Nu var det ett tag sedan jag kikade på vad investmentbolagen har för rabatt respektive premie. Jag är ett stort fan av just investmentbolag men jag ser gärna till att köpa extra när rabatten är större än historiskt, snarare än tvärt om.    

Vad är ett investmentbolag?

Via ett investmentbolag får du tillgång till många bolag på en och samma gång. Se det som en godispåse där själva påsen är investmentbolaget och godisbitarna är då de underliggande bolagen som ingår när du handlar investmentbolaget.

Jag äger just nu fyra Investmentbolag:

Rabatt och premie i Investmentbolagen

Diagrammet nedan visar hur stor rabatt/premie som nu råder i respektive investmentbolag. Tänk på att det finns fler svenska investmentbolag än just dessa och att jag enbart valt de absolut vanligaste.

* Klicka för större bild *

– (minus) innebär alltså att det råder en rabatt i investmentbolaget. Du får med andra ord de underliggande bolagen billigare än om du köpt dem vart för sig.

+ (plus) visar på premie och är då motsatsen till rabatt. Hade du köpt bolagen som ingår i investmentbolaget direkt på börsen så hade du fått dessa till en billigare peng. Oftast finns det en anledning till att ett investmentbolag handlas till premie.

Rabatten får du ut genom att ta skillnaden mellan substansvärdet/aktie (rapporteras av bolaget) samt aktiens pris och dela detta med substansvärdet/aktie. 

Exempel

Investor B

Beräknat substansvärde: 527,6 kr / aktie

Kurs: 417,9 kr

Rabatt: (527,6 – 417,9) / 527,6 = 20,8%

Skillnaden kan vara viktig

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att det är intressant att jämföra rabatten/premien med hur den sett ut historiskt i bolaget. Jag har valt att visa hur snittet varit de senaste 5 åren i grafen ovan för respektive bolag.

Där kan vi bland annat se att rabatten hos Kinnevik är rejält mycket större än vad den varit historiskt. Kanske har det att göra med osäkerheten som just nu råder kring familjen Stenbäck som nu för första gången lämnar styrelsen helt. Alternativt för att man inte vågar lite på Zalando vars vikt i Kinnevik är väldigt hög.

I diagrammet ser vi också att det enbart är 2 bolag som handlas till premie – Latour och Öresund. När du handlar till premie så gör du det i regel för att litar på att ledningen kommer att kunna prestera riktigt bra över tid. Sedan kan det också vara för att du vill ta del av bolagets helägda rörelse som du inte kan få en del av annars.

Själv har jag lugnat mig lite med köpen i Latour och fokuserar nu mer på Kinnevik.

Lundbergs ser givetvis också attraktivt ut och där har aktiekursen inte varit någon solskenshistoria de senaste åren. Äger du Lundbergs så får du också med Industrivärden som ett brev på posten.

 

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x