Det här är en läsarfråga som jag fick för ett tag sedan. Tyckte att den var så pass relevant att jag valde att ta upp den på bloggen.
Jag har precis börjat investera på börsen i samma tankebanor som du, mycket tack vare olika bloggar och då bland annat din. Men det jag skulle vilja fråga är, när du skriver om amerikanska aktier.
Hur handlar du dessa (kontotyp?), och är det några extra kostnader jämfört med de svenska? Medför de något för deklarationen man måste tänka på?
Tack så mycket för din fråga. Blir alltid glad när jag får frågor och försöker svara på dem så bra och lättsamt som möjligt.
Det här är en fråga som diskuterats flitigt på senare tid. Själv investerar jag enbart i ett ISK (Investeringssparkonto) och KF (Kapitalförsäkring) via Avanza. Bägge kontotyperna är kostnadsfria.
Viktigt! Numer är ISK och KF oftast kostnadsfria, men kontrollera alltid så det även gäller hos din bank eller nätmäklare. Byt annars.
Är du långsiktig och särskilt om du fokuserar på utdelningsaktier passar ISK och KF utmärkt. Du slipper nämligen betala en vinstskatt på 30% när du säljer ditt innehav. I stället betalar du en mindre skatt varje år som automatiskt kommer med på din deklaration.
Rikatillsammans berättar mer om hur skatten beräknas på dessa kontotyper.
Utländska aktier har jag i ett KF då det blir lättsammare med den utländska källskatt som dras varje gång du får en utdelning från bolag bortom Sverige. I ett KF får du tillbaka källskatt som oftast är på 15% inom ett par år.
Kom ihåg att det här är den lätta versionen av det hela. För den som vill veta mer kring hur det funkar rekommenderar jag Hernhags sida om KF och ISK. Det viktiga att tänka på är att du inte behöver göra något speciellt vid deklarationen, mer än att betala skatten d.v.s. 🙂
Courtage i utlandet
Då både USD, EUR och CAD (kanadensisk valuta) är mer värd än den svenska kronan så blir det dyrare att hända utrikes i dessa länder. Tänk på att Avanza enbart tar 1 USD vid handel av Amerikanska aktier (förutsatt att du har courtageklass Start eller Mini).
Beroende på vad svenska kronan är värd kontra dollarn kan det däremot bli olika dyrt beroende på när du väljer att handla aktier i USA. Därigenom pratar många att det finns fördelar att fylla på aktier i USA då SEK→USD är billigare än för ett år sedan
Valutaväxling
Tack vare Procentpanik så kom det fram en viktig faktor som jag glömt, nämligen avgiften vid valutaväxlingen!
Som Procentpanik skriver så är det alltså courtage + valutaväxling som du betalar.
Avgiften är 0,25% och gör sig bäst beskriven med ett exempel:
Exempel valutaväxling (från Avanza): Vi antar att ett köp görs i aktier till ett värde om 1000 Euro, vi antar även att Euron står i 10 SEK. Detta medför att du får betala 10 025 SEK. Om du säljer aktierna får du betalt 9 975 SEK.
Courtage + växlingsavgiften (glöm inte nämna den utgiften i samband med köp på utländska börser.)
Ja tjena! Jag glömde helt och hållet ta upp växlingsavgiften 🙂 Lite samma teori som när du handlar med ditt kort utrikes antar jag.
Tack ska du ha för upplysningen. Ser till att ta med det i inlägget Procentpanik. *Tummen upp*
Alltså, om du ska ta på dig någon rollen som någon sorts utbildare så borde du läsa på lite först.
Växlingsspreaden på utländsk valuta hos nätmäklarna är 0.5%.
Du betalar alltså 0.25% i avgift när du köper, och lika mycket när du säljer.
En trade ut och in i en utländsk aktie kostar alltså 0.5% av ditt kapital i avgifter till Avanza/Nordnet.
Med andra ord, en mycket högre och vilktigare avgift att hålla koll på än courtage
Jag kan tyvärr inte titulera mig utbildare då jag enbart tjänar 5,7 kr per timme. Kanske i ett senare skede.
https://www.kronantillmiljonen.se/bloggen/borja-blogga-tjana-pengar/
Tack så mycket för denna viktiga info 🙂
Mycket bra artikel! Har funderat på att öppna upp ett KF ett bra tag nu, då jag har haft amerikanska aktier (just nu TakeTwo) och öppnade faktiskt ett igår! Yeay, nu blir att att spara i utdelningsaktier utomlands. 🙂
/TVP
Härligt att höra TillVarjePris!
Det finns faktiskt en rad med grymma utdelningsbolag bortom Sverige som jag gärna skulle vilja äga år efter år efter år 🙂
Om man har valutakonto är spreaden ytterligare lägre än vid automatisk växling. Hos Avanza 0,15% – 0,25% och hos Nordnet 0,15 %. Fungerar tyvärr bara för depå hos dem.
Hej Anonym!
Bra där, värt att tänka på. Tack för att du sprider kunskapen 🙂
Hej, jag sitter i startgroparna att börja investera i USA-aktier via mitt KF-konto på Avanza.
Jag tänkte börja att köpa in Realty Income Corp som verkar spännande. Då varje aktie kostar några hundra svenska kronor undrar jag om du kan förklara för och nackdelarna med att köpa 1 sådan aktie i taget alternativt vänta och köpa in flera, låt oss säga 4-5 st på samma gång. Detta eftersom courtaget blir 1 USD vilket är ganska dyrt om man jämför med svenska aktier.
Hoppas du förstår frågan och kan förklara lite kort, tack för en mycket intressant blogg!
Hej Andy,
och tack så mycket för din fråga 🙂
Numer har Avanza gjort som så att de skriver ut det preliminära courtaget när du handlar, vilket är toppen. Det här gjordes för en ny reglering som trädde i kraft för inte allt för länge sedan.
Som du ser är kostnaden för courtage för 1 aktie i Realty just nu lika mycket som 7 aktier (inte räknat med valutaväxlingen). Handlar du däremot 8 ser du att courtaget börjar röra på sig. Därigenom brukar jag handlar lite större poster när jag handlar i utlandet.
Tack så mycket för din fråga 🙂