Det har blivit dags att kika på mina preliminära utdelningarna för 2019. Nöjet att i förtid skriva in sitt innehav i excel-mallen och se vad summan blir kanske är ett av de bästa nöjena på hela året. Som vanligt finns det däremot några fallgropar och saker att tänka på. Dessa tänkte jag gå igenom i det här inlägget.

Preliminära utdelningar 2019

I tabellen nedan ser du respektive bolag, hur mycket bolaget delar ut varje år per aktie, samt vad summan för respektive bolag blir. Längst ner finns det en sammanställning. Längst upp i tabellen finns de svenska aktierna, och längst ner de utländska aktierna.

[table id=2 /]

Utdelning/aktie är vad bolagen delade ut föregående år. När bolagen presenterar sin utdelning för 2019 (räkenskapsåret 2018) kommer jag givetvis att uppdatera tabellen. Förhoppningen är alltid att ha en organisk utdelningstillväxt på 5-10%.

Viktigt att tänka på kring utländska aktier

Utdelningen för de utländska innehaven är räknat på den dollarkurs som råder just idag. Dessutom har jag dragit bort den källskatt som alltid tillkommer då du får utdelning från dessa bolag.

Problem med att räkna preliminär utdelning

Det är inte direkt lätt att räkna på den preliminära utdelningen för kommande år. Anledningen är att det finns ett par osäkra faktorer som du bör vara medveten om:

  • Utdelningen okänd. De flesta bolagen fastställer sin utdelning i sin årsredovisning som oftast kommer i första delen av året. Innan detta är fastställt kan du enbart räkna på föregående års utdelning, eller vad du tror bolaget kommer ge i utdelning i år.
  • Antalet aktier okänt. Du vet inte i förväg antalet aktier du kommer ha vid x-dagen för respektive bolag. X-dagen är den dag då du inte kan handla aktien för att få rätt till utdelning. Säljer du aktier under denna dag så får du i alla fall utdelningen. Under året kommer du troligtvis fylla på din depå med nya aktier, varpå den totala utdelningen stiger.
  • Valutakurs. Handlar du utländska aktier så påverkas utdelningen av kursen vid avräkningsdagen. Sjunker exempelvis dollarn mot svenska kronan så blir det mindre utdelning.
  • Extrautdelning. I vissa fall kan bolaget välja att göra en extrautdelning om man exempelvis inte behöver pengarna för att investera i något själva. 

Vad tror jag om 2019

Jag har stora förhoppningar att mina bolag ska fortsätta prestera och höja utdelningen även nu i år. Mitt huvudfokus är att investera i bolag med lång och trogen utdelningshistorik där förhoppningen är att den goda historiken kan bibehållas.

Trots att det känns lite avlägset så siktar jag mot 30.000 kr i utdelning. Jag kommer hinna fylla på med en hel del aktier under året och kanske kommer det även trilla in någon extrautdelning. 

Varför räkna preliminär utdelning? 

Jag brukar göra en sista uppdatering av mina preliminära utdelningar när majoriteten av mina bolag släppt sin Q4:a (årsrapport) där vi får reda på utdelningen. Efter det blir det inga fler uppdateringar.

Det är sedan roligt att se hur långt ifrån sanningen du landar på i slutet av året. Givetvis finns det kanske också ett visst värde av att inte räkna ut detta och ta det hela som en överraskning. Du gör det som känns bäst för dig helt enkelt!

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x