Jag brukar varje år säga ett par ord kring den utdelningsportfölj som DI presenterar samt jämföra den med vad jag har i dagsläget. Då jag ständigt söker de bästa utdelarna så är det här en intressant liten sysselsättning för mig. Är det här Sveriges bästa utdelningsaktier?
Mitt eget mål är att få ihop en portfölj värd ungefär 5 miljoner kr. Då kan jag successivt byta ut bolagen och rikta in mig mer mot högutdelare. När den dagen kommer så lär jag sikta mot en direktavkastning på 6%. 5 miljoner och en direktavkastning på 6% ger 25 000 kr varje månad. Lika som den där Trissvinsten alla suktar efter.
Håller jag mitt 5-åriga snitt på 16,5% i totalavkastning årligen samt 17 000 kr sparande varje månad så är jag där på drygt 3 år. Men nu kommer jag nog inte kunna hålla 16,5% de kommande åren. Inte heller visar jag mig kunna hålla 17k i nysparande längre 😅
DI:s portfölj med utdelningstillväxt
Dagens Industri presenterar lite olika portföljer med olika karaktär. Den jag valt att kika lite närmare är deras variant med utdelningshöjare. Oftast är det här det bästa valet om du har många år kvar på börsen men samtidigt vill ha utdelning att återinvestera.
För er som vill se portföljen med högutdelare, förutsägbara utdelare samt preferensaktier så hittar ni hela artikeln här. Den är dock låst för er som inte prenumererar.
= bolag som jag själv har i portföljen
Bolag | Direktavkastning |
---|---|
Tele2 | 4,59% |
![]() |
4,96% |
![]() |
3,82% |
![]() |
3,04% |
![]() |
2,69% |
![]() |
2,27% |
Atrium Ljungberg | 2,41% |
Wihlborgs | 2,33% |
![]() |
2,22% |
![]() |
1,49% |
Det man gjort sedan sist med portföljen är att ICA gruppen tagits bort (uppköpta) och att Atlas Copco tagits in i stället.
Reflektion kring snitt direktavkastning
Snittet för den här portföljen är 2,982%. Det är inte allt för långt ifrån min egna viktade direktavkastning som jag nyligen räknade ut, nämligen 3,1%.
För att få 25.000 kr i månaden med denna portfölj krävs ett värde på strax över 10 miljoner. Det är då givetvis dubbelt så mycket som de 5 miljoner kr jag siktar mot. Men så är detta en portfölj med fokus på utdelningstillväxt och kan ett bolag höja utdelningen så innebär det också en fin kursresa i många fall.
Ett bra exempel på vad utdelningstillväxt gör
Dagens Industri tar faktiskt upp ett bra exempel där man visar vad utdelningstillväxt faktiskt kan bidra med. Det här var väl det mest läsvärda i artikeln enligt mig.
Utdelningarna i denna portfölj har vuxit med 40% sedan 2016. Om du livnärde dig på deras initiala portfölj 2016 och fick ut 25k per månad, ja då skulle dessa vuxit till 35k per månad (+10k). Det är en rejäl lönehöjning för de som lever på utdelning.
Här måste du ställa dig frågan vad du vill göra med din portfölj. Vill du leva upp den innan du dör, vill du att den ska behålla ungefär samma värde, eller vill du till och med att den ska öka i värde? Alla har vi olika mål.
Många bolag i min egna portfölj
Det är väl kanske inte så märkligt heller. Sverige kryllar inte direkt av stabila utdelningshöjare och det känns som att jag plockat in majoriteten. Sedan finns det självklart rum för optimeringar.
Mycket fastigheter
Det finns nog en anledning till att det är mycket fastigheter i portföljen. I Sverige är dessa i särklass de bästa utdelarna när vi kikar på kontinuitet. Mycket beroende på deras stabila och förutsägbara kassaflöden.
Även om det finns svenska bolag i andra sektorer som sticker ut så känns det som att majoriteten inte dedikerat sig mot att upprätthålla utdelning. Positivt är att bolagen nu verkar vända kappan efter vinden och prioritera utdelning allt mer.
En intressant reflektion är Atrium Ljungberg som finns med i deras portfölj. Jag skrev om bolagets utdelning redan 2017 men har inte uppdaterat det inlägget sedan dess. Bolaget har dock ångar på och man har kunnat höja utdelningen även på senare år och genom pandemin. En bra utdelare skulle jag säga!
