Länge har jag haft tankar kring hur min portfölj ska se ut när jag väl väljer att stämpla ut från ordinarie arbete. Det har funnits vissa innehav som varit självklara att ta position i för att optimera min frihetsportfölj den dagen. Tyvärr blir vi här i Sverige allt mer begränsade till att handla aktier och det stör något fruktansvärt.
Här sammanställer jag vilka begränsningar som finns för oss och varför det är rätt tragiskt när man tänker på det. Som vanligt kan troligtvis listan göras längre och jag tar glatt emot din feedback.
ETF:er
Det är knappast någon nyhet att vi i Sverige begränsas handla populära amerikanska ETF:er. Regelverket som EU satte in har nu varit i spel i över 7 år. Vi börjar med andra ord bli rätt vana.
Nu vill jag vara tydlig med att många amerikanska ETF:er dubbelnoterat sitt utbud i främst Tyskland, varpå vi i Sverige faktiskt kan investera i dessa. Vill du ha inspiration kan du gärna kika in hos Petrusko som har ett x antal sådana i sin portfölj.
En intressant anekdot är att jag faktiskt hann med att investera i en Amerikansk ETF innan regeln kom in, trots att jag bara hade investerat i 2 år vid det laget. ETF:en heter Global X Super Dividend som idag erbjuder 11,5% direktavkastning. Denna är fortfarande rätt populär på andra sidan pölen.
Redan någon månad efter regelverket kom vale jag att sälja då det kändes dumt att inte kunna köpa nya aktier.
Ett exempel
Det finns hundratals exempel men jag kan ta en av de mer attraktiva ETF:erna i USA för de som älskar utdelning. Denna är Amplify CWP Enhanced Dividend med ticker DIVO.
DIVO är en stabil pjäs som de senaste 5 åren presterat ca 11% i årlig genomsnittlig totalavkastning. Dessutom erbjuds månatlig utdelning med en direktavkastningen på 4,5%. Denna innehåller även attraktiva innehav varav största är Microsoft, Caterpillar, Visa och Walmart.
Skulle du vilja ha en stabil månadsutdelare med potential och samtidigt relativt hög utdelning så hade det här varit ett alternativ.
Aktier där mäklaren har ”för lite information”
Sedan har vi vissa aktier där mäklarna tydligen har för lite information eller annan data. Är det verkligen så? Jag menar, dessa har ju gått att handla tidigare. Egentligen förstår jag inte skillnaden.
Ett klockrent exempel här är min gamla månadsutdelare Boston Pizza som var ett av mina bästa köp när pandemin bröt ut. Då bolaget bedriver restaurangverksamhet (pizza och sportbarer i huvudsak) så var marknadens reaktion att sänka dessa till botten tillsammans med andra restaurang-aktier.
2022 gick det däremot inte handla denna längre. Boston Pizza var inte den enda aktien som drabbades.
När jag kontaktade Avanza år 2022 för att få mer information fick jag följande:
Det stämmer att Boston Pizza tillfälligt har stoppats för köp. Vi har just nu en översyn av vissa andra kanadensiska instrument pga att vi behöver säkerställa att vi har all information, klassificering, kostnadsdata etc. som krävs för att kunna erbjuda handel i de här instrumenten. Berörda instrument går fortfarande att sälja och vår förhoppning är såklart att vi kan öppna upp igen för köp, givet att alla krav som krävs uppfylls.
Nå, det har gått 3 år sedan dess… jag vet inte hur mycket längre det ska ta för att säkerställa informationen. Mer information än så har jag inte.
Master Limited Partnership (LP Bolag)
Nästan lika viktigt som ETF:er tycker jag är s.k. MLP bolag, eller master limited partnership. Kort beskrivet erbjudet MLP-aktier hög direktavkastning och unika skatteförmåner som tilltalar vissa investerare. Riktigt vad för skatteförmåner det är har jag aldrig nosat mig till men USA har ju sitt egna skattesystem för investeringar.
När jag för många år sedan frågade Avanza om detta fick jag som svar:
Hej! Vi kan tyvärr inte erbjuda handel i LP-bolag på grund av regulatoriska skäl.
Ett exempel
Här passar det bra att ta med EPD som ett exempel. Jag vet att jag varit sugen på handla aktier åtminstone två gånger tidigare och börjat läsa analyser om bolaget… för att någon timma senare inse att den inte går att handla. Nu har jag äntligen lärt mig.
