Nu är tanken att jag ska svara på frågan som alla undrar över: bör jag ta hem vinst i de aktier jag äger och när i sådana fall? Jag kan i alla fall försöka ge mitt perspektiv på frågan.

 

Det finns ett välkänt uttryck som lyder:

Det är aldrig fel att ta hem en vinst

Samtidigt har du hört uttrycket:

Sälj aldrig ett bra bolag för tidigt

Om ni tänker på dessa två regler så är de lite av varandras motsats. Den ena säger att du ska klappa dig själv på axeln när du tar hem vinst i ett bolag, medan den andra tycker att du begått ett misstag.

{

”I’ve bought stocks that have gone down . . . but selling winners, that’s the big mistake”

-John Armitage

Några av mina misstag

Självklart kan jag dra paralleller till mina egna misstag. Det är nämligen många gånger som jag sålt allt för tidigt och där jag sedan ångrat mig. Här är några exempel:

Problemet som kanske inte alla tänker på vid ovanstående fall är att det blir psykiskt jobbigt att gå in i bolaget igen när du sålt på en nivå och sedan ska köpa till en högre. Det är inte allt för lätt.

Jag gillar skarpt Börspoddens avsnitt (ca 38 minuter in i avsnittet) där Petrusko blir intervjuad. Där nämner Petrusko om en dyrköpt läxa där han sålde Axfood för många år sedan för att överlista marknaden då aktien var högt värderad. Sedan han kursen både 2- och 3-dubblas innan han gick in igen.

Det är också sådana misstag som du vill undvika. I ovanstående fall har jag inte sålt allt i bolaget utan bara en del, och det kanske inte är fel om du hittar något som du för tillfället verkligen tycker har ett bättre läge. 

När ska man ta hem vinst?

Enligt värdeinvesteringens filosofi så är det relativt lätt att veta när du ska gå ur ett bolag. Det är helt enkelt när du tycker att värderingen (P/E) har blivit omotiverat högt för dig. D.v.s. att du skulle avvakta med att köpa på den nivån om du inte hade haft bolaget i portföljen.

Kvalitétsaktiepodden har tagit fram en tabell med motiverande P/E tal som jag tycker funkar rätt bra. Denna ska dock aldrig ses som ett facit då marknadens beteende är oberäkneligt. Den säger dock att om bolaget växer sakta och du har ett högt avkastningskrav så krävs det ett väldigt lågt P/E.

Problemet är också att all statistik vi har är just statistik och att framtiden inte är skriven. Där är det upp till dig att avgöra om bolaget kan fortsätta växa likt tidigare eller kanske t.o.m. bättre med tanke på vad som komma skall.

Summering

Det är aldrig lätt att veta när du ska ta hem vinst i ett bolag. Oftast går du på en mina och inser i efterhand att du sålt för tidigt.

En filosofi som jag själv gillar är att rida på utdelningen och hålla dig kvar i bolag som presterar riktigt bra år ut och år in. Låt bolaget skifta ut sina vinster till dig samtidigt som du sitter under en korkek med en paraplydrink.

En taktik kan vara att sälja en liten del av bolaget för att skifta om till något som är mer motiverande för tillfället. Tänk dock på att det kan bli svårare att köpa igen sedan om kursen fortsätter uppåt år för år.

Något jag själv tycker är viktigare är att analysera förlorare och kanske ta bort dessa för att i stället ta in vinnare. 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x