Så var det dags igen. Akelius Res löser in sina preferensaktier. Det här har hänt mig tidigare men då var det Balder Pref det rörde sig om. Frågan är, vad gör jag nu med slantarna då dessa förvandlas till likvida medel?

Med lite nostalgi i hjärtat sitter jag och läser igenom mitt första blogginlägg om Akelius Residential Pref. Även om mycket har ändrats så är min grundfilosofi densamma – Akelius är ett ruggigt stabilt fastighetsbolag och ett säkert kort i min aktieportfölj.

Genom de få år som gått så har bolaget skeppat in fin utdelning till min portfölj. Då ska vi också komma ihåg att jag inte nödvändigtvis återinvesterat utdelningen direkt i Akelius Pref, samt att jag på senare tid inte köpt många aktier i bolaget överhuvudtaget.

 

Citatet från Akelius årsredovisning 2016 är fortfarande en av mina favoriter. Det är fantastiskt att en mening kan säga så mycket:

“Enda sättet att förbereda sig för motvind är att förbättra i medvind”

Från Akelius årsredovisning 2016

Akelius Pref Inlösen

Från bolagets pressmeddelande:

Styrelsen i Akelius Residential Property AB (publ) har
beslutat om en obligatorisk inlösen av samtliga 18 835 606
preferensaktier för 347,5 kr per preferensaktie,
varav 2,5 kr per preferensaktie avser upplupen utdelning.
Totalt uppgår inlösenbeloppet till 6 545 miljoner kronor.

Så… det vi vet sedan tidigare är att bolaget har en inlösenkurs på 345 kr.  Nu löser man in samtliga aktier till 2,5 kr högre än detta, men det är för att täcka den utdelning som vi “går miste om”. Som ni vet betalade Akelius nyligen utdelning i november.

 

Vad gör jag med beloppet?

Ska jag vara ärlig så är det jättetrist med Akelius Pref Inlösen. Först nyheten om Saltängen och så detta. Dock var det här rätt väntat som jag nämnt flertalet gånger tidigare.

En efter en faller mina fina kassakor bort från portföljen. Om jag skulle våga mig på en jämförelse så är det nog lika kämpigt som att se dina bästa mannar falla på stridsfältet (ni som läst bloggen ett tag vet att jag är värdelös på jämförelser)

 

Det som känns mest logiskt för mig nu är att jag skeppar in de 19 lakan som jag får från Akelius Pref till Akelius D som nyligen blivit noterad på Stockholmsbörsen. På sätt och vis känns det också okej då kursen nu är under introduktionskursen.

Något jag tänker på är att fler investerare kanske funderar i samma banor, varpå ett köptryck kommer uppstå i Akelius D. Självklart är det inget som är skrivet i sten.

En fördel med det valet är att Akelius D verkar dela ut samma månader som preferensaktien enligt deras prospekt.  Det gör att jag fortfarande kommer få utdelning varje månad med hjälp av mina 2 andra preferensaktier.

Kanske gör jag så att majoriteten landar i Akelius men att lite får tillfalla K2A och Klövern. Kurserna här är däremot höga i takt med att Mr Market tror att räntan kommer fortsatt vara låg.

Antar att någon här också äger Akelius? Hur resonerar ni?

0 0 vote
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x