Som utdelningsinvesterare är det intressant att kika på allt som rör ett bolags utdelningar. När det kommer till bolag som inte är listade i Sverige kan det vara lite knepigt att få fram information om utländsk direktavkastning och utdelningshistorik. I det här inlägget förklarar jag hur jag brukar göra.

– Det här är en uppdaterad version av en artikel jag skrev för ett år sedan –

När jag själv var ny på börsen var det här en fråga som jag ofta funderade över. Jag tyckte det var lätt att få fram utdelningsinformation rörande Svenska bolag men utländska var inte alls lika trivialt.

Med tiden lärde jag mig däremot olika metoder som jag än idag tycker är riktigt användbara. Jag vill gärna lära dig dessa metoder. Kanske har du andra som du kan dela med dig av?

 

Mer än du tror finns hos Avanza

Först och främst vill jag poängtera att Avanza (min nätmäklare) har utdelningsinformation rörande en del nordiska bolag och inte enbart inom Sveriges gränser. Exempelvis kan du se direktavkastningen på finska hissutvecklaren Kone och danska läkemedelsjätten Novo Nordisk som är Köpenhamnsbörsens största bolag sett till boalgsvärde.

Via Morningstar faktablad som du finner på i stort sett alla bolag inom norden kan du få ännu mer information om historiska utdelningar + en del annan intressant fakta. Använd detta! Tänk på att köpa utländska bolag i en Kapitalförsäking (KF).

När det däremot kommer till exempelvis Amerikanska bolag såsom Disney och Starbucks är den här informationen tom, vilket du säkert sätt.

 

Se Utländsk direktavkastning och utdelningshistorik

Alternativ 1 – Seeking Alpha

Det alternativ jag själv oftast använder är Seeking Alpha som kan ge dig väldigt mycket användbar information om utländska bolags utdelning. Ange helt enkelt bara bolagsnamnet eller Tickern (kortnamnet) i sökfältet längst upp till höger

I nedanstående exempel har jag sökt på Starbucks (SBUX) och där ser jag att nuvarande direktavkastning är 2,72%. Trevligt är även att vi ser vad den genomsnittliga direktavkastningen legat på de sista 4 åren. En liten bonus!

SeekingAlpha är helt klart min toppkandidat när det kommer till att ta reda på den här typen av utdelningsinformation. Sidan känns inte så “överflödig” som de flesta andra brukar kännas.

Det är också min favorit för att kika på historiska utdelningar och hur mycket denna vuxit med åren. Bredvid Dividend Yield finns Dividend History där du får en snygg graf över bolagets alla utdelningar.

 

Alternativ 2 – Dividend.com

En annan sida som jag använt rätt flitigt är dividend.com. Här söker du också bolag via namn eller ticker och en hel del bolag finns i deras databas. Då får jag direkt se direktavkastningen… fattar ni, direkt 🙂

Något som är trevligt på den här sidan är att du också kan se hur många år i rad som bolagen faktiskt höjt utdelningen. Du slipper räkna själv. I något enstaka läge har jag dock sett att informationen inte stämmer klockrent, så mitt tips är att alltid dubbelchecka med exempelvis SeekingAlpha.

Positivt är att du även kan se viss utdelningshistorik, men här är vissa delar låsta till deras premiumtjänst. Jag har bara nyttjat deras testperiod av den tjänsten och tycker ändå att deras artiklar är rätt intressanta då de berör just utdelningar. Jag tycker inte att premiumtjänsten känns värd pengarna.

När du sökt fram ett bolag får du dessutom läsvärda artiklar kring vissa bolag, men troligtvis bara de som är mest populära bland utdelningsinvesterare.

 

Alternativ 3 – Nasdaq.com

Du kan även hitta informationen på nasdaq.com. Här finns det troligtvis ett bredare utbud av bolag än på dividend.com.

 

 

Alternativ 4 – Kronan till Miljonen

I den mån jag hinner försöker jag skriva om populära utdelare och deras utdelningshistorik. Dessa uppdaterar jag varje år eller så fort utdelningen ändras. Det lättaste är att använda min sökfunktion på bloggen och skriva ‘*BOLAGSNAMN* Utdelningshistorik’.

Här är några exempel:

Disney Utdelningshistorik

Starbucks utdelningshistorik (2018)

Johnson & Johnson Utdelningshistorik (2018)

 

Om du inte hittar bolaget du söker efter

Hittar du inte ditt bolag på någon av sidorna kan du lättsamt gå in i sista årsrapporten och kika vad bolaget delar ut. Ta sedan den årliga utdelningen dividerat med aktiepriset just nu (som du kan se hos Avanza).

 

Om någon har ett annat knep för att se utländsk direktavkastning eller annan information om utdelningen så får ni hemskt gärna skriva en kommentar här nere. Allt uppskattas!

 

0 0 votes
Article Rating
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x