Det var ett tag sedan jag uppdaterade min status kring resan mot ekonomisk frihet. Tanken med dagens inlägg är att visa hur och när jag tänker dra mig tillbaka från mitt 7-16 jobb.

Innan jag visar hur jag tänker så måste jag först rekommendera ett nytt inlägg från min trogna kollega Aktiepappa. Det var verkligen superbra skrivet tycker jag!

 

När blir jag ekonomiskt fri?

Tid och avkastning, är ett begrepp som mycket väl beskriver hur snabbt ditt kapital kan växa. För att veta exakt hur stor din pengabinge kan bli efter en tid så måste vi däremot kika på 4 faktorer:

  • Tid
  • Avkastning årligen
  • Månadssparande
  • Startkapital

 

Tiden är den okända faktorn och som jag vill veta.

De senaste 3 åren har portföljen avkastat 18,33% årligen. Det är väl inget jag är superstolt över men jag har ändå utfört detta genom att ta förhållandevis liten risk. Mitt mål är åtminstone 15% årligen och det är vad jag räknat på här.

Månadssparandet är också på sätt och vis ovisst. Tidigare har jag haft ca 70% i sparkvot som givit mig 20 000 kr i sparande varje månad. Nu vill jag lägga mig på en lägre nivå och tippar på ett snitt kring 10 000 kr/månad

Startkapital är det enda jag vet med full säkerhet och det är 2 366 405 kr

 

Resultatet

Tack till RikaTillsammans för ditt enastående verktyg

Mitt slutvärde landar här på:

5 622 992 kr

Om jag då räknar med en direktavkastning på 6% (se längre ner kring detta). så blir det 337 379 kr/år eller 28 114 kr/månad. Det är mer än min lön från ordinarie kod-knackar-jobb som jag har idag.

Viktigt att poängtera är att jag inte kommer betala någon klassisk löneskatt på typ 23% då jag har mitt sparande i ett ISK/KF. Dock tillkommer en lägre årlig skatt som jag inte tagit in i beräkningen. Blir Magdalena Andersson nu statsminister kan vi dock få se riktigt tråkiga nyheter rörande detta. Rösta rätt 🙄

 

28 114 /månad? Du kan leva för mindre!

Absolut! Och det är väl här jag funderar vad som är rimligt resterande del av livet också. Mina kostnader har redan börjat öka något och det lär inte bli bättre. Risken är också stor att det blir något dyrare att leva som ekonomiskt fri, men så behöver det inte alltid vara.

6% i direktavkastning är för högt och för riskabelt. 4% är mer rimligt.

Nej, det kan jag inte påstå. Däremot måste du räkna med väldigt liten eller ingen utdelningstillväxt alls med den direktavkastningen. Se mitt inlägg om bästa preferensaktierna.

 

Det största hindret

Den stora faran jag brottas med är vad som händer ifall vi ruckar på antalet år. Vad händer då?

Mitt slutvärde blir:

12 173 154 kr

Räknar vi med samma direktavkastning blir detta nästan 61 000 kr månaden 

Meme Maker - What did you just say? Meme Generator!

61 000 kr i månaden och fortfarande en rejäl bit kvar till 50 års-festen. Jag förstår verkligen varför begreppet Another year syndrome finns till.

Skulle jag fortsätta spara i samma anda till min pensionsdag så innebär det en halv miljon per månad från min aktieportfölj…

 

Summering

Som du kanske ser har jag inte en exakt summa som är mitt mål. Kanske är det fel. Det känns åtminstone fel. Troligtvis är det bäst att sätta en summa och sedan köra stenhårt mot denna. Varken mer eller mindre.

Dela gärna med dig hur du tänker? Kanske är ditt mål helt annorlunda än mitt. 

Helt klart är i alla fall att målet med 1 miljon i aktieportföljen var så grymt mycket lättare att sätta än det här 🤣

Ha en fortsatt trevlig helg!

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x