Det är som Peter J brukar säga – satsa på Kanada när det kommer till utdelning. EPD har idag en direktavkastning på 6,5% men har snittat 7,5% de senaste 5 åren. Dessutom har man höjt utdelningen med 5% per år de senaste 20 åren. Bolaget har höjt 26 år i rad.
Skulden har sjunkit kraftigt. Utdelningsandelen utifrån distribuerbart kassaflöde är snart nere på 50%. Det finns många fördelar här.
EPD var ett perfekt case när jag började kika på det men tyvärr kunde jag inte köpa. Nu är kursen upp tillika direktavkastningen ner.
BDC:er går inte handla längre
Det här är troligtvis den tråkigaste nyheten. BDC:er är ett grymt populärt tillgångsslag för investerare i USA som söker sig till FIRE.
Min favorit här är ARCC, helt klart. En perfekt BDC som egentligen har allt du behöver.
Men nu när du går in på exempelvis ARCC så möts du av följande information:
Det finns fortfarande ca 1 500 privatkunder idag som äger ARCC hos Avanza. Mitt råd till dessa: Håll kvar och sälj inte för allt smör i Småland.
När detta trädde i kraft kontaktade jag Avanza och fick som svar:
Det som hänt med nämnda instrument var en förändring av referensdatan. Vi läser in referensdata från en underleverantör, och det är denna data som ligger till grund för vilka instrument som finns tillgängliga på vår plattform. Denna process är mer eller mindre automatiserad. I och med ändringen fick instrumenten en annan CFI-kod där instrumentet klassas som en closed-end-fund, vilket ställer andra krav för att tillåta distribution. Vi har manuellt lagt upp instrumentet på hemsidan så att det går att följa utvecklingen som vanligt och att sälja. Vi kommer se över huruvida ändringen av klassificering är korrekt och annars släpper vi upp handel. /Jakob
Hercules Capital är en annan BDC som nu får mycket köprekommendationer av amerikanska bloggar med fokus utdelning. Det här är min favorit nummer 2 inom sektorn. Just nu är det ett bra läge kan jag tycka.
Här är en bra YouTube-kanal som beskriver fördelarna med att köpa Hercules nu. Jag brukar titta på hans videos ibland och han gör ett grymt jobb!
Surt
Mycket har blivit bättre sedan jag började investera. Ta som exempel att du idag kan byta courtageklass en gång per dag samt att du får tillbaka källskatten (skatt på utländska innehav) betydligt tidigare än när jag började. Du får nu även mycket data serverat på silverfat och kan enklare följa din portfölj med allt som hör till.
MEN det här har fasen inte blivit bättre. Sedan om det är EU som står ansvarig eller vad det är får jag låta vara osagt. Bättre har det då inte blivit.
Nu har jag klagat klart och ni får ha en fortsatt trevlig dag 🙂
EU tar steg för steg sig närmare till att bli det nya Sovjetunionen…jag är så otroligt trött på översittarna i Bryssel.
Tummen upp för den.
Det intressanta i allt det här är. Varför? Den frågan har jag försökt få svar på men inte riktigt lyckats. Men ja, kanske behövs det ingen anledning
Har du bott i Sovjet? Funderar bara. Om det är så, snälla du, upplysa alla om möjligheten att köpa och äga aktier, mark, hus, eller eller annat under Sovjets tid. Spill the beans
Så extremt historielöst. Personen som skrev det där kan inte ens existerat när Sovjetunionen gjorde det. Eller så är det en sån där ryssbot som försöker förstärka alla konflikter och i det här fallet misstron mot Bryssel.
