Utdelningstillväxt är kanske det bästa som vi utdelningsinvesterare kan sträva efter. Automatic Data Processing är ett företag som verkligen visar vart skåpet ska stå på den fronten och bolaget har i genomsnitt höjt utdelningen med 13% årligen de senaste 5 åren.

Automatic Data Processing (ADP) har över 700 000 kunder världen över verkar inom HR (Human Resources). Kort och gott skulle man kunna säga att bolaget tar fram lösningar till företag för att hantera lönespecifikationer, tidrapportering, mål och förmåner. Dock finns mycket mer dolt under ytan.

Det fina med bolaget är att man inte enbart fokuserar på större företag utan att man har hela kedjan – från små, till medelstora, till större företag.

 

Jag ska vara ärlig med er… det är nog få bolag jag sett med en lika enastående organisk utdelningstillväxt som ADP.

Trots att man redan höjt utdelningen 21 år i rad så har man lyckats prestera i snitt 13.22% årligen de senaste 5 åren. Det kan jämföras med 6,32% i mitt största bolag Johnson & Johnson.

ADP utdelningstillväxt

ADP utdelningstillväxt, källa: Seekingalpha

 

Det jag oftast ordar om är att bolag som tenderar att höja utdelningen mycket i regel har en väldigt fin kursavkastning. Anledningen är att utdelningen speglar vinsttillväxt i bolaget och om vinsten ökar borde även kursen öka, allt annat lika. För om du tänker efter, visst vore det konstigt om vinsten hela tiden ökar i ett bolag tillika utdelningen, men att aktiekursen står kvar och trampar?

Nu har jag tjatat ihjäl mig om denna men använder du min kalkylator jag skapade ser du att ADP haft en CAGR på över 16% de sista 10 åren.

Graf från ycharts

 

Man fick vara snabb under Corona för att knipa denna till riktigt fint pris. Precis som i Johnson & Johnson blev härligheten inte långvarig.

Precis som vanligt är det rätt tråkig direktavkastning i den här typen av bolag och den ligger på 2.2%. Knep man den under värsta Corona fick man givetvis en fin YOC. Men som sagt… hade det varit 6% i direktavkastning i den här typen av bolag så hade något varit fel.

Någon här som äger? Funderar på att äga?

Riktigt trevlig och god midsommar på er förresten!

 

5 3 votes
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x