Preferensaktier och D aktier är ett intressant aktieslag som ger dig en hög direktavkastning och utdelning kvartalsvis. Detta brukar också kallas för Fixed Income då utdelningen kan anses stabil och kontinuerlig. Jag har fått en fråga kring vilken preferensaktie som jag tycker är bäst 2021.
Bästa preferensaktien 2021
När det kommer till den här typen av aktier så har jag lagt preferensaktier och D-aktier i samma kategori. Visst, det finns tydliga skillnader mellan dessa två men även likheter. Hög direktavkastning, utdelning kvartalsvis och i regel inga utdelningshöjningar kännetecknar bägge typerna.
Min tanke bakom preferensaktier har alltid varit intakt:
- Låt enbart en begränsad del av portföljen bestå av s.k. Fixed Income. Idag är den delen drygt 8% av den totala portföljen.
- Använd utdelningen till att köpa det jag tycker är extra intressant för tillfället. Jag återinvesterar nödvändigtvis inte i den pref som givit själva utdelningen
Om bolaget ökar sin vinst och således också utdelningen så är detta inget du får dra nytta av som preferensaktieägare. Här är också den stora nackdelen. Å andra sidan kan tråkiga nyheter påverka preferensaktien åt andra hållet då utdelningen kan ligga i riskzonen.
Det här gör att vi bör sikta på 3 kriterier för att en pref ska vara attraktiv
- Det underliggande bolaget ska vara stabilt och visat sig vara det även under tuffa perioder
- Hög direktavkastning
- Kurs under eventuell inlösenkurs (den kurs som bolaget kan lösa in preferensaktierna för om det blir aktuellt)
Givetvis finns det många andra parametrar och den första punkten kan delas upp i många olika ifall vi skulle vilja det.
Vi kikar då på min lista över preferensaktier. Detta är inte en komplett lista men innehåller ändå de preffar som jag tycker vi hör mest om.
Om vi tar denna tabell i åtanke så skulle då Aros vara den bästa. Men vi måste kolla på mycket mer och jag blev inte speciellt intresserad av Aros senast jag kikade på bolaget. Främst var det nog deras höga skuldsättning som fick mig att tveka.
Sedan har vi Genova. Kanske är den bäst? Lite speciellt med Genovas preferensaktie är att inlösenkursen faller från nuvarande 130 kronor till 110 kronor i december 2025. Generellt gillar jag inte att inlösenkurser successivt sänks. Jag vill helst se en evig tidshorisont då jag äger dessa med tron att de ständigt ska skjuta in pengar till mig varje kvartal. De får gärna göra som Klövern och ha en sjukt hög inlösenkurs.
Kvar har vi då SBB D och ja, det här tycker jag är bästa köpet. En anledning till att jag också köper mer SBB D är att andelen i min portfölj är relativt liten idag.
SBB kanske inte känns lika säkert som Akelius men Ilja tycker jag senaste åren visat mycket av det jag själv vill se hos en VD. Bara den enkla anledningen att han är flitigt ute i poddar och vill presentera sitt bolag gör mycket.
SBB:s nyckeltal förbättrades kraftigt under 2020. Förändringen avser en sänkt belåningsgrad från 41 procent till 35 procent. Den stora vikten av samhällsfastigheter tycker jag också är en styrka.
Vill man ha lite säkrare Fixed Income så faller mitt val på Akelius D.
Är SBB D en preferensaktie?
Absolut inte. En stor fördel med en preferensaktie är att du som äger den har preferens (förtur) till utdelningen. Det innebär att du får utdelning före stamaktieägarna ifall det skulle vara knapert att dela ut med tanke på vinsten. Tyvärr innebär detta inte att du är garanterad utdelning.
Som jag sa tidigare ser jag mycket likheter mellan D aktier och preferensaktier och därför stoppar jag de i samma korg. Många gör inte som jag.
Är SBB D verkligen bäst?
Troligtvis inte. Vill vi se vad som faktiskt är bäst får vi ställa upp exakt alla för och nackdelar med samtliga och sedan på något vis väga kriterierna mot varandra. Risken är stor att svaret blir helt olika beroende på vem som gör bedömningen.
Jag tycker att SBB D helt enkelt är attraktiv idag och köper gärna mer.
För närvarande har jag följande Fixed Income i portföljen. Dessa ger mig tillsammans utdelning varje månad.
Aktie | Utdelningsmånader |
Akelius D | Februari, maj, augusti, november |
Klövern Pref | Januari, april, juli, oktober |
K2A Pref | Mars, juni, september, december |
SBB D | Januari, april, juli, oktober |
Intressant ämne! Jag har försökt köra med belåning men begränsa mig till preffar och andra ”säkra” investeringar med lånade pengar.
Sen under pandemin gick denna strategi lite åt skogen, och nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra, många preffar har försvunnit och ersatts av d-aktier. Tills vidare har jag ersatt dessa med lika delar Cibus och Telia. Har man ändå inte preferensreglerna kan man ju lika gärna ha andelar i högavkastande är tanken. Återstår att se hur det blir.
Hej Jonas!
Yes många har ersatt preferensaktierna med D aktier då dessa räknas som eget kapital och kan generera högre kreditrating = billigare lån. Tycker det är en bra idé i det stora hela.
