Aktien i Astra Zeneca har inte haft en lätt resa och mycket av oron har bottnat i vaccin som fått sjukt mycket skit där ute. Nyligen kom nyheten om att AZN krävs av EU på drygt 100 kr för varje vaccindos och varje dag som bolaget försenat sina leveranser av covid-19 vaccin.

Från botten har ändå aktien i AstraZeneca gått hyfsat. Jag köpte rätt mycket där och då men såklart kan tråkiga nyheter likt dessa verkligen få aktien att reagera negativt helt beroende på utfallet.

 

EU och Astra Zeneca

EU-kommissionen har alltså stämt AZN då man enbart fick ca 30 miljoner doser första kvartalet. Tydligen hade man förväntat sig hela 120 miljoner doser

”Astra Zeneca försökte inte ens uppfylla kontraktet”, hävdade EU:s advokat Rafael Jafferali när domstolsbehandlingen fortsatte på onsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Astra säger dock att man gjort sitt  bästa och att man varnade för produktionsproblemen redan i december.

Vad jag hört så gick Astra Zeneca redan i januari ute med att man skulle sälja sitt vaccin till självkostnadspris och kommer därmed inte tjäna några pengar på själva vaccinet.

Självklart bör man ta reda på vad Astra Zeneca använt de 2 miljarder svenska kronor som EU betalade för att bekosta tillverkningen av vaccinet. Samtidigt kan jag tycka att det är fel att dra igång en rättegång idag, onsdag, mitt under den glödheta vaccinering som nu pågår.

Många instanser har felat när det kommer till vaccinationen, och vi har nog mycket att lära av detta. Jag tror väl knappast att AZN medvetet gjort fel när det kommer till tillverkning och leverans av vaccin. Att sedan stämma ett bolag som sagt att man inte ska tjäna pengar på vaccinet är rätt sjukt kan jag tycka.

Visst, rätt ska vara rätt. Men man hade väl i alla fall kunnat vänta med den här cirkusen till efter all vaccination är över.

 

Det vi kan hoppas på

…är väl ändå att det blir någon form av negativ nyhet för AZN så att marknaden överreagerar otroligt mycket, likt fallet med Johnson & Johnson. När då detta sker kan vi nog köpa utdelningsaktier i AZN med riktigt gott samvete 🙂

2.1 8 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x