Via P&G får du dels ett fantastiskt utdelningsbolag, dels ett bolag med grymt starka varumärken som ger bolaget en fantastisk Moat (Vallgrav). Vad säger du t.ex. om produkter som Pampers, Gilette, Always och Head&Shoulders? Aktien har dessutom givit en grym genomsnittlig totalavkastning under åren som gått.

För en full lista av varumärken kan jag rekommendera den här sidan.

 

Utdelningsstatistik

Direktavkastning: 2,54%

Antal år, höjd utdelning: 63 år

Utdelningsandel: 63%

Genomsnittlig utdelningshöjning senaste 5 åren: ca 3%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

 

Kort om P&G

Länk till bolaget hos Avanza

Procter & Gamble Co (PG) är ett gigantiskt, multinationellt, företag som verkar inom branschen dagligvaruhandel. Bolaget grundades redan 1897 då ljustillverkaren William Procter gick tillsammans med tvåltillverkaren James Gamble.

2004 förvärvade man Wella och 2005 slogs man samman med Gielette, två varumärken som jag tror alla ni känner till. Idag finns bolaget representerat i alla europeiska länder och det nordiska huvudkontoret ligger i Stockholm

P&G Totalavkastning

Bilden här nere visar totalavkastningen (kursavkastning + utdelning) sedan april 1988 till april 2020. Det är alltså 32 år med data. Resultatet är en totalavkastning på 5149%.

Grejen är den att det kan vara lite svårt att greppa 5149% och vad det egentligen innebär. Då kan du använda min CAGR kalkylator som beräknar snittet av årlig avkastning under den här tiden.

Den årliga genomsnittliga avkastningen landar på 13,18%. Siffran är fantastisk och slår Stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning inklusive utdelning. 

En sak som är tråkigt är givetvis att direktavkastningen är relativt låg för de som söker ett stadigt kassaflöde i sina investeringar. Som jag skrev i det här inlägget är det ologiskt att ett bolag i den här kalibern skulle ha en direktavkastning på över 5%.

https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/hog-utdelning-eller-hog-utdelningstillvaxt/

 

Äger ni bolaget?

0 0 vote
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x