Det här är inlägget som beskriver hur jag lyckades generera 429 000 kr från 1 kr på 840 dagar. Resan har varit otroligt givande, och jag hoppas på att kunna ge dig lite extra glöd och inspiration genom det här inlägget.

Ibland funderar jag hur det skulle kännas att vinna en halv miljon. Jag har aldrig någonsin gjort det, och faktum är att bara en liten bråkdel av alla människor kommer få uppleva den lyckan. Men ibland stannar jag upp och tänker på hur det skulle kännas. Härlig känsla, eller hur?

Faktum är att jag snart lyckats uppnå en halv miljon utan att behövt köpa en enda skraplott. Dessutom har jag inte behövt förändra mitt liv drastiskt till det sämre. Tvärt om, jag lever minst lika bra som jag gjorde tidigare då jag nu faktiskt har ett stort mål att kämpa för. Ett mål som jag varje dag vaknar upp till och som gör livet mer meningsfullt.

 

Mitt första värdepapper

Jag köpte mitt första värdepapper i oktober 2015. Det var en fond kallad DNB Global indeks efter att ha läst bloggen RikaTillsammans. Vi stod då på toppen inför en liten större nedgång, och faktum är att det kändes rätt jobbigt att vakna upp varje dag och se röda siffror i portföljen.

I 2016 valde jag att sälja alla mina fonder och köra stenhårt på aktier för att lära mig mer om utdelningsinvestering. Det kändes klockrent redan då och känns minst lika rätt än idag. Allt sedan dess har jag valt aktier som har en positiv utdelningshistorik och investerat alla utdelningar jag fått i mina bolag.

Men att leva handlar inte bara om att få, utan även om att ge. Det var därför jag skrev mina stapplande rader på mitt första blogginlägg 2016, en blogg som kom till att bli så galet mycket mer än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Bloggen blev mitt sätt att föra vidare min resa till alla andra intresserade och för att lära envar att ingenting faktiskt är omöjligt.

 

Därför lyckades jag

Nu till det viktiga i det här inlägget. Jag hade tänkt slänga ihop ett par punkter som beskriver varför jag fortfarande fortsätter framåt och inte gett upp, vilket tyvärr allt för många gör som börjar investera på börsen. Följande punkter tror jag har påverkat mig positivt i min miljonresa:

 

Långsiktigheten blev en ledstjäarna

Det här är må hända mitt absolut bästa tips och troligtvis den i särklass största anledningen till att jag fortfarande kör vidare idag. Som jag sa började jag min resa i 2015 precis innan en ganska rejäl sättning på börsen.

Om jag inte redan vid det här laget hade vetat att börsen rör sig upp och ner men att den stiger på lång sikt så hade jag nog avbrutit min resa då jag såg pengarna försvinna. För alla pengar vi sparar har vi mest troligen jobbat hårt för, och hur kul är det då att de försvinner?

Det är under de mörka perioderna vi kan göra de absolut bästa affärerna, något som jag fortfarande tänker och som gör att det känns bra trots att siffrorna visar negativt vissa dagar.

Jag höll mig till mina investeringsregler

Jag beslutade mig rätt tidigt för att spara minst 50% av min lön. Dessutom beslutade jag att återinvestera alla utdelningar och att inte bara sälja för att en aktie rör sig neråt under perioder. Att jag fortsättningsvis inte skulle snylta på portföljen var dessutom också viktigt.

Alla dessa regler har jag nött fast i min hjärna och finns där varje gång jag funderar över investeringar. Jag har egentligen inte gjort några ändringar kring mina grundregler utan de löper på i vanlig ordning.

En relativt ny regel som jag satt upp är att inte sälja aktier bara för att de gått rejält bra under en tid. För vem vet egentligen hur länge kalaset håller i sig?

Tog modet att börja investera

Jag minns att jag redan vid 20 års ålder tänkte att jag nog skulle börja lära mig kring aktier någon gång, för redan då hade jag hört att människor kunde bli rika genom den vägen. Problemet var väl att jag aldrig tog steget och började.

Ungefär 10 år efter tog jag steget och faktiskt började, men när jag tänker tillbaka på det var det inte lätt. Jag minns att jag började med ynka 500 kr i månaden för jag var orolig att Avanza skulle gå i konkurs och alla pengar skulle försvinna. Just den oron kan jag säga inte finns hos mig idag. Kunskapen har blivit en enorm trygghet och fördel i min investeringsvardag.

Jag blev sambo

Det kanske låter dumt, men jag tror det här faktiskt haft en stor inverkan på mitt sparande. Genom att dela på alla kostnader har det helt klart blivit mycket pengar över varje månad.

Dessutom har väl jag haft turen att hitta någon som inte kräver dyra middagar på restaurang varje fredag och inte heller uppskattar dyra prylar och extrem lyx.

Sambo Ktm har inte alltid förstått mitt sparande, men det är sådant jag lärt mig leva med.

Jag säger absolut inte att samboskap är ett måste för att lyckas, men det har utan tvekan varit en drivande motor som boostat mitt egna sparande till en nivå jag inte trodde var möjlig.

Inga barn

Vi är så kallade DINKS (Double Income, No Kids). Det är väl allmänt känt att man under denna livsfas kan spara som mest pengar. Du delar på allt, och har ingen annan mun att föda.

Jag är medveten om att den här tiden knappast kommer vara för evigt och att framtiden med barn kommer bjuda på rejäla kostnader. Men när den tiden kommer ska jag då i alla fall se till att kunna betala blöjorna med mina utdelningar 🙂

 

 

Struntade i tillfällig njutning

Jag ska vara helt ärliga mot er. Det är måånga gånger jag har tackat nej till kollegor som frågar om jag vill följa med ut och äta lunch. Nu när du läser det här kanske du tycker att jag framstår som en dålig människa som inte tackar ja, men så är det inte. Ser till att vara en riktigt bra kompis på många andra sätt och vis.

När det regnar ute ser jag till att ta cykeln och inte bilen då jag nött in i mitt beteende att det är grymt att avstå korta bilturer. Det här har sparat massor genom åren!

Om det är något som jag är sugen på att köpa så väntar jag oftast till nästa dag innan jag handlar det. Är då frestelsen lika stor så väljer jag att köpa, annars avstår jag. Det är något som ni verkligen borde testa.

Tänk dig att du skulle äta en chokladkaka nu. Mmmm, mums, gott va? Men sedan då? När den är slut? Jaha, det var väl trevligt, men inte så mycket mer. I det långa loppet är det inte bra för dig.

Det är alla dessa små men ändå kostsamma njutningar som jag försökt avstå. I stället ser jag till att njuta av det som inte kostar särskilt mycket och lever bra i alla fall. Livet blir vad du gör det till, och inte vad du betalar för det.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x