Vi börjar nu gå mot sommarperioden och man kan tydligt se att det börjar bli allt glesare med utdelningar under året. Än är det dock inte över och med en balanserad utdelningsportfölj kan du faktiskt få utdelningar året om.

Nu är det bara 2 utdelningar kvar under maj månad:

Kopparbergs – delar ut imorgon. 5,9 kr / aktie

Kinnevik – delar ut i övermorgon. 8,25 kr/ aktie 

Starten på utdelningsåret 2018 har dock varit enormt och jag har redan passerat 10.000 kr i totala utdelningar för 2018. Det är nästan en halv lön som jag erhållit utan att göra något.

Oftast talas det om begreppet ”Dividend Carpet Bombing”, vilket innebär att du bygger din portfölj så att bolagen du äger kompletterar varandra rent utdelningsmässigt. Du sprider alltså utdelningarna över hela året och nöjer dig inte enbart med våren då de flesta svenska bolagen delar ut.

 

Även om jag inte följer begreppet slaviskt så finns det ett par anledningar till varför min portfölj spottar ut pengar under årets alla månader:

  • Jag sparar i 3 olika preferensaktier som tillsammans ger mig utdelning varje månad.
  • Jag äger en del utländska aktier i mitt KF. Dessa delar ut oftare, i regel kvartalsvis (4 gånger per år).
  • Jag har 2 aktier som delar ut varje månad: Realty Income och Boston pizza
  • Det finns även svenska bolag som delar ut mer än 1 gång varje år (bortsett från preffarna). Ett sådant är Saltängen Property Invest som genererar utdelning 4 gånger per år.

Den helt klart största anledningen till att jag valt att sprida mina utdelningar är att jag under hela året kan återinvestera i nya aktier. Vem vet, kanske hösten i år blir riktigt tung och då kan det kännas skönt att få ett extra kassaflöde även här.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x