JM är Sveriges största bostadsutvecklare och jag ångrar inte att jag sålt Skanska i utbyte mot JM. Bolaget är inte enbart en strålande utdelare utan JM totalavkastning är också värt en extra titt.

 

Lite om JM

Kort och gott kan man säga att JM är ett betydligt mycket mindre komplext bolag när det kommer till deras projekt. Här handlar det inte om att bygga broar eller flygplatser. I stället är verksamheten fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen där tyngdpunkten är storstäder i Sverige, Norge och Finland. Under 2020 produktionsstartade JM cirka 3 200 bostäder varav majoriteten i Sverige.

JM omsätter idag ca 15 miljarder kr och har 2 500 medarbetare. Det skulle då kunna jämföras med Skanskas 40 000 medarbetare.

Precis som många andra bolag trycker nu JM extra hårt på ESG och ambitionen är att utsläppen ska vara nära noll 2030 där JM bland annat driver klimatförbättrande betong. Är det något jag märkt på senare år är att ESG frågan dyker högre och högre upp i rapporterna hos i princip alla bolag 😛

 

JM totalavkastning från 1982

Historisk totalavkastning tycker jag är extra intressant då detta visar vad du faktiskt fått för din investering.

Skulle du investerat 15 kr i JM 1995 så skulle den pengen vara uppe i 569 kr idag. Det kanske inte låter så mycket men tänk på att det är 3693% i avkastning.

Om inte 569 kr låter mycket kan vi säga såhär:

Skulle jag haft lika mycket i JM som jag har idag fast år 1995 så hade mitt innehav i varit 2,2 miljoner idag. 60 000 har alltså utvecklats till över 2 miljoner kr tack vare ränta-på-ränta. Då känns det genast lite mer mäktigt

 

Samtidigt vill vi kanske se den årliga totalavkastningen, också kallat CAGR. Det här kan vara intressant då vi oftast jämför med snittet av Stockholmsbörsen som sägs kunna prestera ca 8% årligen. Tyvärr är det inte bara att ta procentsatsen och dividera med antalet år. Använd i stället min kalkylator

Period CAGR
Sedan 1995 15,01%
Senaste 10 åren 11,3%
Senaste 5 åren 16,6%

 

Det här i kombination med JM’s fina utdelningar och tänk kring utdelning gör att jag värdesätter bolaget högt i min utdelningsportfölj.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x