För rätt länge sedan hade jag 3 storbanker i portföljen: Handelsbanken, Swedbank och SEB. Nu finns enbart Handelsbanken kvar och i det här inlägget tänkte jag kika på hur totalavkastningen sett ut om du var tidigt ute och investerade i bolaget.

 

Handelsbanken – en fin utdelare

Handelsbanken skulle jag säga har den finaste historiken bland svenska banker när det kommer till utdelning. Visst sänkte man under finanskrisen 2008/2009, men utdelningen slopades aldrig helt. Inte heller under pandemiåret drog man åt handbromsen helt. Dessutom gavs extrautdelning ut, även om det var i form av aktier i Industrivärden.

Läs mer om Handelsbanken och dess utdelningar

 

Handelsbanken totalavkastning

Totalavkastning är då vad du fått ut av din investering inklusive återinvesterad utdelning. Som jag resonerar om tidigare går det tyvärr inte bara att ta kursavkastning + alla utdelning för alla år. Anledningen är att du uppnår en ränta-på-ränta effekt när du återinvesterar utdelningen och att denna varje enskilt år måste räknas in i totalen.

Tidigare har jag skrivit om att det inte är helt trivialt att räkna ut detta

Jag fick leta en del men Handelsbanken har faktiskt på sin IR sida en graf som visar avkastningen under en vald tidsperiod inklusive återinvesterad utdelning.

Från år 1990 till och med idag har du fått en totalavkastning på 4108%

Personligen tycker jag inte den siffran säger så mycket utan då vill jag hellre veta en årsmedelavkastning (CAGR). Jag har en sådan kalkylator här.

EDIT! En mycket observant läsare skriver givetvis att det är 32 år och inte 30. Oj så klantigt av mig 😀 12,4% årligen är den korrekta siffran. Bilden nedan stämmer alltså inte riktigt

 

Hur pass väl står sig detta mot Stockholmsbörsen?

SIXRX beskriver snittet av Stockholmsbörsens utveckling inklusive återinvesterad utdelning. Avanza bytte leverantör 2019 så du har inte längre möjlighet att se detta index hos dem, men innan det så använde jag det flitigt.

Just det här indexet har presterat 9,24% i årsmedelavkastning (CAGR) från 1870-2019. Det här är givetvis en mycket längre period än den jag kikat på när det kommer till Handelsbanken, men ger ändå en fingervisning.

 

 

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x