Svolder totalavkastning har varit minst sagt stabil och imponerande under en väldigt lång tid. Det här är ett investmentbolag som i huvudsak investerar i svenska små- och medelstora företag med stor framgång. Svolder har “enbart” gått att handla på Stockholmsbörsen sedan 1993 men de som hoppade på resan tidigt har verkligen fått se guld och gröna skogar.

 

Svolder totalavkastning

 

 

För att göra det så enkelt som möjligt har jag tagit fram en tabell som visar den årliga genomsnittliga totalavkastningen under olika tidsperioder

Tidsperiod Årlig totalavkastning
5 år 19,09%
10 år 17,72%
15 år 15,4%
sedan start* 13,91%

*räknat sedan 1993

 

Hur har jag kommit fram till Svolder totalavkastning?

Bolaget presenterar på sin hemsida den totala procentuella avkastningen under 5, 10, 15 år. Då jag hellre vill veta vad den årliga avkastningen varit har jag använt min kalkylator för att ta fram rätt värden

Säga vad man vill men jag har ändå haft rätt bra nytta av denna då jag jämför bolagens avkastning för att hitta det bästa. Ni kan själva använda den här.

 

Hur bra är egentligen totalavkastningen?

Hos Avanza kan vi läsa följande::

Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 8,46 % per år mellan 1999-2018. Källa: SIXRX (SIX Return Index)

Om vi bara kikar på det här så framstår Svolder med sina 15,4% de senaste 15 åren som väldigt bra.

Här är några andra jämförelser

P&G – 13,18% årligen under 32 år

Intrum totalavkastning – 16% årligen under 15 år

Jag tycker att +13% årligen är väldigt väldigt fint och lyckas du ha en sådan utveckling kommer ränta-på-ränta ge dig ett fantastiskt resultat.

När det kommer till investeringar så finns det en gyllene regel som säger att ditt kapital fördubblas på 5 år om du har 15% i årlig avkastning. Svolder har lyckats generera 19% årligen de senaste 5 åren och det här är verkligen ett bolag  som är på väg i rätt riktning.

Tyvärr kommer du inte bli rik på utdelning då du investerar i Svolder då direktavkastningen är väldigt låg och har varit så länge. Om du inte i nuet är i behov av utdelningarna kan du med gott hjärta investera i Svolder för att senare någon dag byta ut till något som ger dig mer kassaflöde.

Svolder har vuxit rätt bra i min portfölj och jag passade på att köpa en hel del under corona. Det mest intressanta är att det till synes stora tappet som blev under covid-19 knappt syns om vi zoomar ut grafen några år.

 

 

4.3 4 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x