Trots att jag är fullkomligt ointresserad av fotboll så hade jag ändå tänkt ta fram en #Börselva i min egen regi. För att reta upp de som inte gillar utdelningsfilosofin så har jag valt att kalla min #Börselva för Utdelningselvan. 

 

Det blir ingen börsraket

Idag spelar Sverige sin första match i fotbolls VM 2018. Matchen går av stapeln kl 14:00 och är mot Sydkorea. I samband med den här matchen presenterar jag alltså min uppsättning av bolag som jag känner skulle kunna ta oss till ett guld.

Samtidigt känns det som att du ska kunna prestera jäkligt bra under kortare tid om du ska vinna ett VM. Min uppsättning är inte bolag som kommer flyga till skyarna imorgon, utan är mer inriktad på långsiktig stabilitet som kan prestera år efter år efter år.

Som investerare gillar jag ett defensivt beteende snarare än ett aggressivt. Det här kanske kommer ändra sig framöver, men just nu känns det helt rätt.

Så, låt oss ta en titt på min uppställning…

 

Utdelningselvan

Här har ni alltså den. Elvan med fokus på stabilitet och utdelningar. Jag tänkte till och med våga mig på en liten förklaring:

 

Målvakt

Som målvakt har jag givetvis valt Handelsbanken. Både bank och industri väger tungt i Sverige och Handelsbanken har verkligen presterat som en stabil utdelningskandidat inom sektorn. Här kan du läsa mer om Handelsbanken som utdelningsbolag.

Visst finns det idag oro kring stigande räntor, en bristande bomarknad och det faktum att Handelsbanken har många fysiska kontor. Men vad är en fotbollsmatch utan lite spänning?

 

Backlinje

Som försvarare kommer 2 investmentbolag som kanske inte har den bästa direktavkastningen eller utdelningshistoriken. Dessa 2 har dock presterat grymt bra genom åren och ger en trygg och stadig grund att stå på. Investor och Kinnevik.

Varför köper du Investor A men Kinnevik B?
För att Investor A är billigare än Investor B just nu.

Där bak hittar vi även Akelius Pref som är min favorit bland preferensaktier samt AstraZeneca som haft en positiv utdelningstrend i 18 år.

 

Mittfältare

Här hittar vi lite utländska favoriter. Johnson & Johnson är en klar favorit som inte behöver vidare presentation. Ett plus är dessutom att aktiekursen i bolaget känns mer attraktiv än på länge.

På den utländska sidan hittar vi även Realty Income som höjt utdelningen 96 gånger i rad. Själv tycker jag att det är ett fint val att ha åtminstone en REIT i portföljen. Läs mer om bolaget här.

I mitten hittar vi också Atlas Copco som nyligen avknoppat Epiroc där första handelsdagen är idag. Jag tycker dock att Atlas är mer intressant och väljer att investera i ”huvuddelen”. Bolaget har 34 år utan sänkt utdelning.

Sedan hittar vi ett bolag inom dagligvaruhandeln nämligen Swedish Match. Det här snusbolaget har jag länge varit intresserad av men det känns alltid så dyrt. Antagligen är det här ett bolag som aldrig blir billigt. Visst finns det vissa politiska risker, men som mittfältare får man ta lite chansningar. 18 år med oförändrad eller höjd utdelning.

 

Forward

Har har vi det bästa av det bästa. Mina 2 stöttepelare i min egna portfölj; Axfood och Castellum.

Läs mer om Castellum som Utdelningsbolag.

Läs mer om Axfood som utdelningsbolag.

Förra året fick ICA sitta på avbytarbänken men i år har jag tagit bort dem även därifrån. Detta efter att ha gjort bort sig brutalt nu när jag senast skulle handla i deras butiker. Men det är en annan historia…

 
 

Summering

Här har ni en elva som står sig i väder och vind och där risken är spridd mellan olika bolag och branscher med ett utdelningsfokus. Som jag skrev kommer du inte bli rik 2018 om du investerar här, men det kanske inte heller är ditt mål?

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x