JM är Sveriges största bostadsutvecklare och jag ångrar inte att jag sålt Skanska i utbyte mot JM. Bolaget är inte enbart en strålande utdelare utan JM totalavkastning är också värt en extra titt.
Lite om JM
Kort och gott kan man säga att JM är ett betydligt mycket mindre komplext bolag när det kommer till deras projekt. Här handlar det inte om att bygga broar eller flygplatser. I stället är verksamheten fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen där tyngdpunkten är storstäder i Sverige, Norge och Finland. Under 2020 produktionsstartade JM cirka 3 200 bostäder varav majoriteten i Sverige.
JM omsätter idag ca 15 miljarder kr och har 2 500 medarbetare. Det skulle då kunna jämföras med Skanskas 40 000 medarbetare.
Precis som många andra bolag trycker nu JM extra hårt på ESG och ambitionen är att utsläppen ska vara nära noll 2030 där JM bland annat driver klimatförbättrande betong. Är det något jag märkt på senare år är att ESG frågan dyker högre och högre upp i rapporterna hos i princip alla bolag 😛
JM totalavkastning från 1982
Historisk totalavkastning tycker jag är extra intressant då detta visar vad du faktiskt fått för din investering.
Skulle du investerat 15 kr i JM 1995 så skulle den pengen vara uppe i 569 kr idag. Det kanske inte låter så mycket men tänk på att det är 3693% i avkastning.
Om inte 569 kr låter mycket kan vi säga såhär:
Skulle jag haft lika mycket i JM som jag har idag fast år 1995 så hade mitt innehav i varit 2,2 miljoner idag. 60 000 har alltså utvecklats till över 2 miljoner kr tack vare ränta-på-ränta. Då känns det genast lite mer mäktigt
Samtidigt vill vi kanske se den årliga totalavkastningen, också kallat CAGR. Det här kan vara intressant då vi oftast jämför med snittet av Stockholmsbörsen som sägs kunna prestera ca 8% årligen. Tyvärr är det inte bara att ta procentsatsen och dividera med antalet år. Använd i stället min kalkylator
Period | CAGR |
---|---|
Sedan 1995 | 15,01% |
Senaste 10 åren | 11,3% |
Senaste 5 åren | 16,6% |
Det här i kombination med JM’s fina utdelningar och tänk kring utdelning gör att jag värdesätter bolaget högt i min utdelningsportfölj.
Verkar vara ett trevlig bolag. 🙂 Dock ett minus för att det är väldigt fokuserat på Stockholm i synnerhet och Sverige i allmänhet. Med Skanska får man en bättre geografisk spridning och därmed även en annan riskspridning. Skanska är heller ingen dålig utdelare, låt vara att 2020 blev ett dåligt år rent utdelningsmässigt – men detta år vill jag minnas att det blev litet bonusutdelning. 🙂
Absolut är det så, alltså att Skanska inte är någon dålig utdelare. Däremot tycker jag att JM är snäppet vassare. För den sakens skull är Skanska helt ok!
https://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/skanska-utdelningshistorik/
Jag gillar JM och dess VD som jag haft förmånen att träffa några gånger. En mycket trevlig kille som leder sitt bolag på ett föredömligt sätt. Intressant inlägg!
<a href=”https://tradevenue.se/Aktiepappa/blog”>Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier</a>
Fantastiskt! Enda VD:n jag har träffat är Paradox förra VD Fredrik Wester
https://tradevenue.se/Aktiepappa
Håller med, ett trevligt bolag som jag hade förmånen att köpa billigt 2018, och sålde tyvärr alldeles för tidigt. Vågar inte tänka på vad totalavkastningen hade varit om jag hade hållit kvar. Nu känns dock kursen lite i högsta laget, bostäder i all ära men på dessa nivåer känns aktien mer som ett ”behåll” än ett köp…
Jo så är det helt klart. Sedan funderar jag också på det här med att folk flyttar ut ur Stockholm. Det här har ju varit på tapeten tidigare. Vet däremot inte hur pass mycket man ska reflektera över det.
Bra inlägg som vanligt! Idag börja jag själv blogga tack vare dig och många andra som inspirerar.
Tack och trevligt att höra!
Här kan vi följa din blogg också:
https://miljonarinnan35.blogspot.com/
Lägger med den i listan över läsvärda bloggar 🙂
Tusen tack Kronan! <3