The Walt Disney Company (DIS) har nu funnits länge i min portfölj min depå och det har blivit dags att kika på bolagets utdelningsutsikter både historiskt och längre fram. Det här är Disneys utdelning och direktavkastning! 

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 0% (just nu då ingen utdelning ges). Bolaget har i snitt haft en direktavkastning på 1,35%

Utdelningsfrekvens: 2 gånger varje år

Utdelning/år: senast $1,76

Antal år med höjd utdelning: 0 år

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 9%, innan slopningen av utdelning 

Bolaget hos Avanza

P/E talet är idag på otroliga 42.17. I snitt har man de senaste 5 åren haft ett P/E på 30 medan det lägsta P/E varit 18,27.

Disney utdelning 2021

Det är inget snack om att Corona drabbat Disney hårt på sitt sätt. Deras streaming-tjänst Disney+ växer fortfarande kraftigt men deras parker samt attraktioner är fortfarande en stor del av vinsten (se bild nedanför). Bolaget har dock hanterat pandemin på ett ansvarsfullt sätt och haft parker helt stängda länge.

Sista utdelningen som Disney gav var precis i slutet av 2019. X-dag brukar vara vid årsskiftet och utdelningen för oss i Sverige brukar trilla in precis efter nyår. Då Disney delar ut 2 gånger per år så innebär det att bolaget inte lämnat någon utdelning under hela 2020. Med andra ord 2 missade utdelningstillfällen.

I november 2020 fick vi då reda på att andra utdelningen för året inte blir av. Anledningen var att man i stället ville lägga krutet på Disney+ och återinvestera i den verksamheten.

Det här är också intressant. Disney har länge haft en utdelningsandel på enbart 20%. Det här är sjukt lågt och jag har därigenom sett utdelningen som väldigt säker. Men där fick jag lära mig något nytt.

Disney Direktavkastning 2021

Disneys har de senaste 5 åren haft en direktavkastning på enbart 1,35%, vilket inte är särskilt långt efter genomsnittet för S&P 500 som är 1.8%. Direktavkastningen är idag den lägsta som finns bland bolagen i min portfölj.

Disneys direktavkastning må vara låg men bolaget i princip dubblade sin utdelning på 5 år innan Corona kom. Det är sådant som får mig att le om kvällarna. Hej och hå vad goda utdelningshöjningar ger rejäl effekt över tid.

Läs också:

Bolagen med högst direktavkastning

 

KTM på besök i Orlando, Disney World

Disney Utdelningshistorik 2021

Disney är ingen Dividend King eller Dividend Aristocrat men har ändå levererat bra på utdelningsfronten. Tidigare har bolaget varit kända för att behålla utdelningen ett par år för att sedan höja den ett högre steg.

En sak som stör mig enormt är bolagets rapporter. Dessa är så grötiga och det tar ärligt talat tid även för mig att hitta information om utdelningarna. Om du har för avsikt att somna fort kan jag rekommendera dig att läsa dessa. Man skulle kunna tro att ett bolag som fokuserar på grafisk design skulle lyckas bättre än t.ex. fastighetsbolaget Diös, men det kan jag verkligen inte påstå.

Disney Utdelningstillväxt

Utdelningshöjningarna ger en genomsnittlig årlig utdelningstillväxt på 12% (räknat från år 2000-2019). Det måste jag ändå säga är helt OK då jag själv siktar på en organisk utdelningstillväxt5-10%

När delar Disney ut?

Bolaget har tidigare haft en årlig utdelning men har för ett par år sedan delat upp utdelningen till 2 tillfällen. Bolaget delar ut i:

Januari (x-dag är egentligen i december men vi får inte utdelningen förrän i januari)

Juli

Det här passar riktigt bra för mig då både början av året samt även sommaren är lite svag när det kommer till utdelningar.

Efter år 2000 har ingen aktiesplit förekommit i bolaget, vilket gör att utdelningsgrafen ovan redan är justerad.

Framtiden?

Det är väl allmänt känt att både Netfilx och Amazon ses som hotbilder till bolagets framtid. Själv tror jag att Disneys unika utbud med Marvel, Star Wars, Pixar och andra lyckade förvärv ger bolaget styrka och en unik vallgrav. Hur länge har inte Star Wars varit hett på marknaden? Det går liksom aldrig i graven.

Disneys makalösa förvärv och deras nya streaming-tjänst Disney+ gör att vi fått bevis på hur bolaget fortsätter hitta vägar att växa. 

Tyvärr har jag insett att bolaget än så länge inte vill fokusera på utdelning i första hand. Och troligtvis är det här rätt beslut för att du som investerare ska kunna erhålla maximal totalavkastning. 

Jag ger Disney 2 KTM mynt av 5 möjliga

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x