Igår gick en nyhet ut kring en av mina månadsutdelare, varpå aktien direkt tappade 17%. Det gjorde att jag ville ta mig en närmare titt på vad som egentligen pågår.

Det är då TransAlta Renewables jag pratar om. Sist jag skrev om bolaget var 2021 men nu har jag uppdaterat min guidning och analys inför 2023.

Läs den gärna här

I grund och botten tror jag väl ändå att bolaget kommer kunna behålla utdelningen då bolaget själva värderar den högt. Det ska till ännu mer motvindar för att den ska sänkas. Samtidigt guidar man ner sin vinstförmåga för 2023 men ett aktietapp på 17% skulle jag säga är en överreaktion.

Bland utländska investerare är det rätt blandade reaktioner:

 

Utdelningsandelen har alltid varit hög men just nu är den skrämmande hög skulle jag vilja påstå. Tyvärr har bolaget haft problem med vissa vindparker (Kent Hills bland annat) som gjort att kostnaderna för utredning och underhåll ökat.

Samtidigt handlas nu aktien till samma nivå som under pandemin och ger en direktavkastning på lite drygt 8%. Jag kan dock inte säga att jag jämfört alla utdelningsbolag inom förnybar energi men i analysen jag länkade finns exempel på andra som du själv kan läsa.

För att göra en lång historia kort så finns det en handfull andra månadsutdelare som kan vara minst lika intressanta och där utdelningen kan vara tryggare. Här är några av dessa:

= Bolag jag själv har i portföljen

Bolag TICKER Direktavkastning
EPR Properties (EPR) 8,11%
Agree Realty (ADC) 4,05%
Gladstone Commercial Corporation (GOOD) 7,84%
LTC Properties (LTC) 5,91%
Pembina Pipeline (PBA) 5,71%
Realty Income (O) 4.61%
SL Green Realty (SLG) 9,11%
STAG Industrial (STAG) 4,38%

Edit! En duktig läsare nämner att Pembina Pipeline kommer övergå till kvartalsutdelning. Det verkar stämma och tack för den informationen!

 

EPR – utdelningen bör komma tillbaka

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x