. Ratos började med utdelning relativt sent så därför ser vi skillnad mellan totalavkastning och aktiekurs först mot slutet.ratos totalavkastning graf

 

Ratos 1990 – 2020, hela 30 år

Om vi då kikar på hela perioden från 1990 – 2020. Hur mycket har Ratos givit under en så pass lång tid?

ratos totalavkastning 30 år

+5,10% årligen är i alla fall en positiv avkastning men tyvärr inget att hänga i julgranen. Det är klart under det man oftast säger att du kan förvänta dig om du är passiv investerare i en indexfond. Å andra sidan är det bättre procentuell avkastning än om du hade stoppat in dem på ett sparkonto.

Värt att nämna är att den här totalavkastningen inte tar hänsyn till eventuell skatt för ISK/KF.

 

 

Nicklas “Investeraren” Andersson skrev i februari 2019 ett par ord om Ratos och dess utdelning. Jag kan tycka att det är värt att bära med sig. Följ gärna Nicklas poddcast som är den allra bästa

 

Vad kan vi ta med oss?

Oavsett om Ratos nu kommer förvandla sin prestation till mer positiva marker så är det inget snack om saken… bolag som tidigare presterat väl behöver inte göra det i all framtid.

Det här är tyvärr sanningen som du helst skulle vilja sopa under mattan. Den enklaste och schystaste hade varit att välja de bolag som alltid presterat bra för att sedan stoppa i byrålådan och sedan låsa lådan.

Även om chansen är stor att kvalité oftast återkommer (som Buffett lär ha sagt) så finns det inga garantier. Det enklaste du kan göra är givetvis att hålla i den kära klyschan att alltid diversifiera dig. Skulle du ägt 4 andra investmentbolag och inte bara Ratos hade din utveckling varit bra mycket bättre än de 5% som vi ser ovan.

3 4 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x