Som jag skrivit om tidigare så har tråkiga utdelningsnyheter redan börjat rulla in. Risken är givetvis att fler illaluktande mackor levereras när bolagen kommer med sina bokslut. Vad kan jag vänta mig för utdelning i år med tanke på all orolighet?

Enligt tradition så har jag nu räknat ihop mina preliminära utdelningar för 2023. Kanske funderar du vad vitsen är att räkna dessa då vi ännu inte fått några utdelningsbesked från bolagen?

Själv brukar jag alltid räkna ihop allt innan utdelningshöjningarna/sänkningarna kommer. Om 6 dagar kommer sedan Investors styrelse med sitt utdelningsförslag och därefter väntas alla andra bolag i turordning presentera sina siffror. När det är gjort så gör jag ytterligare en uppdatering med de nya förslagen.

Givetvis går det att ställa sig frågan vilken nytta det här egentligen ger. Jag gör det enbart för att jag tycker att det är roligt och inget annat och jag kan inte påstå att jag direkt lärt mig något av det. Men livet går väl ut på att göra saker man tycker är roligt och saker man tycker är tråkigt 🙂

Castellum har ju redan nu flaggat för 0 kr i utdelning under helåret. Samtidigt vet vi sedan pandemin att det egentligen inte är färdigt förrän pengarna ligger i investerarnas ficka – innan dess kan vi bara gissa.

 

Mina utdelningar 2023

I tabellen nedan ser du vad bolagen delade ut förra året samt antalet aktier. När utdelningsförslagen sedan dyker in så uppdaterar jag den här tabellen och du kan alltid hitta den under menyn  Utdelningar >> Preliminära Utdelningar 2023

Totalt för året väntas det bli

90 994 kr

då har jag räknat bort den källskatt som dras för utländska utdelningar. Jag har använt mig av dagens valutakurs.

Ett vanligt år hade det här varit en siffra som med all sannolikhet kommer höjas under året i takt med att jag köper fler aktier samt att utdelningarna i regel höjs. I år är det däremot annorlunda och det lurar i stället utdelningssänkningar runt hörnet.

Därför har jag satt just 90 000 kr som mål i år. Det är väldigt lite jämfört med förra året men då var 2022 ett kanonår med flertalet extrautdelningar och där många bolag gjorde en bolagssplit. 2022 hade jag räknat med 68 000 kr i utdelning men resultatet landade över 80 000 kr i stället.

 

Om 2023 blir ett dåligt år får vi hoppas att det blir tillfälligt likt 2020 och att allt sedan hittar tillbaka 2024.

Brukar du räkna ihop dina preliminära utdelningar?

35
0
Kommentera gärna :)x
()
x