Jag fick nyligen en fråga som rör just utdelningsandel och hur denna i vissa bolag kan skjuta iväg så pass mycket. Tänkte försöka reda ut detta på ett lättsamt vis. 

Fråga

Jag är väl nybörjare inom området och har inspirerats mycket av din portfölj. Jag försöker självklart göra egna analyser också innan jag köper.

Men jag kan konstatera att vissa högutdelande bolag har över 100% i utdelningsandel. Kanske ibland även över 400% i andel utdelad vinst, som i t.ex. Boston Pizza Royalties Income Fund. Hur kan det vara hållbart och möjligt med så stor andel utdelad vinst?

 

Svar

Det är roligt att den här frågan dök upp idag. I morse fick jag nämligen en notis från Avanza att Boston Pizza delat ut 170 kr till mig. Det här är då en månadsutdelare så det här är alltså pengar som tickar in varje enskild månad.

När vi pratar utdelningsandel så visar denna den del av vinsten som ett bolag delar ut. En utdelningsandel på 50% innebär att bolaget delar ut hälften av vinsten till oss aktieägare, och över 100% innebär att man delar ut mer än sin vinst. Att dela ut mer än sin vinst ses som ej hållbart i ett längre perspektiv. Vissa bolag klarar dock av detta ett tag med hjälp av starka finanser (tänk H&M).

Vad gäller Boston Pizza så handlar det om att man får intäkter från sina 395 restauranger som huvudsakligen drivs via franchise. Boston tar i sin tur 4% av vinsten i s.k Royalties från respektive restaurang. Delar av vinsten delas i sin tur ut till aktieägarna.

Bostons vision är rätt solklar:

Jag vet inte vart läsaren fått uppgifter om att bolaget delar ut över 4 gånger sin vinst till aktieägarna. Som många vet har jag tidigare tipsat om siter där du kan se sådan information, men det gäller alltid att dubbelkolla i rapporter själva för att se att sådant är rätt.

Vad beträffar Boston så har utdelningsandelen sett ut såhär enligt deras egna rapport:

 

Som ni ser har utdelningsandelen varit närmare 100% under de senaste åren. Det som däremot hände 2018 var att utdelningsandelen steg över 100%, vilket aldrig är bra.

Jag läste en betald artikel om just Boston där jag tycker man sammanfattar läget rätt bra:

The above 100% payout ratio leaves little room for Boston Pizza to make mistakes. Although we do not anticipate a dividend cut in the near term, if its total system sales decline further, the company may have to cut its dividend to maintain its working capital reserve.

Så, för att sammanfatta frågan jag fick så bör man alltid kolla på flera olika ställen innan man antar att direktavkastning, utdelningsandel eller vinstutveckling är si och så mycket. Det bästa är givetvis om du jämför med siffrorna som bolaget själv presenterar.

För de allra flesta bolag är det inte hållbart över tid att ha en utdelningsandel över 100% av vinsten. Då måste man börja knapra av vin egna verksamhet, alternativt ta lån för att finansiera. Det är i sådana lägen en utdelningssänkning kan vara aktuell.

Jag äger Boston Pizza idag i min KF-portfölj