Jag brukar varje år säga ett par ord kring den utdelningsportfölj som DI presenterar samt jämföra den med vad jag har i dagsläget. Då jag ständigt söker de bästa utdelarna så är det här en intressant liten sysselsättning för mig. Är det här Sveriges bästa utdelningsaktier?

Mitt eget mål är att få ihop en portfölj värd ungefär 5 miljoner kr. Då kan jag successivt byta ut bolagen och rikta in mig mer mot högutdelare. När den dagen kommer så lär jag sikta mot en direktavkastning på 6%. 5 miljoner och en direktavkastning på 6% ger 25 000 kr varje månad. Lika som den där Trissvinsten alla suktar efter.

 

Håller jag mitt 5-åriga snitt på 16,5% i totalavkastning årligen samt 17 000 kr sparande varje månad så är jag där på drygt 3 år. Men nu kommer jag nog inte kunna hålla 16,5% de kommande åren. Inte heller visar jag mig kunna hålla 17k i nysparande längre 😅

 

DI:s portfölj med utdelningstillväxt

Dagens Industri presenterar lite olika portföljer med olika karaktär. Den jag valt att kika lite närmare är deras variant med utdelningshöjare. Oftast är det här det bästa valet om du har många år kvar på börsen men samtidigt vill ha utdelning att återinvestera.

För er som vill se portföljen med högutdelare, förutsägbara utdelare samt preferensaktier så hittar ni hela artikeln här. Den är dock låst för er som inte prenumererar.

= bolag som jag själv har i portföljen

Bolag Direktavkastning
Tele2 4,59%
Intrum 4,96%
 Cibus 3,82%
Axfood 3,04%
 Castellum 2,69%
AstraZeneca 2,27%
Atrium Ljungberg 2,41%
Wihlborgs 2,33%
Swedish Match 2,22%
Atlas Copco 1,49%

 

Det man gjort sedan sist med portföljen är att ICA gruppen tagits bort (uppköpta) och att Atlas Copco tagits in i stället.

 

Reflektion kring snitt direktavkastning

Snittet för den här portföljen är 2,982%. Det är inte allt för långt ifrån min egna viktade direktavkastning som jag nyligen räknade ut, nämligen 3,1%.

För att få 25.000 kr i månaden med denna portfölj krävs ett värde på strax över 10 miljoner. Det är då givetvis dubbelt så mycket som de 5 miljoner kr jag siktar mot. Men så är detta en portfölj med fokus på utdelningstillväxt och kan ett bolag höja utdelningen så innebär det också en fin kursresa i många fall.

Ett bra exempel på vad utdelningstillväxt gör

Dagens Industri tar faktiskt upp ett bra exempel där man visar vad utdelningstillväxt faktiskt kan bidra med. Det här var väl det mest läsvärda i artikeln enligt mig.

Utdelningarna i denna portfölj har vuxit med 40% sedan 2016. Om du livnärde dig på deras initiala portfölj 2016 och fick ut 25k per månad, ja då skulle dessa vuxit till 35k per månad (+10k). Det är en rejäl lönehöjning för de som lever på utdelning.

Här måste du ställa dig frågan vad du vill göra med din portfölj. Vill du leva upp den innan du dör, vill du att den ska behålla ungefär samma värde, eller vill du till och med att den ska öka i värde? Alla har vi olika mål.

Många bolag i min egna portfölj

Länk till min portfölj

Det är väl kanske inte så märkligt heller. Sverige kryllar inte direkt av stabila utdelningshöjare och det känns som att jag plockat in majoriteten. Sedan finns det självklart rum för optimeringar.

Mycket fastigheter

Det finns nog en anledning till att det är mycket fastigheter i portföljen. I Sverige är dessa i särklass de bästa utdelarna när vi kikar på kontinuitet. Mycket beroende på deras stabila och förutsägbara kassaflöden.

Även om det finns svenska bolag i andra sektorer som sticker ut så känns det som att majoriteten inte dedikerat sig mot att upprätthålla utdelning. Positivt är att bolagen nu verkar vända kappan efter vinden och prioritera utdelning allt mer.

En intressant reflektion är Atrium Ljungberg som finns med i deras portfölj. Jag skrev om bolagets utdelning redan 2017 men har inte uppdaterat det inlägget sedan dess. Bolaget har dock ångar på och man har kunnat höja utdelningen även på senare år och genom pandemin. En bra utdelare skulle jag säga!

 

Är det här en bra portfölj för utdelningstillväxt?

Självklart är det svårt att säga men jag skulle säga att den håller en bra standard. Även om jag tycker att 10 bolag är allt för få.

En sak jag själv skulle göra är att byta bort Atlas Copco mot Investor. Du får till och med lite högre direktavkastning samt att Atlas inkluderas i Investors portfölj

Troligtvis hade jag även plockat bort Wihlborgs och bytt ut mot eWork för att förbättra sektorspridningen.

Dessutom hade jag nog bytt bort Atrium mot JM eller Diös då jag spår högre utdelningstillväxt där. Ett annat alternativ hade varit Peab.

Hade vi även tagit utländska bolag i hänsyn så hade jag nog gjort lite mer omstuvningar men det här är en portfölj med enbart svenska bolag.

 

Läs mer om bolagen som tagits upp i inlägget

Atlas Copco Utdelning (2021)

Axfood Utdelning (2021)

AstraZeneca totalavkastning

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x