Aktieägarförmåner är något man hör ordas om då och då bland bloggar och på Finanstwitter. Själv har jag aldrig varit i närheten av att utnyttja en sådan förmån och frågan är vad jag egentligen har gått miste om?

 

Vad är en aktieägarförmån?

Som aktieägare äger du en del av ett företag. Vissa bolag väljer att uppmärksamma sina aktieägare lite extra och lämnar ut en form av rabatt till sina ägare när vi utnyttjar deras tjänster till vardags.

Det kanske mest klassiska och mest omtalade exemplet är Skistar där du får rabatt på bland annat skiduthyrning och liftkort i deras anläggningar om du äger 200 aktier (dagens värde ca 31.000 kr).

Aktieägarförmånerna gynnar på så vis både aktieägarna och bolaget:

  • Bolagen får fler aktieägare och säkert mer försäljning på sina tjänster
  • Aktieägarna får billigare konsumtion av bolagens tjänster

What’s the catch?

Som jag ser det finns det alltid en risk med att vi dödliga stirrar allt för mycket på själva förmånen och mindre på bolaget.

  • Vad gör bolaget för vinst?
  • Hur är det värderat just nu?
  • Hur ser ledningen och ägandet ut?
  • Vad tror du om deras tjänster i framtiden?

Alla dessa frågor kanske blir ointressanta när aktieägarförmånen ligger och lockar. Det är lite som jag när jag går förbi godishyllan – visst lockar det sjukt mycket just nu, men hur kommer det påverka mig i längden?

Det skulle lite kunna jämföras med att enbart kika på utdelningen när du köper ett bolag…

 

Samtidigt tycker jag att du givetvis ska se aktieägarförmånen som en bonus om du valt att gå in i ett bolag helhjärtat. Om vi tar exemplet med Skistar ovan är det ju toppen. Skidresan blir av med familjen och du kan samtidigt ”spara mer pengar” då du kan dra nytta av rabatten (jag vet, att konsumera på nöjen är inte att spara).

Det riktigt jobbiga blir ju om person X som aldrig rört en aktie tittar på aktieägarförmånerna och köper enbart för att nyttja de 20% som hen får på alla sina skidresor. Att ha en portfölj med enbart ett bolag är ju förödande och kan göra att person X blir avskräckt från den fina aktiemarknaden på obestämd framtid.

Så… jag säger inte att det är dåligt, bara att man ska tänka sig för.

 

Vilka aktieägarförmåner finns?

Aktiepappa har nyligen satt ihop en lista med olika aktieägarförmåner. Kanske äger du redan något av de bolagen och har glömt att utnyttja din förmån

 

Grymt kul att du följer min resa mot miljonen. Ha en riktigt trevlig lördag, och på återseende!

 

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x