Det senaste året har börsen gått riktigt bra och min avkastning i rena kronor har varit 1/2 miljon kronor. Ibland tycker jag om att fönstershoppa lite och igår kom fram till att jag skulle kunna köpa Porschen på bilden för avkastningen. Det här fått mig att fundera över ett annat sätt att utnyttja portföljens potential. Men funkar den?

Observera

Det här är enbart ett sätt för mig att leka med mina egna tankar. Mitt stora mål att bli ekonomiskt fri med hjälp av utdelningar kvarstår och därför ska det här inlägget bara klassas som tankar och inget annat

4% regeln

Det vanligaste är att vi strävar mot den s.k. 4% regeln där du tar ut 4% av portföljen varje år, helt oavsett hur portföljen går. Studier har visat att ett sådant upplägg gör att det tar väldigt lång tid för portföljen att tappa i värde. Det finns också många varianter av 4% regeln.

 

Unna sig med avkastningen

Nu tänker vi bort det här med ekonomisk frihet. Du vill helt enkelt bara att portföljen ska ge dig en guldkant i tillvaron. Vad menar jag då med att man skulle kunna unna sig med hjälp av portföljen och dess avkastning?

Tanken som slog mig var att du enbart “tar ut” den positiva avkastningen som portföljen ger och använder denna till extra gott vardagslyx. I mitt fall skulle det då kunna vara Porschen ett gott år som detta.

Det finns då inget sätt för oss att ta ut pengar men här skulle man kunna leka med tanken att vi säljer aktier och då i de bolag som gått bra. På så vis kanske vi säljer av mycket fastighetsaktier år då dessa gått bra men behåller industri. Ett annat alternativ är att man säljer lite i varje bolag.

Exempel

Mitt portföljvärde ca: 2 000 000 kr

År 1 +15%: jag säljer aktier för 300 000 kr och unnar mig massa resor. Portföljvärde i slutet av året 2 000 000

År 2 +4%: jag säljer aktier för 80 000 kr och unnar mig en ny bil. Portföljvärde i slutet av året 2 000 000

År 3 5%: jag behåller och unnar mig inget. Portföljvärde i slutet av året 1 900 000

År 4 +10%: jag säljer aktier för 190 000 kr. Portföljvärde i slutet av året 1 900 000

 

I exemplet ovan ser vi också det direkta problemet med den här strategin. Under negativa år så får vi alltid en mindre portfölj att jobba med. Vi får hela tiden en ny lägsta-nivå. Den här strategin gör nog helt klart så att portföljen holkas ur mycket snabbare än med 4% regeln.

Å andra sidan, är ditt syfte att större delen av din portfölj ska leva vidare när du går i graven? Det är inte min strategi i alla fall. Att dö rikast på kyrkogården eller att skänka bort en massa vid min död har aldrig varit motivationen för mig; hur illa det än må låta.

Även om det år likt dessa kanske känns frestande att ta ut den positiva avkastningen och unna sig något riktigt stort så är nog 4% regeln ett bättre alternativ för dig som vill leva på portföljen länge. Men tanken med inlägget var bara att leka med just den här tanken som också slagit mig många gånger.

Helt oavsett är börsen ett fantastiskt verktyg för dig som vill unna dig en extra guldkant i tillvaron.

3.8 15 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x