Daniel, min kommentar adresserar insändaren som skrivit om att ”EU tar steg för steg sig närmare till att bli det nya Sovjet…”. Unionen som inte längre finns kan inte jämföras med det fria och fina EU som vi har. EU har många skavanker dock är en union med växande kraft och pondus, en gemensam marknad med fri rörelse av kapital, tjänster och varor. Lyx i mina ögon. Jag har levt i den unionen som inte finns. Det enda ”instrument” som liknade en finansiell instrument från den tiden (som jag hade då) är CCCPs statsobligationer (fanns två typer). Summa summarum: investera… Läs mer »
Underligt att sk. EU-regler tolkas så olika. Jag köpte både Main Street Capital och Ares Capital på Swedbanks ISK i januari. Även om Swedbank inte har den enklase eller snyggaste plattformen, så har jag sett att vissa saker har blivit bättre än Avanza. Utdelningarna från USA kommer in på utsatt dag, inte 1-2 dagar efter. Deras courtage är faktisk okej om man köper i lite större poster, och blir ibland billigare än Avanza. (Fasta priser 1-25.000, 29 kr. 25.001-100.000, 59 kr. <100.000, 99 kr). Nackdelen är dock att de tar 0,41% i valutaväxlingsavgift. Sen behöver man ju ha uppe en… Läs mer »
>100.000, 99 kr, skall det ju vara.
”Utdelningarna från USA kommer in på utsatt dag, inte 1-2 dagar efter.”
Det där är ju galet mycket bättre än Avanza!
Frågan är dock hur i hela friden det kan funka. Ligger man ute med pengar även där?
Jag vet inte, men de kanske är uppkopplade via andra kanaler i och med att de är en internationell bank. Jag fick även ”TaxRefund” från året innan på Omega Healthcare och Realty Income. Inga stora pengar, men jag har aldrig fått något sådant av Avanza.
Man kan köpa MLPs via Invescos ETF med ticker SMLD. EPD är ~11%.
Tråkigt med BDC:erna. Jag har Main Street och Ares Capital sen innan det blev ändrat till att kan inte kan köpa.
Main Street <3
Kikar du på main street nu (aldrig ägt) så har utdelningsandelen gått från 92% 2021 till 75% nu. Väldigt fint! Nästkommande 12 månader vätas förvaltningsresultat bli nååågot sämre men inget avsevärt skulle jag säga. Marginalen har varit sjukt stabil under väldigt lång tid.
En klockren månadsutdelare skulle jag säga.
17 år med positiv utdelningstrend gör inte saken sämre
Just Main Street Capital är lite speciellt. De betalar ut månadsvis och oftast också kvartalsvis. 16ggr per år. Jag har aktierna i en KF hos Nordnet och får även ca en månadsutdelning i kvartalet genom aktielån, dvs från blankning. Så 20ggr per år om man räknar med det.
EU går från klarhet till klarhet i att försämra saker.
Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier
Ett alternativ är ju att lämna EU och själva börja bestämma över vad som skall gälla i Sverige. Förutom att slippa betala en medlemsavgift på 50 miljarder/år för förmånen att låta Bryssels byråkrater diktera våra egna villkor ser jag typ 1 miljon andra skäl att lämna den toppstyrda odemokratiska koloss.
Köpte Arcc på Nordea i veckan
Funderar på att flytta över lite kapital till Nordea just för att kunna köpa BDC:erna. Undrans hur länge det kommer fundera där..?
Så jävla förbannad över detta, för EU saboterar för oss investerare, då det finns flertalet fina möjligheter att köpa in sig på.
Amerikanerna har alla BDC och ETF + inget courtage på ex. Robinhood…
På kommentarerna ovan så låter det som att det är specifikt Avanza (och Nordnet?) som inte låter oss handla i alla fall vissa av de där värdepapperen så testa en annan mäklare. Kanske Montrose är bättre?
Själv ser jag fram emot att regelverket om avgiftsfria euro-betalningar (SEPA) ska expanderas till att även gälla växling för att köpa ETF:er så att jag slipper växlingsavgifter.
Ja det har kommit fler dubbelnoterade ETF’er men det finns fortfarande så sjukt många andra amerikanska etf’er som inte finns för oss som man vill köpa, så jag är fortfarande missnöjd med beslutet av stänga ute oss i EU från dessa. Köpstoppet av BDC’er är nog det största slaget under bältet för mig som utdelningsinvesterare, många BDC’er är väldigt bra skötta och stabila bolag med hög utdelning. Kolla bara på MAIN, den ger en yield på ca 5-6 % (och högre med extrautdelningen) med bra kurstillväxt och de har höjt utdelningen varje år sen deras IPO 2007 och ger dessutom… Läs mer »
Vet någon om det fortfarande går att köpa BDC på Nordea? Enligt andra bloggar så stängde dom inte ner möjligheten samtidigt som Avanza/Nordnet i alla fall.
