Det här är en läsarfråga som jag fick för ett tag sedan. Tyckte att den var så pass relevant att jag valde att ta upp den på bloggen.

Jag har precis börjat investera på börsen i samma tankebanor som du, mycket tack vare olika bloggar och då bland annat din. Men det jag skulle vilja fråga är, när du skriver om amerikanska aktier.

Hur handlar du dessa (kontotyp?), och är det några extra kostnader jämfört med de svenska? Medför de något för deklarationen man måste tänka på?

Tack så mycket för din fråga. Blir alltid glad när jag får frågor och försöker svara på dem så bra och lättsamt som möjligt.

Det här är en fråga som diskuterats flitigt på senare tid. Själv investerar jag enbart i ett ISK (Investeringssparkonto) och KF (Kapitalförsäkring) via Avanza. Bägge kontotyperna är kostnadsfria.

Viktigt! Numer är ISK och KF oftast kostnadsfria, men kontrollera alltid så det även gäller hos din bank eller nätmäklare. Byt annars.

Är du långsiktig och särskilt om du fokuserar på utdelningsaktier passar ISK och KF utmärkt. Du slipper nämligen betala en vinstskatt på 30% när du säljer ditt innehav. I stället betalar du en mindre skatt varje år som automatiskt kommer med på din deklaration.

Rikatillsammans berättar mer om hur skatten beräknas på dessa kontotyper.

Utländska aktier har jag i ett KF då det blir lättsammare med den utländska källskatt som dras varje gång du får en utdelning från bolag bortom Sverige. I ett KF får du tillbaka källskatt som oftast är på 15% inom ett par år.

Kom ihåg att det här är den lätta versionen av det hela. För den som vill veta mer kring hur det funkar rekommenderar jag Hernhags sida om KF och ISK. Det viktiga att tänka på är att du inte behöver göra något speciellt vid deklarationen, mer än att betala skatten d.v.s. 🙂

 

Courtage i utlandet

Då både USD, EUR och CAD (kanadensisk valuta) är mer värd än den svenska kronan så blir det dyrare att hända utrikes i dessa länder. Tänk på att Avanza enbart tar 1 USD vid handel av Amerikanska aktier (förutsatt att du har courtageklass Start eller Mini).

Beroende på vad svenska kronan är värd kontra dollarn kan det däremot bli olika dyrt beroende på när du väljer att handla aktier i USA. Därigenom pratar många att det finns fördelar att fylla på aktier i USA då SEK→USD är billigare än för ett år sedan

Valutaväxling

Tack vare Procentpanik så kom det fram en viktig faktor som jag glömt, nämligen avgiften vid valutaväxlingen!

Som Procentpanik skriver så är det alltså courtage + valutaväxling som du betalar.

Avgiften är 0,25% och gör sig bäst beskriven med ett exempel:

Exempel valutaväxling (från Avanza): Vi antar att ett köp görs i aktier till ett värde om 1000 Euro, vi antar även att Euron står i 10 SEK. Detta medför att du får betala 10 025 SEK. Om du säljer aktierna får du betalt 9 975 SEK.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x