Det jag kommer att komma ihåg från 2019 är att det var fastigheternas år. Visst är det sant att det mesta på börsen gått upp (förutom bank), men fastigheterna får ändå stå ut som den vinnande branschen enligt mig. Är det då dags att skala av från vinnarna och köpa förlorarna?

Självklart är det ingen hemlighet att fastigheter nog är den mest ränte-känsliga bransch som vi har där ute. Går räntan ner så gynnas fastighetsbolagen då man oftast har stora lån och därigenom behöver betala mindre för dessa. För min egen del är det viktigt att kika på just belåningen i ett fastighetsbolag.

Som ni ser i bilderna här nere så är det ingen tvekan om att de flesta fastighetsbolagen ligger på ATH (all-time-high):

 

Diös

 

Tre kronor

Läs mer om bolaget

Castellum

Läs mer om bolaget

 

Värt att notera är att SÄLJ-POSTERNA ni ser i grafen ovan enbart är för att jag råkade handla i fel depå.

 

Sälja och plocka hem vinsten?

För min egen del finns det bara 3 anledningar till att sälja ett bolag:

  • Du har fått en annan bild av bolaget mot när du köpte och är därför inte beredd att äga långsiktigt
  • Du har hittat något annat bolag som du tror mer på och väljer därför att byta ut det
  • Aktiekursen har dragit iväg norrut och innehavet får mycket större vikt i portföljen än tidigare – du väljer att balansera om.

För en ren värdeinvesterare råder troligtvis ett fjärde och mer genomgående alternativ:

  • Värderingen i bolaget har blivit högre och du skulle inte vara beredd att köpa bolaget med tanke på denna. Du säljer.

Lyssnar man på Börspoddens senaste avsnitt så är det nog lätt att bli rädd. Där är man rörande överens om att värderingen i fastighetsbolag stuckit iväg allt för mycket och att vi nog sett de gladaste dagarna i fastighetsbranschen.

Och visst kan det vara så! Däremot har jag lärt mig en sak och det är hur svårt det är att köpa tillbaka ett bolag till en högre kurs när du sålt till en lägre, egentligen oavsett värdering. Det tar emot helt enkelt!

Sett i framtiden kommer fastighetsbolagens fastigheter att bli värda mer. Substansen kommer då stiga och aktierna kommer få en högre kurs. Visst kommer det komma dippar även här, men vi vet aldrig när.

Jag tog modet till mig och köpte mer fastighetsaktier och hoppas på en riktigt fin utdelningshöjning nu när det blir dags för bolagen att publicera sin årsrapport.

Tänker ni annorlunda?

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x