Det här är en kortare analys av Omega Healthcare Investors. Nu var det ett tag sedan jag skrev om Omega och då jag fått ett par frågor kring bolaget tänkte jag att det kan vara värt att ta upp caset igen. Är Omega Healthcare köpvärt 2019? Som många vet har jag valt detta i min utländska utdelningsportfölj och på kort sikt har det varit en lyckad investering.

Kort om bolaget

Omega Healthcare Investors (OHI) är ett amerikanskt fastighetsbolag som är fokuserat på vårdfastigheter. Man fokuserar på s.k. skilled nursing facilities, vilket kort beskrivet ger äldre den vård som behövs dygnet runt, lite som våra äldreboenden.

Bolaget är strukturerat som en REIT, vilket gör att bolaget undgår viss fastighetsskatt p.g.a. en speciell REIT-lagstiftning. Jag har sedan tidigare ett par REIT’s i min portfölj. Därigenom kan dessa bolag dela ut mer till aktieägarna.

Som utdelningsbolag så har Omega presterat väldigt fint med höjda utdelningar 16 år i rad (källa: investor relations omega). Dock ser det nu ut som att utdelningen kommer att stagnera till följd av problemen med hyresgästerna som jag förklarar längre ner.

 

Omega Healthcare analys i nuläget

Faktum är att jag nyligen läste en artikel som verkligen gick i Björnens anda, med andra ord inte så positiv. Som vanligt tryckte man mycket på att bolagen som pysslar med Senior Nursing Facilities kan komma att behandlas mindre bra av regeringen. Och så är det kanske, den politiska risken är väldigt hög. I alla fall mycket högre än om du exempelvis investerar i det Svenska skogsbolaget Holmen.

Det som också är på tapeten är att 3 stycken av Omegas topp 10 hyresgäster har problem i sig. Och har hyresgästerna problem så har bolaget i sig problem. Då kan jag även tillägga att två av dessa inte betalt sina hyror i tid.

Trots oron har aktiekursen på senare tid stigit med ca 50% sedan jag köpte på botten. Vid det laget var direktavkastningen kring 10% och nu är den nere kring lite mer humana 7% (fortfarande högt)

Bortsett från det här negativa sentimentet så ska vi komma ihåg att Omega nyligen presterade $0,73/aktie i AFFO och det täcker väl in en fortsatt utdelning på $0,66/aktie, vilket är den rådande utdelningen.

Självklart vill vi se detta öka så att även utdelningen framöver kan stiga. Men det är då svårt när man inte får in alla intäkter som man räknat med. 

En stark mega-trend i bagaget

När det väl kommer till kritan så måste vi dock inse att Omega rider på en väldigt stark mega-trend med en åldrande världsbefolkning. Under de nästkommande 40 åren räknar man med att behovet av vård för äldre kommer att dubblas i USA. Det här tyder givetvis på att fler fastigheter för att stoppa de äldre i måste finnas och behovet således öka.

Vill man få exponering mot fastigheter inom äldreomsorgen och samtidigt få en fin hög direktavkastning som delas ut 4 gånger per år så tycker jag att Omega är intressant.

För den kortsiktige väntar dock oro men min take är att bolaget gått igenom negativa perioder tidigare och klarat sig ur dessa väl. Dessutom har vi då mega-trenden att luta oss tillbaka på.

REIT’s tycker jag är ett spännande koncept och omega har visat att man kan leverera ett CAGR på över 15% sedan 2002.

Jag är fortsatt investerad men just nu finns det andra bolag jag vill köpa mer av och som jag prioriterar. Bland dessa är 3M (MMM) och AbbVie.

0 0 vote
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x