Nu var det ett tag sedan jag kikade på vad investmentbolagen har för rabatt respektive premie. Jag är ett stort fan av just investmentbolag men jag ser gärna till att köpa extra när rabatten är större än historiskt, snarare än tvärt om.
Vad är ett investmentbolag?
Via ett investmentbolag får du tillgång till många bolag på en och samma gång. Se det som en godispåse där själva påsen är investmentbolaget och godisbitarna är då de underliggande bolagen som ingår när du handlar investmentbolaget.
Jag äger just nu fyra Investmentbolag:
Rabatt och premie i Investmentbolagen
Diagrammet nedan visar hur stor rabatt/premie som nu råder i respektive investmentbolag. Tänk på att det finns fler svenska investmentbolag än just dessa och att jag enbart valt de absolut vanligaste.
* Klicka för större bild *
– (minus) innebär alltså att det råder en rabatt i investmentbolaget. Du får med andra ord de underliggande bolagen billigare än om du köpt dem vart för sig.
+ (plus) visar på premie och är då motsatsen till rabatt. Hade du köpt bolagen som ingår i investmentbolaget direkt på börsen så hade du fått dessa till en billigare peng. Oftast finns det en anledning till att ett investmentbolag handlas till premie.
Rabatten får du ut genom att ta skillnaden mellan substansvärdet/aktie (rapporteras av bolaget) samt aktiens pris och dela detta med substansvärdet/aktie.
Exempel
Beräknat substansvärde: 527,6 kr / aktie
Kurs: 417,9 kr
Rabatt: (527,6 – 417,9) / 527,6 = 20,8%
Skillnaden kan vara viktig
Som jag nämnt tidigare så tycker jag att det är intressant att jämföra rabatten/premien med hur den sett ut historiskt i bolaget. Jag har valt att visa hur snittet varit de senaste 5 åren i grafen ovan för respektive bolag.
Där kan vi bland annat se att rabatten hos Kinnevik är rejält mycket större än vad den varit historiskt. Kanske har det att göra med osäkerheten som just nu råder kring familjen Stenbäck som nu för första gången lämnar styrelsen helt. Alternativt för att man inte vågar lite på Zalando vars vikt i Kinnevik är väldigt hög.
I diagrammet ser vi också att det enbart är 2 bolag som handlas till premie – Latour och Öresund. När du handlar till premie så gör du det i regel för att litar på att ledningen kommer att kunna prestera riktigt bra över tid. Sedan kan det också vara för att du vill ta del av bolagets helägda rörelse som du inte kan få en del av annars.
Själv har jag lugnat mig lite med köpen i Latour och fokuserar nu mer på Kinnevik.
Lundbergs ser givetvis också attraktivt ut och där har aktiekursen inte varit någon solskenshistoria de senaste åren. Äger du Lundbergs så får du också med Industrivärden som ett brev på posten.
Grymt bra inlägg. Köper regelbundet i Kinnevik och Investor.
Roligt att du tycker om det Vardagsekonomen och fantastiskt kul att ha dig tillbaka i bloggvärlden måste jag säga.
The return of the king 😉
Väldigt bra inlägg kronan! Brukar följa substansrabatten på Ibindex. Investor, Lundbergs, Bure och Kinnevik ser attraktiva ut nu, Öresund brukar jag försöka fånga när de kommer väldigt nära eller precis under substans. Investmentbolag utgör en stor del av min portfölj och de brukar prestera galet bra, till låg förvaltningsavgift dessutom! Angående Latour så köpte jag dem på en liten premie på ca 0-1%, är nu ca 22% plus. Så länge värderingen och substansen går upp så är det inget problem att köpa på premie tycker jag, dock tycker jag liksom du att premien är lite väl hög just nu på… Read more »
Halloj! Tack för kommentaren och roligt att vi resonerar lika 🙂 Grejen med Latour är väl att man gärna kan betala lite premie, men när den nu börjar närma sig 7% känns det inte så lockande. Precis som du säger är jag glad att jag fyllde på i Latour rejält där kring 95 kr.
Sitter på Investor, Kinnevik, Latour och Industrivärden. Men småsugen att droppa Industrivärden för Lundbergs, då man får Industrivärden som en andel också.
Om inte annat så känns investmentbolagen som en trygg grund i portföljen.
Hej Fredrik!
Har också haft den tanken. Samtidigt tycker jag att det skulle räcka med Investor, Kinnevik, Latour och Svolder i portföljen. Får se om jag gör mig av med Industrivärden senare, inget bestämt ännu : )
Hej, dyker in lite här och vill bara fråga vad som gäller för investmentbolag egentligen. Kikade lite på Svolder B på börsdata.se
Vinsten per aktie har ju sjunkit rejält även vinsten har ju tappat en del sen 2016. Hur resonerar ni här? Är det inte viktiga siffror och se på?
Väldigt hög soliditet dock vilket är bra.
Vad har jag missat?
Bra sammanställning. Har själv Investor, Svolder, Latour, Creades och Öresund. Avvaktar i Latour men ökar framöver i övriga. Har även funderingar att framöver ta in Lundbergs
Creades är verkligen intressant då du får med Avanza, ett bolag som jag faktiskt gärna skulle vilja ha i portföljen då jag tror stenhårt på deras frammarsch kommande år 🙂
Bra inlägg, tack. Själv är jag tveksam till Kinnevik som transformerar till fokus på affärer med låga marginaler. Kanske rabatten är motiverad? Latour alltid bra, men lite väl tilltagen premie för tillfället.