Fonder eller utdelningsaktier? Vad är egentligen det bästa över tid? I det här inlägget försöker jag mig på att svara på den frågan. 

Det här är egentligen en läsarfråga som jag fick för ett tag sedan och som jag nu ska ge min syn på. Som vanligt är det alltid roligt att få frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dem.

 

Så valde jag utdelningsaktier

I april 2015 förde jag över min första tusenlapp till Avanza. Den första aktien jag köpte var Peab B. En månad efter detta hade jag hittat någon form av strategi och körde då enligt Rika Tillsammans nybörjarportfölj. För er som inte vet så är nybörjarportföljen en blandning av fonder som du månadsvis ska fylla på i. Jag fick ett färdigt koncept och jag slapp tänka…

Det här fortsatte ett helt år ända fram till 2016-04-18 då jag köpte min första utdelningsaktie efter att ha blivit introducerad till den strategin via Petrusko. Det blev Telia, ett bolag som jag inte äger idag.

Jag köpte Telia för att det var hög direktavkastning och att jag därigenom  skulle få mer utdelning (ni hör så knasigt). Ända sedan dess har jag fyllt på min utdelningsmaskin och försökt att modifiera den så gott jag kan.

Även om min strategi och fokus förändrats mycket inom området så är jag än idag en renodlad utdelningsinvesterare med fokus att bygga ett stabilt kassaflöde utöver min lön. Ett så kallat passivt kassaflöde.

Men varför bytte jag egentligen? Och gjorde jag rätt val? Låt oss börja med att kika på ett par fördelar och nackdelar med båda typerna.

 

Fördelar och nackdelar med fonder

+ Otroligt lite tid krävs. När du väl valt de fonder du vill ha så behöver du i princip inte lägga ner någon tid alls. Hos Avanza så kan du till och med månadsspara i fonder och då förs en del av lönen över direkt till den fond du valt att månadsspara i. 

Riskspridning. En av de självklara och största fördelarna. Du får en påse med gott och blandat. Därigenom kan du fokusera på att fiska, träna, umgås med familj i stället för att lägga ner tid på börsen.

Mindre kurssvängningar. Det här är givetvis inte sant i alla fall. Men om du exempelvis investerar i en bred fond kontra ett par mindre bolag så är risken större till stora kurssvängningar i det sistnämnda.

– Tid för köp och sälj. Att handla aktier går oftast direkt om du väljer den rådande kursen. Köp respektive sälj i en fond sker inte direkt och hur långt det tar varierar mellan olika fonder. Mer information finns att läsa här.

– Avgiften. Den självklara nackdelen. Avgiften dras varje dag och den avkastningsgraf som du ser hos din nätmäklare inkluderar den här avgiften. Över tid kan större avgifter äta upp mycket kapital. Du kan använda appen Sparlabbet för att se hur avgiften påverkar utfallet.

– Ingen möjlighet att påverka. Du kan välja dina fonder men efter det är du helt i händerna på det institut som förvaltar fonden. Sitter du med innehav i en av mina favoriter, Didner & Gerge Småbolagsfond, så kan du omöjligt påverka hur fonden väljer att göra med sina innehav.

 Trååååååååkigt 🙁

 

Fördelar och nackdelar med utdelningsaktier

+ Ingen avgift som i fonder.

+ Köp och sälj går direkt. Känner du att ett bolag inte är rätt för dig kan du göra dig av med det direkt, utan att behöva vänta som med fonderna.

+ Ta del av vinsten. Som utdelningsinvesterare får du faktiska pengar från bolagets vinst föregående år i form av utdelning. Den här kan du välja att göra vad du vill med.

+ Större valmöjlighet. Gör dig av med innehav som du inte längre gillar, köp innehav som du tycker är intressant. Givetvis både en för- och nackdel.

– Courtage.  För varje transaktion du gör så blir det en avgift. Såhär mycket blev det för mig förra året.

– Mer tidskrävande. Vill du köra på utdelningsaktier så kommer det krävas lite mer tid. Du vill följa och se när det inte är läge att länge behålla ett bolag, eller när det kan finnas köpläge i ett annat. Det är också detta som är roligt.

– Mindre riskspridning. Det här är givetvis en sanning med modifikation. Du kan ha en portfölj med alldeles utmärkt riskspridning. Det jag däremot menar är att du får detta på ett silverfat om du väljer fonder. Med fonder är det svårt att inte få någon riskspridning.

 

Såhär tänker jag

Som vi ser finns det fördelar och nackdelar med bägge alternativen. Däremot vill jag förtydliga att jag inte tror att utdelningsstrategin nödvändigtvis behöver ge bättre resultat innan slutet. Det viktigaste är som ni vet totalavkastningen (kursavkastning + utdelning) och enligt statistik är det ju rätt få som lyckas slå index över lång tid.

Utdelningsstrategin behöver alltså inte ge bättre resultat i slutändan, trots att du troligtvis lagt ner mer tid än om du skulle sparat i fonder.

MEN! Jag skulle nog inte finna samma driv som jag nu gör om jag vore fondinvesterare. Troligtvis skulle jag ledsna då det är så tråkigt och månadssparandet skulle därigenom bli lidande. Kanske skulle jag sluta helt. Bloggen skulle i alla fall bli lidande.

För mig har utdelningsinvestering blivit mer en rolig hobby där jag hela tiden kan se mina mål uppfyllas. Jag jämför ständigt vad jag kan få för mina utdelningar och sist insåg jag att jag nu kan bo gratis under halva året. Jag fick även en resa ”gratis”.

Ett par hundralappar i utdelning har nu vuxit till 16.000 kr varje år. Det är inspirerande!

 

För mig handlar dessutom utdelningsinvestering om 2 riktigt stora fördelar:

En trygghet i tunga tider. I år som dessa då Stockholmsbörsen presterat negativt kan det vara skönt att inse att man i alla fall erhåller utdelningen. Kursen i aktier svänger oftast mycket mer än själva utdelningen.

 

Med utdelningar kan du köpa mer varje år då du troligtvis använder utdelningen till att köpa nya aktier. Dessutom kan du se till att använda utdelningen till att köpa mer i bolag som du tycker ser riktigt attraktivt ut just nu, och inte nödvändigtvis i samma bolag.

 

Summering

I slutet av dagen så handlar det helt enkelt om hur du är som person. Mår du dåligt direkt du ser en årsrapport eller somnar när du läser en nyhet om ett bolag borde du nog välja fondstrategin.

För min egen del är den huvudsakliga anledningen att jag tycker om att välja mina egna aktier och lära mig mer längs vägen. Att utdelningarna ständigt kommer med feedback om att jag är på rätt väg är inte heller en dålig morot för mig.

 

Fyll gärna i om ni tycker jag missat något. Skriv hemskt gärna vilken strategi du valt. Som sagt, inget är rätt eller fel…

 

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x