I det här inlägget går jag igenom hur du sammanställer och ser ditt totala courtage hos Avanza. Det är ett perfekt sätt för dig som aktieinvesterare att hålla koll på dina kostnader under åren. Att ett par gånger per år göra denna uträkning är något du kan dra nytta av.

OBS! Det här är en uppdaterad version av ett inlägg jag skrev tidigare. Anledningen till att jag uppdaterat inlägget är för att det tillkommit extra information och andra knep. OBS!

Sammanställ courtage

Här följer 2 olika metoder för att se ditt totala courtage hos Avanza.  Den ena metoden är den snabbaste men är också väldigt begränsad då du enbart kan se de senaste 30 dagarna bakåt i tiden.

Metod 1 – sammanställ courtage senaste 30 dagarna

  • Du kan direkt se ditt totala courtage de senaste 30 dagarna genom att gå in på Mina sidor >> Profil >> Min Profil
  • För att se längre tillbaka kan du fråga Avanza och får då en rapport för valt konto. Då måste du alltså själv kontakta dem.

Såhär går du till menyn:

Väl på sidan kan du hitta mycket information, bland annat hur mycket du har kvar för att nå till nästa förmånsnivå. Det är också härifrån du byter courtageklass.

Du ser också hur mycket courtage du lagt enligt följande:

Metod 2 – Se totalt courtage för helåret

Den här metoden tog jag själv fram för att du ska kunna se hur mycket pengar du lagt på courtage under det senaste året och även jämföra mot tidigare år.

Det enda du behöver är egentligen enbart Excel (eller Google Sheets) och 0% förkunskap. Excel är ju faktiskt ett program som många har tillgång till och som har varit otroligt hållbart över tid. Google Sheets är gratis för dig med en G-mail.

Börja med ladda ner dina transaktioner från Avanza

Öppna rapporten i Excel 

Börja med att ta bort kolumner som inte är särskilt intressanta.

Högerklicka på respektive column och välj ”Delete”. Ta bort allt utom Värdepapper/beskrivning och Courtage

Alternativt kan du behålla ”Typ av transaktion” för att senare se skillnaden mellan köp/sälj.

Redan nu kan du få reda på ditt totala Courtage genom att ställa dig i valfri cell och skriva =SUM( och sedan markera alla rader med courtage ). Då får du totalt erlagt courtage för alla transaktioner

EDIT! Som en smart läsare skrev i kommentarsfältet så kan du här också skapa en Pivot Table för att förenkla processen. Se video här

Hur mycket blev det courtage? Blev du förvånad?

Här följer ett extrasteg

För att toppa till det lite extra kanske du vill veta hur mycket i courtage du lagt i respektive bolag? För att göra det måste vi sortera posterna efter typ och även summera värden.

Då använder vi oss av funktionen Consolidate i Excel:

Gör såhär

Nu har du en sammanställning av alla bolag och kan enkelt verifiera viktiga sker. Kanske har du lagt för mycket courtage på Utländska aktier?

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x