The Walt Disney Company (DIS) har nu funnits ett par år i min depå och det har blivit dags att kika på bolagets utdelningsutsikter både historiskt och längre fram. Det här är Disneys utdelningshistorik!

Disneys direktavkastning ligger idag kring 1.6%, vilket inte är särskilt långt efter genomsnittet för S&P 500 som är 1.8%. Även om direktavkastningen kanske är lägre än i många andra bolag så tycker jag att prislappen ser attraherande ut med tanke på de vinster bolaget gör och de fina förvärv som blivit av under årens gång.

Direktavkastningen må vara låg men tänk då på att Disney i princip dubblat sin utdelning under de senaste 5 åren. Det är sådant som får mig att le om kvällarna. Hej och hå vad goda utdelningshöjningar ger rejäl effekt över tid.

Aktiepriset har vandrat relativt horisontellt så länge jag investerat i bolaget, men det gör mig egentligen ingenting då jag därigenom har möjlighet att fylla på fler aktier till en fin rabatt.

Bolaget hos Avanza

P/E talet är idag 14.8. Jag tycker inte att 14.8 gånger årsvinsten är dyrt för ett bolag som Disney, men här vet jag att det råder mycket andra tankar.

Disney Utdelningshistorik

Disney är ingen Dividend King eller Dividend Aristocrat men har ändå levererat bra på utdelningsfronten. Tidigare har bolaget varit kända för att behålla utdelningen ett par år för att sedan höja den ett högre steg, men det kanske blir ändringar på detta nu?

En sak som stör mig enormt är bolagets rapporter. Dessa är så grötiga och det tar ärligt talat tid även för mig att hitta information om utdelningarna. Om du har för avsikt att somna fort kan jag rekommendera dig att läsa dessa.

Disney Utdelningstillväxt

Utdelningshöjningarna ger en genomsnittlig årlig utdelningstillväxt på 16% (räknat från år 2000). Det måste jag ändå säga är helt OK då jag själv siktar på en organisk utdelningstillväxt* på 5-10%

*Med organisk utdelningstillväxt menar jag då utdelningstillväxten per aktie. Här räknar jag alltså inte med att jag ständigt fyller på med nya aktier i bolaget.

När delar bolaget ut?

Bolaget har tidigare haft en årlig utdelning men har för ett par år sedan delat upp utdelningen till 2 tillfällen. Bolaget delar ut i:

Januari

Juli

Det här passar riktigt bra för mig då både början av året samt även sommaren är lite svag när det kommer till utdelningar.

Efter år 2000 har ingen aktiesplit förekommit i bolaget, vilket gör att utdelningsgrafen ovan redan är justerad.

Framtiden?

Det är väl allmänt känt att både Netfilx och Amazon ses som hotbilder till bolagets framtid. Själv tror jag att Disneys unika utbud med Marvel, Star Wars, Pixar och andra lyckade förvärv ger bolaget styrka och en unik vallgrav. Hur länge har inte Star Wars varit hett på marknaden?

Även om det fortfarande hänger i luften så kommer nog även Disney ha mycket ut av det stora förvärvet av Fox som jag nyligen skrev om. Nu ska ju även Disney kickstarta sin nya streamingtjänst och det ska bli riktigt spännande att se hur denna mottas.

Jag tror den goda utdleningstillväxten kommer fortsätta och tycker själv att Disney är ett mycket fint komplement i min nuvarande portfölj. Innehavet ligger i min KF, vilket gör att jag slipper bry mig om den källskatt som automatiskt dras vid varje utdelningstillfälle.

Share This