Idag kom AstraZeneca med sin rapport för helåret 2020 och med det fick vi lite ytterligare fakta kring utdelningen. När jag tänker efter så kan det vara rätt märkligt att sätta sig in i hur bolaget delar ut pengar till aktieägarna.

1999 slogs Astra samman med sin brittiska konkurrent Zeneca och bildade Astra Zeneca. Sedan dess har bolaget alltid höjt eller haft en oförändrad utdelning mig veterligen. Har du någon annan info får du gärna höra av dig.

2020 var ett spännande år för Astra. Mest intressant är kanske Tagrisso som nämns i videon. Detta är deras mest säljande läkemedel och har nu visat stor potential att förlänga liv och bota andra former av cancer än enbart lungcancer.

 

Utdelningen då

En spännande sak är källskatten. Via Avanza kan du köpa aktien noterad på Stockholmsbörsen samt den på NYSE. Kikar vi på antalet ägare hos Avanza så äger 1000 st den USA noterade samt nära 60 000 den svensknoterade aktien.

Man skulle kunna tro att Astra har utländsk källskatt då deras huvudkontor ligger i Storbritannien, men så är inte fallet. Dessutom är deras ISIN nummer för den svenska aktien GB0009895292. Här har dock Avanza rättat dragen källskatt gång på gång så i slutändan har du inte betalat någon källskatt.

Läs mer om luriga bolag som du bör hålla koll på

Vidare delar bolaget ut 2 gånger per år. Det andra utdelningstillfället presenterades i årsrapporten idag och kommer delas ut nu i vår. Den första presenteras vid halvårsrapporten och delas ut i september.

Här skulle man kanske vilja byta namn på förstaandra. Vad som presenterades idag kommer ju delas ut vid första tillfället 2021 (i år). Å andra sidan så är utdelningen som presenterades idag från vinsten det sista halvåret 2020. Därigenom kallas det för det andra utdelningstillfället.

Idag presenterade man en utdelning på $1,90 och i förra halvårsrapporten presenterades en utdelning på $0,9.

Sååå…

  • Från vinsten första halvåret — $0,9 (redan delats ut) — detta presenteras i halvårsrapporten
  • Från vinsten andra halvåret — $1.9 (kommer inom kort) — detta presenteras vid q4 rapporten

Utdelningen på $1,9+$0,9 är då oförändrad mot tidigare år. Alltså ingen utdelningshöjning.

Utöver det har AstraZeneca något som kallas för Progressiv Utdelningspolicy. Mer om det kan du läsa här.

Jag vet inte om det här gjorde något klarare, men det är i alla fall mitt sätt att förklara AstraZenecas lite märkliga utdelning.

1.6 10 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x