Fastighetssektorn är min främsta sektor i portföljen och självklart tänkte jag redogöra för vilka bolag som höjt, sänkt eller slopat utdelningen. Många fastighetsbolag sänkte utdelningen under finanskrisen 2008/2009 men inte allt för många inom den här sektorn har sänkt utdelningen under Corona.

nu blev det ett ’d’ för mycket i titelbilden men det får ni stå ut med 😯

Idén fick jag från en artikel på DI så jag bestämde mig för att skapa en egen graf. Är det något ni vet jag gillar så är det data och grafer 🙂 Sedan vet du om att jag gärna kikar på den långsiktiga trenden bakom utdelningen i bolag. Att ett bolag höjer utdelningen rejält ett år betyder inte lika mycket.

Till att börja med har jag följande fastighetsbolag i portföljen, sorterat i storleksordning:

Castellum

Diös Fastigheter

Realty Income Corp

Akelius D

Klövern Pref

K2A Pref

SBB D (nytt bolag till kassaflödes eliten)

Tre Kronor Property Investt

 

Det som är intressant är att de enda fastighetsbolagen som jag gjort mig av med är Saltängen Property Invest, Balder Pref och Akelius Pref. Då blev både Balder Pref och Akelius Pref inlöst så det kanske vi inte kan inkludera.

 

Fastighetsbolagens utdelning 2020

Här är ett diagram som visar hur bolagen förändrat sin utdelning i procent.

 

Det som är lite intressant är väl att Hufvudstaden lyckas höja utdelningen. Eller varit modiga nog att höja utdelningen rättare sagt… Hufvudstaden kanske är värst drabbade när det kommer till Corona. Kikar vi på fastighetsbeståndet i deras största region, Stockholm, så ser det ut såhär:

Några ord om mitt norrländska fastighetsbolag Diös

Bland mina egna bolag så är det då Diös som sänkt utdelningen samt Tre Kronor som behåller sin utdelning. Jag själv TROR däremot att Diös inte skulle ha något problem med att i alla fall behålla samma utdelning som förra året. Visst har man en belåningsgrad på 53%, vilket är något högt, men samtidigt borde det inte vara något problem.

Det här säger Diös också i ett av sina pressmeddelanden:

Styrelsen gör bedömningen att den tidigare föreslagna nivån på utdelning inte skulle äventyra bolagets möjligheter att fortsätta bedriva verksamheten enligt lagd affärsplan, samt stötta sina hyresgäster trots de utmanande omständigheterna som råder till följd av Coronapandemin. Diös ekonomiska ställning är fortsatt mycket stark, både avseende kapital och likviditet, men på grund av rådande osäkerhet är det Styrelsens uppfattning att utdelningen bör revideras för att ytterligare öka beredskapen och skapa handlingsfrihet inför framtiden.

Självklart är det sjukt svårt att veta exakt vart Corona kommer ta vägen innan allt är över. Därigenom kanske Diös fattar helt rätt beslut.

 

SBB – nytt bolag i portföljen

SBB ligger i toppen på listan med 140%. Självklart är det lättare att höja rent procentuellt när utdelningen redan från start är liten. SBB höjer från 0,25 till 0,6 och det blir ju 140%. Det känns rätt osannolikt att Castellum med sin över 20-åriga trend ska höja med 140%…. eller vad säger du?

Sedan tycker jag att det är väldigt värt att nämna att både Wallenstam och Kungsleden sagt att man kör en ny stämma, med ett nytt utdelningsförslag fram mot hösten. Rätt många svenska bolag har sagt likadant.

En tanke jag själv haft är att byta Tre Kronor mot Cibus. Cibus ser väldigt attraktivt ut när man tänker på deras fastighetsbestånd och det faktum att man kanske blir Sveriges första månadsutdelare faller mig helt och hållet i smaken. Vad tror ni om det?

Själv tror jag vi om tio år kommer se väldigt många fler svenska bolag med uppdelad utdelning, samt fundera på varför många ända in i 2020 hade den utdelningsfrekvens som idag existerar. Att Cibus vågar ta steget till detta är fenomenalt. Tummen upp!

Månadsutdelare eller kvartalsutdelare?

3.5 10 votes
Article Rating
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x