Jag vet inte hur många gånger jag varnat er där ute att inte stirra sig blind på enbart direktavkastningen. Det finns så mycket annat att undersöka inom ett bolag men samtidigt vill jag ändå helst se en direktavkastning på över 3% i mina innehav och helst ännu högre. Här är listan med bolag som förväntar sig ha högst direktavkastning 2019.

 

Bolagen med högst direktavkastning 2019

Nu när majoriteten av bolagen rapporterat för andra kvartalet så har SME Direkt gjort sin prognos över de aktier som kommer generera högst direktavkastning nästa år:

Bolag Utdelning 2018 Utdelning 2019 Direktavkastning 2019
Clas Ohlson 6,25 6,25 8,19%
Nordea 6,85 7,29 7,81%
JM 11 11,7 7.22%
H&M 9,75 9,16 6,87%
SEB 5,75 6,19 6,60%
Swedbank 13 13,48 6,53%
NCC 8 9 6,44%
Netent 2,25 2,3 6,25%
Peab 4 4,15 5,96%
Handelsbanken 7,5 6,37 5,88%

Även om det här bara är en prognos så ligger det nog ändå en del i dessa siffror. Bolagen har ju redan sin utdelningspolicy som visar hur stor del av vinsten man ska dela ut. Sedan har vi nu fått siffror för hela första halvåret så det går ju alltid att ställa en prognos trots att vi har sista halvåret kvar.

Däremot måste vi också inse att Direktavkastningen ställer sig i förhållande till både utdelningen och aktiekursen, och mycket kan ju definitivt hända med aktiekurserna framöver. Återigen är detta bara en prognos. Dessutom kan vi aldrig riktigt säkert veta utdelningen för årets vinster innan bolagen presenterar sin årsrapport som görs i början av 2019.

 

Lämnar nog viss statistik ute

När jag kikar på tabellen ovan inser jag fort att kanske inte alla bolag tagits med i beräkningen. Exempelvis borde nog preferensaktierna oftast ge högre direktavkastning än 5,88% och även Saltängen Property Invest som är en stamaktie tippar jag håller en direktavkastning på åtminstone drygt 7% för 2019.

Antagligen har man bara tagit de större och mer välkända bolagen med i beräkningen.

 

En kort reflektion

Jag äger 4 av bolagen listade ovanför varav bankerna är 3 av dessa och sedan H&M. På tal om H&M så ser vi att siffrorna tyder på en utdelningssänkning, om man nu inte vill ta ytterligare lån för att betala utdelningen med. Eller så gör man en fuling och ger aktieägarna möjligheten att direkt återinvestera utdelningen i bolaget via nyemitterade aktier som förra gången det här höll på bli verklighet.

Både Clas Ohlson och H&M har ju setts som värdefällor. Analytikerna spår att utdelningen i Classe kommer vara oförändrad och att H&M sänker utdelningen nästa år. Frågan är som alltid hur länge den negativa spiralen håller i sig. Tycker att Hernhag nyligen skrev ett intressant inlägg kring H&M.

Enligt prognosen ska även Handelsbanken sänka utdelningen, något som inte hör till vanligheten när vi kikar på historiken. Det ska bli spännande att följa upp det här för att se om det blir verklighet. Jag har hört många som undviker att investera i Svenska storbanker då totalavkastningen varit rätt klen under senare år.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x