ARCC, Ares Capital Corporation är den största s.k. BDC:n i USA och har fått stor uppmärksamhet här i Sverige. Här får du 8,06% i direktavkastning samt en utdelning som, enligt mig, är hyggligt säker. Kanske är det dags att titta bortom våra svenska preferensaktier och i stället satsa på högutdelaren ARCC.
Vad är en BDC
BDC’s, eller Business Development Companies, är ett bolag som hjälper små- och medelstora bolag med finansiella medel. De här bolagen har oftast svårt att få lån via en bank och där kommer dessa BDC:er in.
Som bolag är BDC:er uppbyggda som RICs (Regulated Investment Companies) av skatteskäl. Det innebär också att de måste dela ut minst 90% av sin beskattningsbara inkomst till aktieägarna. Rätt likt REIT’s med andra ord.
BDC’s har funnits sedan 1980 medan REIT’s funnits sedan 1960. Här i Sverige tycker jag att det bara är de senaste åren som man börjat prata om begreppet BDC, men det kanske bara är jag som tycker så.
Det här är väl den enkla förklaringen av en BDC, men såklart finns det mycket mer att lära.
Här är de 5 största BDC:erna:
- Ares Capital Corp (ARCC)
- Owl Rock Capital (ORCC)
- Prospect Capital Corporation (PSEC)
- FS KKR Capital Corp (FSK)
- Golub Capital BDC, Inc (GBDC)
Ares Capital Corp (ARCC)
Utdelningsfakta
Direktavkastning: 8,06%
Utdelningsfrekvens: kvartalsvis
Utdelning/år: $1,64
Antal år med höjd utdelning: 4
5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 1,16%
När vi pratar termen fixed income så menar vi förutsägbara utdelningar som kommer kontinuerligt, gärna minst kvartalsvis. Preferensaktier har varit ett tydligt sådant exempel här i Sverige men frågan är om inte det finns vassare investeringsalternativ på andra sidan Atlanten.
ARCC – en portfölj med grym spridning
ARCC är då den största BDC:n som idag hjälper till att finansiera 371 bolag i sin portfölj. Dessa är uppbackade av 188 olika private equity sponsorer. Fokus ligger på medelstora bolag.
Bolaget går i normala fall in med ca $20 miljoner till $200 miljoner i varje enskilt case. Typiskt är att man siktar in sig på att få en stor majoritet i bolaget man investerar i.
Ares Capital Corp’s portfölj har faktiskt en enastående spridning skulle jag säga. Vi pratar om över 15 olika sektorer med en gedigen geografisk spridning. Du kommer omöjligt kunna få en uppfattning om alla 371 bolag i portföljen men den fulla listan hittar du i alla fall här.
Kanske påminner det här lite om EQT då du omöjligt kan bilda dig en uppfattning om alla bolag som ingår under EQT.
Upplägget
För er som läst om BDC:er ovan så kan man säga att det hela funkar såhär:
Kort och gott:
Man ger ut pengar till bolag som behöver det. Dessa underliggande bolag genererar en vinst. Delar av den vinsten förs då över till ARCC beroende på vad överenskommelsen är (det finns olika typer men kommer inte gå in på det i det här inlägget). Sedan betalar ARCC ut 90% av detta till oss aktieägare.
Det finns givetvis en massa annat att lära kring detta, men det här är grunden i alla fall.
ARCC – det lönar sig att välja kvalité
Det finns många BDC:er som har högre och kanske mer lockande utdelning än just ARCC. Oftast lönar det sig dock att köra på de med högra kvalité, stark historik, tillväxt och hög avkastning till investeraren. Här är största BDC:n ARCC ett fint alternativ enligt mig.
Ares Capital har under de senaste 16 åren gått igenom och överlevt 2 recessioner och på så vis verkligen visat deras stabilitet.
Personerna i ledningen har väldigt bra erfarenhet där majoriteten följt med bolaget under alla 16 åren.
ARCC totalavkastning
När det kommer till högutdelare likt dessa så är det få gånger vi ser en riktigt fin årlig avkastning över tid. Dessa bolag växer inte lika fort, men samtidigt får vi en fet utdelning som kan återinvesteras i ARCC eller andra bolag där men ser läge just nu.
ARCC har däremot presterat 13% årligen sedan deras IPO och det får jag anse godkänt. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 9,99% per år mellan 2006-2020.
Antal år med höjd utdelning
BDC:er är inte kända för utdelningshöjningar och ARCC har höjt den i 4 år i rad. Här är snittet inom sektorn 2 år. Utöver det har man haft en positiv utdelningstrend i 10 år och betalat utdelning oavbrutet under 16 år.
Summering
Skulle jag ha en BDC i portföljen så är chansen stor att jag skulle välja ARCC. Du kanske inte riktigt får samma direktavkastning som i många andra alternativ men du får något som är väldigt stabilt och mycket säkrare än många andra.
Roten till säkerheten ligger i deras väldiversifierade portfölj där den största investeringen inte är mer än 2%. Snittet på storleken i hela portföljen landar enbart på 0,3%.
Du kommer inte se så stor uppsida i ARCC men jag skulle även säga att du har begränsad nedsida. Jag investerar hellre i denna än någon räntefond alla dagar i veckan.
