En dröm som många har är väl att slippa förlita sig på sin inkomst från arbetet och i stället generera pengar via passiv inkomst. Den här typen av inkomst är särskilt viktiga för att kunna få mer frihet och leva på det sätt du vill och inte måste. Passiv inkomst är ingen omöjlighet, utan snarare en möjlighet för dig och alla andra.

I det här inlägget visar jag hur fort det går att faktiskt få en portfölj som genererar fin utdelning…varje dag och på så vis uppnå passiv inkomst.

-Obs! Det här är ett uppdaterat inlägg som jag skrev för 1 år sedan. Anledningen till att jag valt att uppdatera det är att mycket hänt kring mina passiva inkomster samt att detta är ett av mina mest lästs inlägg genom tiderna-

 

Vad är passiv inkomst?

Passiv inkomst för mig är intäkter som du får utan att behöva anstränga dig. Du kan däremot inte få passiv inkomst bara genom att knäppa med fingrarna, utan du måste faktiskt anstränga dig för att bygga upp den.

Tanken med passiv inkomst är däremot att du inte behöver jobba för pengarna när du väl fått maskinen att rulla. Då kommer pengarna av sig själv.

Själv får jag passiv inkomst från 2 säkra källor:

  • Utdelningsaktier som lämnar en eller flera utdelningar varje år
  • Bloggen

Vissa kanske motsätter sig att bloggande skulle vara en passiv inkomst då du ständigt måste vara aktiv och att bloggande i sig kräver en hel del tid.

Jag har däremot insett att jag kan lite på bloggen som en passiv inkomst då många av mina inlägg och mina sidors läses dagligen, trots att dessa skrevs för flera månader sedan. Dessa läsningar genererar pengar i form av reklamintäkter.

 

Passiv inkomst genom Utdelningsaktier

Utdelningsaktier är helt klart mitt främsta val när det kommer till passiv inkomst. Köper du en aktie för 100 kr i ett bolag med 5% i direktavkastning så kommer dessa generera 5 kr varje år. Sedan återinvesterar du utdelningen i nya aktier som gör att du får ännu mer nästa år. Lätt, eller hur?

När du investerar i stabila utdelningsbolag är dessutom förhoppningen att dessa delar ut mer och mer för varje år. Väljer du rätt bolag kommer alltså de 100 kr du sätter in idag kunna generera galet mycket mer än 5 kr per år i framtiden, beroende på hur bolaget höjer sina utdelningar.

För en tid sedan satte jag upp mina preliminära utdelningar för 2018. Summan landade på 16 053 kr.

Det som är särskilt roligt som utdelningsinvesterare är att du kan jämföra din frammarsch på en rad olika sätt. Nästan oändligt många sätt faktiskt Förutom att jämföra vilka räkningar du kan betala med dina utdelningar så kan du även se vad din portfölj genererar varje dag. Se exemplet nedan.

 

 

Exempel:

Mina utdelning per år 16 053 kr
Antal dagar per år 365
Utdelning per dag 43 kr

 

Om du vill dra det ännu längre kan du räkna ut vad portföljen genererar varje timme. I mitt fall blir det alltså 1,79 kr varje timme (43 kr / 24 timmar). Med andra ord genererar min portfölj alltså nästan två kronor varje gång jag käkar lunch på jobbet.

Och ni vet vad mitt ordspråk är: 😉

Varje krona är början på en ny miljon

Nästa mål blir givetvis att tjäna 1 krona varje minut, men just nu uppnår jag bara 3% av det målet.

 

Brukar du också fundera över vad din utdelning ger dig för värde i verkliga livet?

Jag älskar i alla fall att veta att pengarna jobbar för mig oavsett om jag sover, är i utlandet eller ligger i flunsan.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x