Intrum totalavkastning har varit minst sagt god och investerarna har fått en rejäl avkastning på pengarna. Bolaget kommunicerar med drygt 100 000 skuldsatta människor varje dag för att hitta den bästa lösningen. Det här har man byggt en rejäl business kring och är idag ett av Stockholmsbörsens hetaste utdelningsbolag. 

 

Kort om Intrum

2005 var första året då Intrum betalade utdelning. Sedan dess har man aldrig någonsin sänkt utdelningen. Inte ens i år då mängder av svenska bolag drar tillbaka sitt utdelningsförslag backar man. Om det är positivt eller negativt får framtiden utvisa.

2020 betalar bolaget ut 11 kr/aktie, en ökning från 9,5 kr 2019. Det här gör att Intrum mest troligt blir det bolag som betalar mest cash till mig i år.

Intrum består egentligen av två olika delar:

  1. Del ett är Kredithanteringstjänster där bolaget driver in betalningar på uppdrag av sina kunder. Här är många oroliga att det inte kommer bli så mycket att göra när de ekonomiska hjulen slutar snurra. Samtidigt tänker vissa att fler får problem att betala när plötslig arbetslöshet infinner sig.
  2. Del två är Portföljinvesteringar, där Intrum köper portföljer med förfallna fordringar, med eller utan säkerhet, av framför allt banker för att själv driva in skulderna.

 

Intrum Totalavkastning

Totalavkastning beskriver kursavkastning + utdelning över en specifik tidsperiod. Jag gillar att kika på just detta och i många fall tycker jag att det finns mer värde i det här måttet än att kika på exempelvis P/S eller PEG tal. Men då är jag heller ingen renodlad värdeinvesterare.

Här är Intrums totalavkastning från 1:a januari 2005 till 1:a januari 2020. Vill du experimentera själv får det enkelt via deras Investor Relations.

 

Använder du då min kalkylator (som du borde spara) och matar in 824% och 15 år så ser ni att den årliga genomsnittliga avkastningen varit 16%.

Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 8,46 % per år mellan 1999-2018. Källa: SIXRX (SIX Return Index).

 

 

Vänta nu, datumperioden är fel

Du kanske tycker att perioden jag valt är felaktig (1:a januari 2005 – 1:a januari 2020) och att vi borde ha dagens datum som slutdatum

Jämförelsen jag gjorde var innan Covid-19 och faktum är att Intrum nu tappat halva sitt börsvärde. Aktien är den hårdast blankade på Stockholmsbörsen likt H&M var innan man vände skutan rätt igen.

Självklart är det fritt fram att välja vilken period man vill . Allt jag menar är att marknadens reaktion varit brutal och att jag tror Intrum kommer levererar en fin totalavkastning även framgent.

Tar vi med Corona-krisen har Intrum ändå levererat drygt 10% i CAGR. Håller du den nivån i din egna portfölj kommer ränta-på-ränta ge dig en väldigt god framtid.

 

0 0 vote
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x