Frågan är också varför man ska välja svenska preferensaktier som idag snittar 6% i direktavkastning när detta finns.
”Ares Capital har under de senaste 16 åren gått igenom och överlevt 2 recessioner och på så vis verkligen visat deras stabilitet.”
Tror vi har olika definition på vad en recession är.
Det kan så vara. Kontentan är i alla fall att man kunnat gå igenom tuffa perioder (nu även pandemin) utan att sänka utdelningen. Sådant värderar jag extra högt 🥰
Hur stavar man till Bängt förresten?
Den åkte in i portföljen strax efter coronadippen. Mycket nöjd med resultatet än så länge och det är väldigt mysigt när man får återinvestera den rejäla utdelningen 🎅🏻
HÄRLIGT! Då fick du en fin kursresa dessutom. Man kan ju inte räkna med det i den här typen av bolag men du fick det så Grattis 🎉
Sitter just nu och funderar på ARCC eller OHI. Bägge är ju högutdelare men efter mina analyser känns utdelningen i ARCC betydligt säkrare. Däremot finns det potential för utdelningshöjning i OHI.
Sålde mitt innehav i OHI precis innan den värsta dippen. Känns fortfarande som det kan gå utför en stund till där med tanke på hur det ser ut för många av företagen som hyr av dom. Kommer vänta en stund till innan den får åka in i portföljen igen, behöver få lite klarhet i hur det löser sig för några av deras stora hyresgäster 🙂
På lång sikt är nog OHI ett bra köp så varför inte äga båda som ger bra avkastning. Då det gäller OHI så lär ju jänkarna (eller vi i västeuropa) knappast bli friskare 😉
Intressant case! Funderar på innehaven. Om det hela går ut på att portföljbolagen genererar vinst och utdelningar tillbaka till ARCC som sedan distribuerar ut det till aktieägarna så borde portföljbolagen vara värdebolag och helst inte tillväxtbolag som behöver kapitalet för att växa. Nu har jag inte kikat på listan och detta kanske regleras i avtalen mellan ARCC och bolaget att man behöver generera en viss utdelningsbar vinst…
Jag tror faktiskt du är inne på rätt spår här. Vad jag vet är att planen för återbetalning är tydlig men som vanligt kan vinsten i ett bolag manipuleras på olika sätt, varav det nästan är bättre att kika på kassaflöde. Hur som haver kommer i alla fall pengarna tillbaka till ARCC och vi får en rejäl kaka av detta, vilket är generöst.
Tack för genomgången KTM, riktigt intressant.
Ha en fin Söndag.
/Stefan
Tack så mycket för tweeten Stefan!
Begränsad nedsida? BDCerna är volatila, kolla bara hur mycket stryk de åkte på i covidfallet…
Med det sagt. Jag har både MAIN och ORCC
Ja under Corona fick det mesta stryk förutom dagligvaruhandel, viss tech och vissa läkemedelsbolag. Men förstår din tanke och det är fel att skriva begränsad nedsida då nedsidan i en räntefond är betydligt lägre.
Spännande att du äger 2 av dessa. Fokuserar du mest på högutdelning i din portfölj eller vad är planen?
Går inte väldigt mycket pengar till courtage om man återinvesterar utdelning i utländska bolag?
Typ 10-20kr per köp, men med de nya aktierna så har du igen det vid nästa kvartalsköp. Köp inte för 20dollar i 5 olika bolag varje månad, utan köp för 100dollar i ett bolag varje månad. Då är courtaget försvinnande litet.
Sedan får man lägga till växlingsavgift, och ligga ute med källskatt med mera, skall man köpa utländska bolgmåste de gå några procent bättre, och definitivt inte köpa och sälja för då tickar det iväg fort en massa pengar
Det kan vara klokt att göra lite större inköp istället för att köpa en eller två aktier.
Trevligt ”reportage” om ARCC. ARCC utgör ca 8% av min portfölj och ORCC CA 3% så det tickar in sköna slantar. Aktien är just nu lite dyr men har man lång sparhorisont så är det en bra aktie att ha i sin portfölj.
Nu har Jag inte Ares i min portfölj utan valde istället Mainstreet capital! Den skall enligt ”experterna” på ekonomisajten simply safe dividends vara den absolut säkraste bdcn av alla dessa bolag i USA. Enligt dem så är hela branschen med utlåning av pengar ”Risky business” men MAIN ska då vara den minst riskabla. Jag är inget proffs på något sätt och Ares är förmodligen ett fint bolag att äga i portföljen.
Mycket intressant. BCD:er hade jag ingen koll på alls. Så det måste jag kolla närmare på. Tack för tipset!
Tack för ett intressant tips KTM!
Något jag skulle vilja byta ut preffar mot är coverd call etf
men usa etf är ju spärrade tyvär
någon som vet om någon som är reggad i eu?
Ingen europeisk sådan i dagsläget, men Global X har flera i USA och börjar lansera flera av sina ETFer i Europa så det Jans kommer snart
JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF – USD (dist) är väl den närmaste jag känner till. Finns på Avanza ( och säkert Nordnet) sedan några månader. Månadsutdelare