Jag fick nyligen en fråga kring vad som egentligen händer och fötter med enfastighetsbolaget Saltängen Property Invest. Tyckte att frågan var intressant så jag valde att ta upp detta lite närmare på bloggen. Som många redan vet så kan det komma att bli en avyttring av hela kalaset.

Länk till bolaget hos Avanza

Saltängen Property Invest är ett s.k. enfastighetsbolag, vilket innebär att man styr sin verksamhet kring en och samma fastighet. I Saltängens fall handlar det om en stor lagerbyggnad nära Västerås som hyrs ut till ICA. Lokalen används av ICA som en av två centrala distributionscentra.

Tesen jag hade när jag började investera i bolaget var att jag tyckte verksamheten verkade väldigt stabil, pålitlig och långsiktig. Det kändes verkligen som att ICA ville fortsätta hyra byggnaden för sin verksamhet under en grymt lång framtid.

Bolaget delar ut kvartalsvis och detta har varit en fin investering både utdelningsmässigt och kursmässigt.

 

Vad händer nu?

Nu senaste fick vi denna informationen från bolaget:

Mot bakgrund av den starka marknaden för logistikfastigheter i Sverige har styrelsen beslutat att
utvärdera om aktieägarnas intressen bäst kan tillgodoses genom att avyttra dotterbolaget Saltängen
Property Västerås AB, som äger fastigheten Saltängen 1 i Västerås kommun, alternativt fastigheten.

Det här väcker givetvis frågetecken, dels hos mig men även för många andra.

Man kan ta med sig dessa punkter från meddelandet:

  • Tydligen ser man att det är högt tryck på logistikfastigheter i Sverige
  • Man vill självklart se till aktieägarnas bästa
  • Därigenom ser man nu till möjligheten att avyttra antingen dotterbolaget eller själva fastigheten

Det man inte ska göra är att gripas av panik tror jag. Men det har inte marknaden heller gjort då aktiekursen i princip inte rörts något. Inget är ännu klart och bolaget har anlitat Nordanö för det här uppdraget.

Nu kommer det intressanta:

Har försökt få tag i Mikael Igelström som är kontaktperson kring detta. Då jag befinner mig utomlands testade jag att nå honom via Skype men inget svar. Därför skrev jag ett Skype-meddelande till honom där jag bad om lite mer information.

Tror det eller ej, men dagen efter fick jag svar… VIA SKYPE?! Helt galet och det tycker ändå jag visar att man verkligen vill ge sina ägare något lite extra.

Det Mikael i alla fall sa var att vi får vänta till stämman för ytterligare information. Det värsta som kan hända är väl att det blir en inlösen och utdelning till aktieägarna, och att vi inte längre får fortsätta äga bolaget.

Det beslutar stämman men troligen blir det en likvidation och utdelning till aktieägarna om ni beslutar om försäljning

Själv tycker jag givetvis det är tråkigt. Saltängen har känts stabilt, erbjudit en väldigt fin direktavkastning som legat över våra preferensaktier samt delat ut kvartalsvis. Det är helt klart synd om den här kassakon försvinner ur min portfölj. Å andra sidan får jag väl börja spana efter något annat liknande i sådana fall.

 

Jag tror vi får vänta med ytterligare information kring detta. Samtidigt är jag sugen på att veta om någon där ute har tankar kring det som händer? Är det något ni varit med om tidigare? Äger ni också bolaget? 

 

0 0 vote
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x