Nu är det dags för mig att kika på hur stort courtage (avgift) jag lagt ut 2018. För mig är det viktigt att varje år kontrollera den kostnaden så att den inte skenar iväg allt för mycket.

Courtagekostnaden är ju inget du får tillbaka. Avgiften för courtage har sjunkit drastiskt med åren och idag är det betydligt enklare, effektivare och framförallt billigare att handla aktier än någonsin.

Som ni vet så blir däremot små summor större med åren. Dessa courtagepengar hade jag kunnat investera och själva courtaget har också en förmåga att växa med ränta-på-ränta effekten.

Troligtvis blir courtaget större och större då du kan handla mer och mer aktier med åren (tack vare återinvesterade utdelningar). Courtagekostnaden är framtida avkastning som du går miste om.

 

Mitt courtage 2018

För er som inte läst det så skrev jag igår en artikel där du kan sammanställa ditt courtage för året.

 Nu har jag själv gjort som jag skrev där och såhär blev resultatet:

Totalt courtage 2018

Såhär är spridningen mellan mina bolag:

Några små reflektioner

Kopparbergs – är ett bolag som jag helt sålde av 2018. Anledningen till att courtaget är högt är för att bolaget är listat på Nordic MTF där lägsta courtaget är 19 kr i stället för 1 kr.

Bolag i övriga länder – som vanligt är dessa i toppen då det är dyrare att handla utrikes. Jag har fyllt på mycket i både Boston Pizza och Johnson & Johnson, så det är väl inte konstigt att dessa är i topp.

Arbitrage – som ni ser är courtaget i Investor och Handelsbanken högre än andra. Det är för att jag utnyttjat aktiearbitrage och sålt av samt köpt aktier av en annan typ. På så vis har jag vunnit några kronor.

Cloetta och Novo – anledningen till att courtaget är högre här är för att jag helt sålt innehaven förra året.

 

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x