Troligtvis har jag nu gjort ett misstag som jag kommer att ångra. Har nämligen sålt en del av mitt innehav i kära Latour. I det här inlägget tänkte jag förklara lite hur jag tänker. 

OBS! Jag förstår att många av er blir besvikna på mig när ni läser rubriken. Men snälla, läs hela inlägget så kanske vissa bitar faller på plats.

“Att driva familjeföretag är inget jobb”, det är en livsstil -Jan Svensson, VD Latour

Jan Svensson, VD och koncernchef Latour

Latour är lite av en legend bland investmentbolagen där ute. De har historiskt sett haft en årlig totalavkastning på i genomsnitt 24,5% sedan de grundades år 1985. Så vitt jag vet är detta bland det vassaste för investmentbolag i Sverige men ni får gärna rätta mig om jag har fel.

Bolagets ledord är aktivt ägande och långsiktighet. Latour betonar också vikten av att driva verksamheten med bra folk och att detta varit en av de huvudsakliga framgångsfaktorerna från start.

När du köper Latour får du dels exponering mot deras helägda rörelse som du inte kan få på något annat vis samt även deras börsnoterade portfölj som idag ser ut såhär:

Är du utdelningsinvesterare så skrev jag ett inlägg för en tid sedan där jag presenterar Latours utdelningshistorik. Här kan vi snacka kvalité! Idag får du en direktavkastning på 1,92% om du köper bolaget.

 

Varför sålde jag?

Först och främst vill jag meddela att jag bara sålt kanske 1/4 av mitt innehav. När jag gjorde det skrev jag som vanligt ut det på Twitter och fick en hel del frågetecken och en hel del “Varför?!”

Om vi kikar på Latours värdering så handlas den idag till en beräknad premie på 10%. Det innebär att om du skulle köpa samtliga innehav separat som du får via Latour (se portföljen ovan) så skulle du få detta 10% billigare än om du handlade dem via Latour.

Det kan också vara intressant att kika på historia. Latour har haft i snitt ca 0% i premie/rabatt de sista 5 åren och de sista 3 åren har premien legat på 5%. Idag ligger den som sagt på 10%.

Sedan håller jag med en Twittrare som sa:

“Varför sälja? Det går ju lika bra att bara låta bli att köpa”

…och det är också väldigt sant. Faktum är att det jag nyligen gjort skiljer sig mycket från mitt vardagliga beteende där jag ständigt köper och sällan säljer.

Jag har som avsikt att köpa mer Latour den dagen som premien är lite lägre. Själv tror jag att den dagen kommer komma. Oavsett om det då är kursen som fallit eller substansvärdet som ökat.

Har du lite problem att följa mitt snack som substansrabatt och premie så skulle jag rekommendera dig att läsa det här inlägget.

Troligtvis har jag gjort ett misstag, men då vill jag återigen inflika att jag har kvar 3/4 av mitt tidigare innehav i Latour. Jag gjorde den här ombalanseringen då jag vill köpa mer i Holmen, Tieto och Intrum.