En fundering som ständigt dyker upp här på bloggen är hur jag kan säga att AbbVie, som funnits sedan 2013, höjt utdelningen 47 år i rad. Givetvis låter det här väldigt konstigt men det finns också ett resonemang bakom det. Hur många år har AbbVie egentligen höjt sin utdelning?

Tillbaka i 2013 valde Abbott Labratories (ABT) att dela upp sin verksamhet i 2 olika delar. En av dessa delar blev då AbbVie som återfinns i min utländska portfölj. Abbott blev delen som tillhandahåller mest medicinsk utrustning medan AbbVie fick ta hand om läkemedlen.

AbbVie blev dock officiellt medtagen i listan av Dividend Aristocrats, alltså bolag som höjt utdelningen 25 år i rad.  Dock förstår jag att många ställer sig frågan hur ett bolag som blev officiellt noterat 2013 kan få den tituleringen.

Jag tänker däremot så att AbbVie’s verksamhet inte började 2013. Hela läkemedels-delen har funnits som en del av Abbott och hjälpt till att pusha vinst och utveckling. Troligtvis hade inte utdelningshistoriken sett så strålande ut om vi exkluderar den sektorn. Vad säger egentligen att Abbott (den andra delen) ska få behålla sin utdelningshistorik efter det att man tagit bort en så betydande del från verksamheten?

I AbbVies årsredovisning skriver man dessutom tydligt att AbbVie inkluderas i S&P500 dividend aristocrats:

A growing dividend is an enduring hallmark of AbbVie’s investment identity and in 2019, we
increased our quarterly cash dividend 10 percent to $1.18 per share. Since our inception, we have
increased our dividend by 195 percent and have been a member of the S&P Dividend Aristocrat
Index since 2013.

Men vad som är rätt och fel är helt klart upp till dig som investerare att avgöra. Allt jag vet är att det här inte verkar vara någon livlig diskussion på andra sidan Atlanten då det är svårt att Googla fram någon vettig diskussion.

För min egen del så nöjer jag mig med att bolaget är från en kärna där utdelningshöjningar tas på största allvar. Jag tror att AbbVie kommer fortsätta prestera bra rent utdelningsmässigt. Visst är det fortsatt oro kring att patentet går ut för deras flaggskepp Humira i USA, men det här kommer knappast som en chock för bolaget och man har länge förberett sig inför detta.

 

3 4 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x