Är det här en bra portfölj för utdelningstillväxt?
Självklart är det svårt att säga men jag skulle säga att den håller en bra standard. Även om jag tycker att 10 bolag är allt för få.
En sak jag själv skulle göra är att byta bort Atlas Copco mot Investor. Du får till och med lite högre direktavkastning samt att Atlas inkluderas i Investors portfölj
Troligtvis hade jag även plockat bort Wihlborgs och bytt ut mot eWork för att förbättra sektorspridningen.
Dessutom hade jag nog bytt bort Atrium mot JM eller Diös då jag spår högre utdelningstillväxt där. Ett annat alternativ hade varit Peab.
Hade vi även tagit utländska bolag i hänsyn så hade jag nog gjort lite mer omstuvningar men det här är en portfölj med enbart svenska bolag.
Tack för bra inlägg! Vad planerar du att göra med dina ICA – aktier?
Mer axfood eller annan utdelare?
Hej Filippa!
Jag har aldrig ägt ICA tidigare men hade jag ägt hade jag nog hett dessa i Axfood eller Unilever. Alternativt P&G. Vill man enbart ha svenska aktier så hade jag valt Axfood.
Både ICA och Axfood har ju på sätt och vis vandrat med varandra. ICA är större men Axfood har jag alltid trott kommer kunna skapa mer värde över tid med tanke på deras fenomenala förvärv. Nu med CityGross bland annat.
Kolla gärna in Unilever också. Är 0% källskatt där nu när vi vridit och vänt på den frågan ett tag 🤣
https://www.kronantillmiljonen.se/aktieanalyser/unilever-generos-och-stabil-utdelning-2021/
Har läst t ett par är nu men Första gången jag kommenterat. Riktigt bra inlägg. Jag har själv liknande mål. 25k i månaden i utdelningar. Hade tänkt mig 6M och 5% direktavkastning. Men kommer troligen behövas mer än 6M då fler bolag kommer ha lägre direktavkastning . I övrigt tänker jag precis som du, att jag försöker bygga kapital nu och sedan byta till bolag som delar ut mer. Tack för en Bra blogg!
Hej!
Jag skulle nog säga att 5% är mer rimlig gräns att gå när man enbart handlar inom Sverige. Visst kan man fylla hela portföljen med preffar, alternativt lån hos Tessin som är mellan 5-7% men det kanske man inte heller vill.
I USA finns så galet många mer högutdelare som känns stabila även med något högre DA. Håller just nu på att skriva om ARCC t.ex.
sköt om dig Johan och jättekul att du kommenterade!
Trevligt inlägg! Det är inte helt lätt att bygga en riktigt bra portfölj men jag tycker att en bra bas är investmentbolag (säger han som inte äger så mycket inom investment). Det gäller att sprida sina risker på ett klokt sätt och minimera förluster. Jag personligen tycker att 20-40 bolag i en portfölj borde ge bra spridning och man kan våga vara lite offensiv och ha några få tillväxtaktier.
Jag ser fram emot inlägget om ARCC som jag själv har i min portfölj. Jag gjorde även ett mindre köp i NLY. Har du tittat på ORCC?
ARCC Är toppen ,, Jag Använder även syskonet ACRE som även den rullar på fint.
Halloj! Tack för kommentaren. Det känns som att du och jag är lite på samma spår när det kommer till antalet bolag. Sedan kan man inte sopa under mattan heller att extra bolag ger fler utdelningstillfällen, vilket är väldigt tillfredställande. Jag vet att man inte bör foka på detta, men klart jag vill vara ärlig 🙂
Det blir nog inget genomgående inlägg om ARCC men några ord tänkte jag få med!
Ha det bäst
Tack för ett läsvärt och intressant inlägg KTM!
Tjosan Aktiebloggen!
Tack för det. Jag har sett till att inkludera din blogg i mitt flöde. Den borde dyka upp om ett par timmar alternativt när du gör ditt nästa inlägg på bloggen 🙂
Väldigt bra inlägg. Kul att du delar med dig tankar och strategi för att nå mål.
Tack och bock! Ja strategin har egentligen inte ändrats särskilt mycket på senare tid. Största ändringen är att jag börjat foka mer på investmentbolagen
Halloj!