Det är vad jag hört, och bekräftas ju ovan av ngn som nyligen handlat BDC på Nordea
Vad jag förstår är alla värdepapper tillgängliga hos Pareto oavsett vad dagisfröknarna i Bryssel tycker att vi är kapabla att förstå. Även Nordnet erbjuder en möjlighet att runda reglerna om man klassificerar sig som ”proffessionell investerare”. Kräver visserligen ett Bryssel-godkänt ”kunskapstest”.
Har ingen koll på eft och Bostons pizza . Men kan skilja sig från mäklare till mäklare, kanske det går köpa hos t e x Nordea, Nordnet eller montrose
Hej, FS KKR Capital har jag köpt för ganska så exakt 3 år sedan. Den har på den tiden presterat mycket bra samt gett en fantastisk hög utdelning. Till viss del beror det på den starka dollarn. Osäker hur den är på tex 10 års sikt. Kanske någon i forumet som har erfarenhet av denna ?
Hej Ktm tack för en bra blogg Hur ser du på Allvädersportföljen har du lust och göra en analys om det. som jag uppfattade det verkar krävas en om balansering av portföljen då och då dvs sälja alla tillgångarna och köpa andra typer av tillgångar beroende på vilken klimat börsen befinner sig i. Nästa fråga jag har är var befinner vi oss just nu när det gäller börsklimatet. Den teoretiska grunden är enkel: det finns två ekonomiska klimat (tillväxt och recession) och två inflationslägen (låg och hög). Dessa kombineras till fyra ekonomiska klimat och de olika tillgångarna som primärt och… Läs mer »
Problemet med en aktieportfölj är den kan falla väldigt mycket i värde på kort tid. Allvädersportföljen är designad för att motverka detta och ge stabil avkastning oavsett marknadsklimat säger de.
Aktier som tillgångsslag har teoretiska svansrisker som tex under depressionen i USA föll S&P500 ungefär -80%
Som investerare är det bara att gilla läget och anpassa sig efter de förutsättningar som är oavsett om man gillar det eller ej för man kan ändå inte göra något åt det.Jag lever i nuet och investerar i det som går att investera i för tillfället.Givetvis är det surt att EU och andra påverkar vad vi kan köpa för olika aktier och värdepapper, men det är meningslöst att bry sig då man ändå inte kan göra något åt det.Köp norska shipping aktier om du vill ha hög DA, men du får vara beredd på att kursen svänger väldigt mycket både… Läs mer »
Sätter mitt hopp på Montrose att dom kommer att lansera och satsa på nya och olika varianter av etf:er. Det lät som att dom hade mycket på gång framöver vad det gäller satsningar på etf:er när jag såg deras lansering av deras första etf på YouTube så pratade dom om det.
Jag håller med, det suger. BDCer är väldigt bra just för hög utdelning. Det finns dock ett loop hole som är väldigt krångligt, både för ETFer och BDCer. Man kan köpa optioner och sedan utnyttja sin optionsrätt för att få andelarna. Avanza verkar inte ha optionshandelnmed mer än svenska bolag. Möjligtvis att IBKR har det, men då på en vanlig depå. Kan man lyckas hitta en mäklare med ISK och internationell optionshandel kan man få det att funka.
Hej! Ni känner säkert till detta redan men om någon inte vet om det så går många BDC:er fortfarande att köpa på Nordea av någon anledning. Jag har skapat en sidoportfölj på Nordea och flyttat dit mina innehav som inte går att köpa hos min vanliga mäklare. Jag har förstås ingen aning om hur länge till det kommer gå eller exakt vad som går att köpa idag och inte. Det jag vet är att jag köpte Main Street, ARCC och Hercules häromdagen på Nordea och det gick hur bra som helst. Tar väl tid för en så stor bank att… Läs mer »
[…] Man tillhandahåller en uppsjö av produkter och jag har ärligt talat svårt att hålla reda på alla. Tyvärr kan vi i Sverige inte handla många av deras populära ETF:er, däribland deras populäraste som heter JEPI. (Läs mer om varför här). […]
Hercules ser ju ut att gå och köpa på Norndet?
Varför blir denna nedröstad? Går ju att köpa den på Nordnet som han säger?
Kanske för att den inte går att köpa? Prova och lägg en order vettja.
Av någon anledning så finns det ett antal BDC som fortfarande går att köpa hos Nordnet.
tycker inte att vi ska uppmärksamma dom på det så nämner inga tickers.