Att göra en portfölj som består av Fixed Income för att amortera har slagit mig ett par gånger och kanske något jag gör nu när jag skaffat större bostad.
Tack för kommentaren!
Hej KTM! Roligt ämne att grubbla över! Det jag mest fick/får fundera över är kvoten för en s.k. ’Fixed Income’. Du nämnde i ditt inlägg att du utgår från 8 % (dock oklart om det är den nivån du har tänkt ligga på eller om den ska justeras något) och i kommentarsfältet nämndes att Petrusko ligger på ca 23 %. Jag bläddrade runt på internet och fann https://www.fool.com/retirement/2017/05/28/heres-how-to-determine-your-ideal-asset-allocation.aspx#results. På den sidan fick man besvara 10 frågor och därefter fick man en uppskattning på hur ens kvot/fördelning kan tänkas se ut: 1) Kassa (penningmarknad), 2) ’Fixed Income’ (inhemsk och internationell fördelning)… Read more »
Tjosan och tack för att du skriver! ”dock oklart om det är den nivån du har tänkt ligga på eller om den ska justeras något” Jag har börjat fundera över det där mycket också faktiskt. Skulle jag nu gå i pension vid 40 som faktiskt är målet så har jag ingen anledning att hålla portföljen vid liv för evigt. Som jag sagt innan vill jag helst inte ha en massa pengar över när jag går bort. Att ha mer fixed income kan däremot vara en bra krockkudde och man förstår rätt snabbt att 4% regeln passar bra in när direktavkastningen… Read more »
Hej!
Genova ska lösas in snart för 130,7 kr så den känns inte värt att köpa nu.
Äros Bostad pref A är inbytt mot preff B. Fattar inte riktigt om det är så att A är kvar men med samma villkor som B.
Corem köper väl snart upp Klövern och med de slås dessa två preffar ihop till en plus att Corem skapar en D aktie.
Jag skulle vilja tipsa om Pioneer preff. En norsk variant som delar ut bra. Jag har ett gäng i min bolåneportfölj.
http://www.pappa-betalar.se
Tack för infon om Genova! Svårt att hänga med där!
”Äros Bostad pref A är inbytt mot preff B.”
Fast som jag förstår det har man kvar bägge av dessa och inga riktiga tankar på att lösa in någon. Eller?
Okej då har man kvar båda men med samma utdelning, Preff A delar nu ut 1,88kr per tillfälle, istället för 2,12kr.
Så då är preff B betydligt mer köpvärd.
Det vore kul med en med en uppföljande blogg på detta ämne, t ex med din egna ranking på nämnda bolag och gärna en fördjupad anledning per bolag, kanske lista dina pro n cons? Om man för önska 🙂 Annars, en fråga – varför tycker du att fixed inc/D/pref ska utgöra en mindre del, alltså varför t ex inte 30÷ istället för t ex 8÷?
Förenklat så är uppsidan i pref-/D-aktier begränsad men nedsidan 100%, i vanliga aktier är nedsidan 100% men uppsidan obegränsad. Preffar och D underpresterar därmed grovt under längre tidsperioder. Jag säger inte att preffar och D inte har en roll att spela i en portfölj, bara att man ska vara medveten om ovanstående.
”Jag säger inte att preffar och D inte har en roll att spela i en portfölj, bara att man ska vara medveten om ovanstående.”
mm lite så jag tänker också.
För mig har det alltid varit en liten motivator att få in extra pengar att kunna investera. Nu ger t.ex. Akelius D mig en väldigt stor peng varje kvartal som jag kan låta investera i annat. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att köpa ofta och köpa mycket och det vill jag gärna behålla 🙂
Tänk på att dessa aktieslag är väldigt känsliga mot räntan.
Tjena!
Gärna mer mer detaljerat och + och minus för respektive bolag. Vill gärna att du gör ett längre inlägg om hur du tänker och resonerar när det gäller balansen mellan Fixed income/Aktier. Ser att din bloggkollega Petrusko har 23 respektive 77 procent.
Mvh
Larsa
Tjenare Larsa!
Oj har hans å mycket alltså? Ja fast då har han gått ”i pension” och inte jag så det kanske är förklaringen tänker jag 😛
Tack så mycket för din kommentar!
Snyggt sammanställt!
Tack!
Såg dock att viss data gått åt pipan i tabellen! Eländiga google sheets alltså 😀
Har endast Volati, vet inte om den är bäst, men ger utdelningar i månader som februari som det annars är utdelningsskralt
Tjo där!
Alltså jag har läst typ 0 om Volati.
Vill man ha riktigt bra anslyser av preffar så rekommenderar jag Affärsvärldens pref guide men då måste man betala :/ Jag har ett litet samarbete med dem där jag får läsa deras inlägg mot att jag länkar vidare till dem och det är värt för mig. Försöker skriva om det mest intressanta som dyker upp men har inte alltid tid med allt. Har varit galet mycket på mitt ordinarie jobb på senaste tiden.
Tjena KTM längesen sen sist .virusskyddad och du gick miste om en fin whisky flaska för du inte hörde av dig mejl. Men som norrlänning har du inte med mp3?
Np3