Jag undrar hur du tänker vad gäller skatten på utdelningarna. 6% på 5 miljoner ger ju 25000 kr per månad före skatt, vilket gör att man i Sverige får ut 17500 efter skatt. Är detta egentligen det belopp du siktar på för att kunna leva på utdelningarna när den dagen kommer?
Själv är jag bosatt utomlands och har både olika skattesatser (källskatt) och valutakurser att ta med i beräkningen, men mitt utdelningsmål är satt till ett belopp efter skatt.
Tack för trevlig läsning på en trevlig blogg.
M v h
Om man har aktierna i en kapitalförsäkring så betalar man ingen skatt på utdelningen
Hej!
Ledsen sent svar. Har du dina innehav i ett ISK/KF så skattar du inget på själva utdelningarna men har du i en vanlig depå så kommer du betala 30% i skatt.
Sedan kan du ju om du vill optimera så du plockar utdelningen från kontot dagen innan avräkningen för skatten på ISK, så slipper du lite årlig skatt i alla fall.
Ja det krävs ett rejält kapital för att få de där 25000 kr i månaden. Dock ökar ju utdelningarna snabbare än om man köper endast preffar.
Vi kör en mix av alla tre, högutdelare, preffar och tillväxt.
Precis så är det! Det tar dock ett tag för utdelningstillväxt att komma ikapp högutdelare men man får så mycket annat med på köpet också.
Hoppas det är bra med dig http://snalgrisen.blogspot.com/
Sparar ’bara’ 10% i månaden, är 60 år, har väl som målsättning 1 miljon innan 64(sparat i drygt 4 år) , och minst 10000kr i utd från 65. Borde gå, enbart idag fick jag in 6186kr i utd från 2020 bulkers som dessutom är månadsutdelare,inget bolag som jag vill rekommendera dock, allt gör man på egen risk:)
Härligt!
Jag har faktiskt inte frågat dig Superleeds vad du tänkt göra med din portfölj framöver. Har du någon idé?
Nej jag vet inte riktigt, och det är kanske bra så man inte rör aktierna, första målet är att nå 1 miljon. Då vet jag nog mer, finns ju lite idéer jag bollar med, allt från att dryga ut pensionen, skaffa en lägenhet vid medelhavet/Leeds eller större stad i Sverige, börja resa som i ungdoms dagar, förverkliga drömmar.
Har lite samma idé. Är dock ” bara” 57
Just nu så har vi bara ca 1.75 milj i utdelningsaktier. Främst månadsutdelare i USA. Resonerar så att nånadsutdelarna ger högre utväxling då vi kan återinvestera utdelningen snabbare.
Prognosen är utdelning på ca 75 000 i år som givetvus återinvesteras efter hand.
Spar tot ca 20 000 i månaden just nu.
Målet är ca 6-7 milj om en 8 år.
Intressant läsning. Personligen kan jag tycka att DI-portföljen ger alldeles för hög risk med enbart svenska företag. Sveriges del i världsindex brukar väl ligga runt 1% vill jag minnas. Visst, man slipper källskatt och några av bolagen verkar i flera länder. Jag föredrar dock mer riskspridning med amerikanska och kanadensiska företag, samt en nordisk och global utdelande Etf.
Ha det gött, KTM.
/Stefan
Men tjenare Stefan!
Helt klart blir man blind här i Sverige, även om det kan vara en fördel då vi verkligen känner de svenska bolagen bäst (lättare att läsa rapporter etc.).
Samtidigt är väl den Svenska börsen ungefär i samma storlek som den Holländska, vilket ger ett rätt bra perspektiv. Hur ofta hör vi t.ex. om bolag därifrån? 😄
Ha det kalas!
Hej!
Ser man tillbaka ett antal decennier och fram till nu så har den svenska börsen varit en av de bästa i hela världen. Det måste tas i beaktning när man pratar om risk och att enbart ha svenska aktier. Det duger gott att hålla sig till Sverige om man vill det.
Tycker du har en poäng i det du skriver. Men som alltid har myntet två sidor. Sverige har under ganska lång tid legat bra till när det gäller företagande. Det kan ge en viss insikt om man tex. bara kollar hur många svenska patent som finns hos patent och registreringsverket.
Mvh
Larsa