Direktavkastning är ett viktigt nyckeltal som i slutändan avgör hur mycket extra aktier du kan köpa för den utdelning du får. Just direktavkastningen är extra viktig för de som valt att bli ekonomiskt fri via utdelning. Det bör inte vara för låg men heller inte för hög. Vad är då viktad direktavkastning och varför kan den vara intressant?

Det här var en fråga som jag precis nyss fick via mail.

 

Vad är viktad direktavkastning?

Viktad direktavkastning skiljer sig något från genomsnittlig direktavkastning. Här tar vi även i hänsyn hur stor vikt av din totala portfölj respektive bolag har. Det blir alltså en extra parameter att ta hänsyn till

Vi tar ett enkelt exempel med 2 bolag:

Direktavkastning (%) Andel i portföljen
Bolag A 2% 80%
Bolag B 5% 20%

 

Här har vi alltså 2 bolag med olika direktavkastning. Ena har 3 procentenheter högre än andra. Om vi börjar med att räkna ut genomsnittet för portföljen så är den:

Genomsnitt – direktavkastning

(2% + 5%)  /  2 = 3,5%

Men som du ser har bolagen i exemplet ovan olika portföljvikt. För att ta reda på vad portföljen faktiskt levererar i direktavkastning måste vi ta hänsyn till vad bolagen väger. Bolag B med en högre direktavkastning väger enbart 20% av portföljen så dessa 5% i direktavkastning kommer enbart väga 1/5 av totalen.

 

Viktad direktavkastning

0,02 * 0,8 + 0,05 * 0,2 = 2,6%

Egentligen är det rätt enkelt när vi tänker på det. När vi räknar ut enbart genomsnittet så tar vi för givet att alla bolag har samma vikt. Har vi 3 bolag så delar vi med 3 rakt av. När vi räknar ut viktad direktavkastning så tar vi hänsyn till bolagets vikt i portföljen i stället.

 

Ett tydligare exempel

Exemplet blir ännu tydligare om vi tar riktiga bolag och där vi låter 2 bolag med hög direktavkastning ha väldigt låg vikt.

Bolag Direktavkastning (%) Portföljvikt
Omega Healthcare 9,24% 5%
AT&T 8,42% 5%
EQT 0,44% 90%

Viktad direktavkastning blir här 1,3%, trots att genomsnittet är hela 6%. Det blir en stor skillnad med andra ord.

Min viktade direktavkastning

På följande vis räknade jag ut min viktade direktavkastning i portföljen. Den blev 3,1%. Det skiljer sig i och för sig inte så mycket mot snittet som är 3,7% men ändå helt klart noterbar..

 

3% i direktavkastning är väldigt lågt

Det är sant, men då har jag också varit tydlig med att jag håller ner direktavkastningen något och fokuserar på investmentbolag och EQT som ger väldigt låg direktavkastning. Dessutom har jag en stor adel bolag med lägre direktavkastning men där utdelningshöjningarna är större.

Vid ett senare skede kommer jag balansera om portföljen så att den genererar 5-6%.

Bolaget i min portfölj med högst direktavkastning: Omega Healthcare (9,24%)

Bolaget i min portfölj med lägst direktavkastning: Egentligen Walt Disney med 0% just nu men annars EQT (0,44%)

 

På tal om kunskap och direktavkastning så hittade jag för ett tag sedan till bloggen https://borskunskap.se/. Helt klart värt att följa om man vill ha djupare kunskap om aktiesparande och utdelning!

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x