Det var länge sedan jag nämnde ordet Frihetskvot här på bloggen och vad passar inte bättre än att ta upp det här kära begreppet i den period vi nu befinner oss i.

 

Frihetskvot

Frihetskvot är en kvot som beskriver hur långt ifrån finansiell frihet du är. Som täljare har du den utdelning du får, alternativt den avkastning du beräknas kunna få från dina investeringar när du säljer (tänk 4-procent-regeln). Som nämnare har du dina kostnader.

Frihetskvot = utdelningar / kostnader

För egen del, som satsar på att leva på utdelningar, så är målet 75 000 kr 2022. Per månad blir det då 6 250 kr att leva för, vilket givetvis inte räcker helt för att täcka allt.

När det kommer till frihetskvot brukar vissa räkna ut ett snitt på de sista 12 månaderna. Det här kallar man då för R12 Frihetskvot, eller rullande 12 frihetskvot. Kanske är det här mest rättvist då utdelningarna och kostnaderna varierar kraftigt över tid.

 

Passa på

Hur som helst så är det här helt rätt tid för dig att öka din frihetskvot, oavsett om den idag är 0,1 eller 0,9. Målet är givetvis att få den till 1,0 som då indikerar att du kan leva på din portfölj.

Det är nu vi kommer få reda på ifall hemläxan är gjord eller inte. Har du valt rätt bolag som kan leverera stabil utdelning trots svajiga tider? Hade bolaget god marginal med låg utdelningsandel som gör att man inte behöver sänka trots att kostnaderna ökar och intäkterna sjunker?

Här kan jag väl nämna att många bolag kanske sänker utdelningen men huvudsaken är att trenden på längre sikt är god. Ett exempel är kanske Axfood som sänkte 2008/2009 men där man ändå återtog samma nivå en kort tid efteråt.

 

Har du valt stabila utdelare i din portfölj så har du gyllene läge att köpa extra till högre direktavkastning nu när kurserna fallit. Låt mig ge några exempel på populära utdelare här i Sverige där direktavkastningen krupit uppåt sedan kursen började falla:

Bolag Nuvarande direktavkastning Innan kursnedgång
Castellum 5,52% 2,9%
JM 7,51% 1,8%
Sandvik 2,7% 1,8%
Volvo 3,9% 2,75%
Tele2 5,92% 4,4%
Corem D 8,16% 6,2%

 

Läs gärna mer om några av dessa:

Castellum Utdelning (2021)

JM totalavkastning

 

Därför storhandlade jag Volvo

Tele2 utdelning och direktavkastning – 2021

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x