På samma vis som jag gillar att ha en hög utdelningstillväxt så är det alltid trevligt med en fin direktavkastning. Jag har ännu inte sett något smart sätt att se genomsnittlig direktavkastning hos Avanza i min portfölj, så jag tänkte göra min egna sammanställning mest för rolighetens skull.

Vad är en bra direktavkastning?

Jag har alltid ordat om att jag hellre förespråkar fin utdelningshistorik med procentuellt högre utdelningar varje år snarare än hög direktavkastning. Ett klockrent sådant bolag är Johnson & Johnson som nu funnits i min portfölj ett tag.

Vad som är en bra direktavkastning är svårt att svara på. Själv tycker jag att 7-8% bör vara en liten varningsklocka och här bör man fundera ifall bolaget kanske har tillfälliga problem eller är en värdefälla med tanke på att aktiekursen troligtvis fallit rejält på senaste tiden. En utdelningssänkning kan vara aktuell.

Sedan är det ju inte så roligt med en direktavkastning under 2% heller men om bolaget har en riktigt grym utdelningshistorik kan även detta ge fina resultat om man är tålmodig. Det finns t.ex. få Utdelningskungar som idag har en hög direktavkastning.

Kikar vi på OMXS30 så ger den idag en genomsnittlig direktavkastning på 3,82% för utdelningarna 2017 (de som betalas ut i år). Det är väl en rätt rimlig direktavkastning i min mening och är också ett fint snitt då det är medelvärdet bland de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen.

Min genomsnittliga direktavkastning

Jag har ett par saker jag skulle vilja notera med tabellerna nedan:

  • Länkarna går till bolaget hos Avanza
  • Aktiekursen som jag använt för att få ut direktavkastningen är taget från stängningskursen den 17/4-2018. Det är alltså inget som uppdateras kontinuerligt.
  • Jag har även räknat med bolagens extrautdelningar som vi fick reda på nu i år. Jag vet inte om det är rätt eller fel men när det kommer till Direktavkastning känns det sunt att ta med denna.

 

ISK och KF

Bolag Utdelning / atkie Direktavkastning (%) Ev. kommentar
AstraZeneca $2,8 3,7%
Atlas Copco B 7,0 kr + 8,0 kr 4,6%
Axfood 7,0 kr 4,7%
Castellum 5,3 kr 4,2%
Cloetta B 0,75 kr + 0,75 5,2%
Diös Fastigheter 2,9 kr 5,0%
Handelsbanken A 5,5 kr + 2 kr 7,6%
Hennes & Mauritz B 9,75 kr 7,3%
Industrivärden C 5,5 kr 2,9%
Investor A 12,0 kr 3,2%
Kinnevik B 8,25 kr 2,6%
Kopparbergs B 5,9 kr 3,0%
Latour B 2,25 kr 2,4%
Paradox Interactive 1 kr 0,8%
SEB A 5,75 kr 6,8%
Skanska B 8,25 kr 5,2%
Swedbank A 13,0 kr 7,1%
Tieto Oyj €1,4 + € 0,2 5,1%
XACT OMXSB Utd rapporterar senare Utdelningen fastställs i juni
Novo Nordisk B 7,85 DDK 2,65%
Walt Disney  $1,68 1,65%
Starbucks  $1,2 2,0%
Realty Income Corp  $2,68 5,11%
Omega Healthcare Investors  $2,64 10,11%
Boston Pizza  $1,38 6,6%
Johnson & Johnson   $3,36 2,55%

 

Preferensaktier

Bolag Utdelning / atkie Direktavkastning (%)
Klövern pref 20 kr 6,3%
Akelius pref 20 kr 5,9%
K2A pref 20 kr 6,8%

 

Genomsnittlig Direktavkstning ISK (svenska): 4,52%

Genomsnittlig Direktavkastning KF (utländska): 4,38 %

Genomsnittlig Direktavkastning preffar: 6,3%

Genomsnittlig Direktavkastning (ALLA): 5,06%

Vad kan vi säga om det här då?

Ja till att börja med så är det väl så att mina svenska aktier i regel har högre direktavkastning än mina utländska. Bortsett då från Omega Healthcare som drar upp snittet rejält p.g.a. mina få utländska innehav.

Sedan är det väl bara att konstatera att min portfölj ändå har högre snitt när det kommer till direktavkastningen jämfört med de 30 största svenska bolagen. Ett av mina kriterier är att bolaget ska ha en utdelning och att jag ställer vissa krav på denna.

 

Något annat jag tänkte på var hur sjukt jobbigt det var att sitta och pilla i dessa eländiga tabeller. Hade jag gjort om det hade jag använt Google Spreadsheet och kanske t.o.m. kunnat utvinna direktavkastningen direkt via Shortcodes (vet inte om detta funkar för svenska bolag).

Det jag skulle önska var ett sätt att plocka fram intressant statistik som detta direkt från Avanza webben. Vet inte om det finns och jag har ju inte utforskat varje litet hörn av Avanza ännu. Kan inte du kommentera om du vet om en sådan funktion?

 

Är Genomsnittlig Direktavkastning viktigt?

Nja, det skulle jag väl egentligen inte vilja påstå. Det kan däremot vara bra att sammanställa denna någon gång och se vart du ligger och jämföra.

Kanske har du aktier som t.ex. Paradox eller Fingerprint som har väldigt låg eller ingen utdelning alls. Som utdelningsinvesterare kan jag ändå tycka att du borde ha en rätt fin direktavkastning men ändå fokusera mest på hur mycket dina utdelningar växer organiskt varje år.

Dessutom är det roligt att återinvestera utdelningar 🙂

Själv tycker jag om att ha en liten del Fixed Income (prefernesaktier) i min portfölj då dessa ger ett fint kassaflöde in till portföljen som jag sedan kan sprida ut i mina innehav.

Men, åter igen, se till att aldrig stirra dig blind på direktavkastningen. Gör inte om ett av mina misstag då jag köpte ett bolag bara för att de just nu delar ut en stor del av sin vinst. Det leder bara till elände (oftast). Se till att ha ännu fler kriterier när det kommer till valet av dina kära aktier.

Låt utdelningarna flöda!

 

 

0 0 votes
Article Rating
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x