Cibus är ett relativt nytt fastighetsbolag på börsen och man riktar in sig på mataffärer i Norden. Första handelsdag var 5:e mars 2018 och därigenom har man en väldigt kort börshistorik. Ändå kan jag tycka att Cibus på många sätt och vis ser intressant ut. I det här inlägget får du veta mer om Cibus Nordic Real Estate.

 

Kort om Cibus

Det här är alltså en kvartalsutdelare inom fastighetsbranschen där fastigheterna är inriktade till matvarubutiker i Finland. Just det konceptet gillar jag. Mat kommer alltid gå bra även om ekonomin går sämre då människor behöver mat. Man kan kanske våga sig på att säga att matvarubutiker till och med går bättre under lågkonjunktur då människor väljer att handla mer i stället för att gå på restaurang.

I senaste kvartalsrapporten skriver man:

Livsmedels- och dagligvarubranschen har över tid haft en stabil och konjunkturoberoende tillväxt. Livsmedelsbranschen har historiskt
växt med ca 3 % per år, även under lågkonjunktur

Man stävar efter att ge sina aktieägare hög och framförallt stabil direktavkastning. Idag är direktavkastningen över 6%. Många vill kanske jämföra Cibus med ett enfastighetsbolag såsom exempelvis Saltängen då det kanske inte finns allt för mycket uppsida i aktien, men skillnaden är ändå stor enligt mig. Jag själv kan tycka att det finns en fin tillväxtpotential då man även planerar att investera 50 miljoner euro per år för att skapa en god värdetillväxt.

När man gick in på börsen 2018 så gjorde man en IPO (typ nyemission, fast ändå inte) på ca 3 miljarder kronor. Under 2019 har man hitintills stärkt sin bostadsportfölj och köpt på sig ytterligare fastigheter för 45 miljoner euro.

Länk till bolaget hos Avanza

Cibus verkar i Finland. Dock kan du handla aktien utan källskatt mig veterligen. Som kunder har man bland annat mitt kära Lidl, butiken som jag tycker har riktigt bra erbjudanden, lågt pris och som jag handlar hos ofta. Den största kunden är Kesko, en butik som jag aldrig varit inne i…

 

 

Cibus och dess utdelning

När du läser en rapport från Cibus får du rätt fort känslan av att de vill sätta högt fokus på utdelningarna och verkligen visa det för oss investerare. Sådant gillar jag! Bolaget ser helt enkelt det här som något viktigt. Vi tar en titt på Cibus utdelningspolicy:

Cibus utdelningspolicy

Bolaget gör kvartalsvisa utdelningar och utdelningen skall öka varje kvartal. Med
nuvarande portfölj, affärsplan och tillväxt är en rimlig målsättning en årlig ökning om 5 %
under en överskådlig framtid. Utdelningsmålet är satt för att återspegla bolagets starka
kassaflöde och för att ge aktieägarna en hög och förutsägbar direktavkastning.

Just det här med att den skall öka varje kvartal är ju väldigt kaxigt om man tänker efter. Kanske det här är någon liten mini-variant av månadsutdelaren Realty Income som också ser till att höja utdelningen flera gånger varje år, än dock med lite mindre för varje gång.

Även deras sammanfattning vädrar utdelning. Det är min näsa snabb på att idientifiera:

”Genom att förvärva, förädla och utveckla våra fastigheter inom
livsmedels- och dagligvaruhandeln ger vi en stabil och pålitlig
utdelning till våra aktieägare.”

 

 

Stark kurs 2019

Som ni vet har kursen i fastighetsbolagen skenat under senare tid. Det beror på att ränteläget är som det är idag. Just nu tror allmänheten att räntan kommer fortsätta vara låg väldigt länge, och det gynnar givetvis fastighetsbolag med stora lån. Men som långsiktig ägare ska du nog inte vara rädd för detta.

 

Sammanfattning

Jag har inte gjort en rejäl djupdykning men jag kan ändå tycka att Cibus ser intressant ut och ett bolag som jag skulle vara beredd att äga. Verksamheten känns som att den kommer vara stabil över tid och min första reaktion är att VD Sverker verkar ha tiden framför sig och ett engagemang som jag lockas av.

Vill man diversifiera sin fastighetsportfölj behöver det här bolaget inte vara galet att plocka in. Mat kommer vi behöva, och matvarubutiker ser helst inte att man överger sina nuvarande lokaler som har ett attraktivt läge.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x