I dagens DI kunde vi läsa om en rad bolag som man kan tänkas köpa för deras utdelningar, och som då skulle bygga en ”pengamaskin”. Jag kikar på dessa och säger vad jag tycker.

 

Vad är egentligen en pengamaskin?

Det är många som inte gillar ordet ”pengamaskin”. Kanske är det den tudelade meningen om vad en pengamaskin faktiskt är som stör folk. Är en en sådan maskin något som:

  • Gör dig snuskigt rik i form av totalavkastning (kursavkastning + utdelning)?
  • Som består av stabila utdelningsbolag där utdelningen är relativt hög men där ändå god utdelningssäkerhet finns?

För mig har svaret alltid varit punkt 2. Strävar vi efter målet att leva på utdelningar i framtiden så ska en pengamaskin hjälpa dig med detta. Då behöver den spotta ut nog med sedlar som ska täcka dina fasta och rörliga utgifter varje år och då krävs en viss typ av bolag. Lär dig formeln till ekonomisk frihet

För mig har en pengamaskin alltid innehållit bolag där en hyfsat stor del av vinsten alt. fria kassaflödet går till investerarna men där chansen till växande utdelning är relativt pålitlig. Utdelningen bör åtminstone stiga med inflationen men jag siktar mot 5-10% organisk utdelningstillväxt.

Utdelningsbolagen då?

Med det i åtanke fick vi en lista på bolag som då skulle kunna utgöra en pengamaskin. Tipsen kommer från 3 personer. Anders Rudolfsson (DNB), Fredrik Warg (Swedbank), Lares Söderfjell (Ålandsbanken)

Anders pekar på några bolag inom medicinteknik.

Anders
Cellavision
Boule Diagnostics
Mentice Surgical Science
Sectra

 

Även Fredrik pekar ut sektorn medtech tillsammans med ett danskt fraktbolag samt MTG som jag själv tycker är intressant.

Fredrik
Elekta
Mærsk (danskt)
MTG

 

Lars har en helt annan syn på pengamaskin och ger följande tankar på bolag:

Lars
Atlas Copco
Epiroc
Volvo
SKF
Electrolux
Autoliv
UPM Kymmene och Stora Enso
AstraZeneca
Telia
Nordeas
SEB
Hextronic
Gränges

 

 

Mina tankar

Kikar vi på de första bolagen så är det inget som jag själv dykt djupare i någonsin. Troligtvis för att jag filtrerat ut dessa rätt snabbt från min radar.

Om vi tar Sectra som exempel så får du idag en direktavkastning på 0,77%. Det är galet lågt men teorin skulle då kunna vara att man tenderar att öka utdelningen rejält. Tyvärr är så inte fallet. Du kan använda Sectra som exempel i formeln till ekonomisk frihet.

Självklart finns det nu många som säger att kursen i Sectra gått upp likt aldrig förr. Det är sant, och bör inte underskattas! Men tänk då på de två punkter jag tog upp kring vad en pengamaskin faktiskt är. Det här inlägget handlar inte om att hitta de bästa aktierna.

Enligt mig kan du hitta bolag med 2-3% i direktavkastning där grym potential till utdelningstillväxt finns och där utdelningssäkerheten känns stabil. Ska du göra en pengamaskin för att leva på utdelningar så krävs mycket Sectra för att göra en lång historia kort.

 

Elekta är lite samma historia. Där har vi 1,5% i direktavkastning men vi ser en finare trend när det kommer till utdelning:

I senaste rapporten såg vi en vinst per aktie på 2,84 kr och delar man då ut 1,8 kr fortsättningsvis så har vi ändå en rätt stor utdelningsandel. När allt kommer till kritan så låter bolag likt Disney som bättre utdelare i en ”pengamaskin”, trots att jag ställde mig kritisk till deras utdelningar nyligen.

Men i fallet Elekta kan man ändå gå vidare och kika på omsättningstillväxt, vinsttillväxt, framtida utsikter, ledning, skuldsättning, ytterligare historisk data och annat som jag tycker utgör ett bra utdelningsbolag. Risken är väl att jag aldrig skulle plocka in det ändå…

 

Sist men inte minst har vi Lars portfölj som påminner mer om det traditionella. Där är väl mina favoriter Volvo, AstraZeneca och Atlas Copco. Alla dessa 3 skulle jag säga passar ypperligt i en pengamaskin. Då har jag enbart kikat på historisk data och framtida potential utan att väva in nuvarande värdering.

Vilken av dessa tycker du passar bäst i en s.k. pengamaskin?

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x