Idag gjorde jag 2 transaktioner i min kapitalförsäkring där jag har mina aktier från USA, Kanada och alla andra bortom Sveriges gräns. Ett av de bolagen jag köpte var det ett tag sedan jag pratade om.

 

En kortis om Skistar

En helt annan intressant grej för dagen var att Skistar nu med råge slår över All-Time-High med dagens uppgång på över 6%. Den enda nyheten som egentligen kom var en höjd riktkurs från Handelsbanken samt att bolaget höjer priserna för liftkort. Jag antar att det nu är större vits än någonsin att nå upp till SkiStars aktieägarförmån för rabatterade priser i skidbacken.

Ytterligare intressant är att Skistar hade ca 9000 ägare hos Avanza när jag gick in i bolaget. Idag har den siffran stigit till 22 000.

Vad utdelningen blir får vi först reda på i början av oktober. Skistar är en av få stamaktier i Sverige som delar ut under december månad.

 

Dagens köp

Ett av dagens köp är i ett bolag som jag ordat väldigt mycket om på senare tid, nämligen Omega Healthcare. Har du inte redan kikat in min senaste analys om bolaget så kan du läsa den här.

Nummer 2 av 2 som jag köpte var då AbbVie

Idag handlas AbbVie till en direktavkastning på 4,6%. Det är bra mycket högre än de 1,4% som S&P 500 ger i snitt. I 2020 rapporterade AbbVie ett resultat per aktie på $10.50 och man delade ut $4,72. Det ger en utdelningsandel på under 50%. Faktum är att AbbVie är en av de utdelningsaristokrater med högst direktavkastning där ute*

*Det råder delade meningar kring hur vi ska räkna AbbVies utdelningsprestation. Man kan se det på olika sätt då AbbVie faktiskt var en del av Abbot.

Nu har bolaget rätt nyligen höjt utdelningen och kommer skicka iväg $5.2 för helåret. Med deras guidning på $12,47 i vinst/aktie för 2021 så innebär det en utdelningsandel på 41,7%.

 

Risken

Det finns många risker med bolaget där stor utlandsexponering (ca 20%) är en av dem. Vad många ansett som den högsta risken är trots allt bolagets flaggskepp Humira som tappar patentet i USA 2023.

Samtidigt kommer inte bolaget lämna marknaden efter det att patentet löpt ut. Drygt 80% av totala Humira-vinsten är däremot från USA så lite tufft är det. Nya preparat som Skyirzi och Rinvoq kommer dyka upp där både är bättre och som även utvecklas av AbbVie själva. Men visst, konkurrensen blir ett faktum.

När jag köpte AbbVie i 2019 var det många som var mycket osäkra. Jag fick en del kommentarer om att det fanns betydligt mer riskfria investeringar med tanke på Humira. Och visst kan det vara sant. Fast det är när marknaden är som mest osäker som vi ibland kan göra de bästa av affärer.

 

Jag ställde mig frågan vad jag skulle göra ifall jag blev tvungen att välja mellan Johnson & Johnson och AbbVie. För att vara ärlig så är det ett väldigt svårt val 😛

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x