I år har aktien i Tele2 fallit 31%. Givetvis finns det värre exempel där ute men att 1/3 försvinner från en aktiekurs kan vi inte sopa under mattan. I dagens lördagsanalys kikar jag lite närmre på den här mobiloperatören som jag köpt en del av på senare tid.

Det var väl hyfsat nyligen jag tog upp utdelningsbolaget Tele2 på bloggen. Nu när Q3:an kommit kan det däremot vara värt en liten extra titt på bolaget

 

Större = bättre?

Tele2 är faktiskt ett av mina nyare innehav i portföljen. Det här är den näst största mobiloperatören i Sverige. Störst är givetvis Telia men inom digital TV är Tele2 störst. Samtidigt var det någon som sa att storleken inte har någon betydelse, och det gäller även när vi kikar på telekombolag. Vi hittar nästan de bästa utdelningsaktierna om vi kikar på de mindre aktörerna.

Historiskt har Tele2 satt ner fötterna i många länder men idag erhålls 80% av intäkterna från Sverige och 20% från Baltikum. Man har väl helt enkelt insett att det är bäst i att gräva där man står.

Största nyheten under senare år är väl att huvudägaren Kinnevik (investmentbolag) sålde drygt 1/4 av sin Tele2-post då man ville utöka sin kassa för att hitta mer tillväxt-case. Trots försäljningen så innehar Kinnevik idag 19,8% av kapitalet och 36,1% av rösterna.

Tele2 har 60 640 ägare hos Avanza. Det kan jämföras med Axfood som har 81 116 st samt Investors 331 079.

Varför går Tele2 dåligt?

Vad som är intressant är tanken att telekom ska vara en trygg hamn när ekonomin börjar storma och i tider av inflation. Mobilabonnemanget är inte det första som får lämna när folk möter sömmen i plånboken.  Så har det Inte varit den här gången och både Tele2 och Telia har visat röda siffror.

Anledningarna kan vara många två skulle kunna vara:

  • Många investerar i dessa bolag för utdelningen. När räntan går upp så får du även högre ränta på ett sparkonto men till en oändligt mindre risk än att äga Tele2. Kursen borde således sjunka och direktavkastningen gå upp. Det är samma tendens som vi ser i preferensaktier vid räntehöjningar.
  • El- och kostnadskrisen är även kännbart för telekombolagen, något som många kanske inte tänker på.

 

Är det illa?

Ett exempel kring elen är väl norska Telenor som viftat med varningsflaggen att elen påverkat dem. Energikostnaden har där ökat från 2% till 6%.

För Tele2 är det inte riktigt så illa. I rapporten för kvartal 3 som nyligen kom redovisade man ökade elkostnader på 140 miljoner kr. Det kan jämföras med 300 miljoner kr som Telia rapporterade. Då har samtidigt inte Tele2 något kopparnät att hålla uppe.

En negativ aspekt för operatörerna är dessutom att man har svårt att höja priserna. Konkurrensen är så pass stor och kunderna är väldigt snabbfotade.

I senaste rapporten gick VD Kjell Morten Johnsen ut med att man behåller helårsprognosen som man tidigare angivit. Det gjorde inte Telia som nyligen slopade sin.

Oro finns givetvis, främst på kostnadssidan då mycket av bundna elavtal löper ut 2023. Vidare verkar Tele2 i en bransch som verkligen går i sirap med låg ensiffrig tillväxt. Mobilsegmentet har i år inte ökat något och även för fast bredband är tillväxten svag.

 

Utdelning nästa år?

Nästa år väntas bolaget dela ut 6,75 kr/aktie medan vissa spår 7 kr/aktie, alltså samma som man gjorde i år. Det här ger en direktavkastning på över 7,5% men mer än utdelningen ska vi nog kortsiktigt inte hoppas på.

Jag köper Tele2 i som ingår bland mina högutdelare. Som vanligt är fokus utdelningstillväxt men jag äger även några högutdelare i portföljen.

Idag värderas Tele 2 till 13 EV/Ebita* om vi kikar på prognosen för vinsten 2023. Det finns en viss uppsida och aktien har värderats högre än såhär. Däremot kan man inte vänta sig någon saftig resa utan det här är ett bolag som du kan äga om du vill ha en hyggligt trygg totalavkastning där det mesta kommer från utdelningen.

*EV/EBIT är ett viktigt värderings nyckeltal som ofta används tillsammans med P/E.
Skillnaden mot P/E är att EV/EBIT även räknar med Nettoskulden

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x